13 Ноември, 2017 09:36 7 072 4

МОН оряза парите за 9 проекта заради забележки от Брюксел

  • мон-
  • проекти-
  • образование

50 млн. лв. по-малко ще има за популярни програми

Просветното министерство оряза 20% от средствата за девет проекта по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" в опит да убеди ЕК да възстанови плащанията по програмата, спрени заради нередности. Става дума за 50 млн. лв., които ще бъдат отнети от въпросните проекти. Всички дейности по тях са на обща стойност 268 млн. лв. Една от най-големите щети е за "Твоят час", който ще се раздели с една четвърт от средствата си. Проектът за въвеждане на кредити в професионалното образование пък директно е прекратен. Това става ясно от отговори на МОН до в. "Сега".

Санкциите, които министерството налага само на себе си, са заради проблеми при управлението на програмата, установените от ЕК по време на одита й у нас в края на 2016 г. Тогава от комисията засякоха нередности в 8 проверени проекта за 180 млн. лв., в резултат на което замразиха междинните плащания по програмата. Девет месеца след обявяване на резултатите от европейския одит от просветното министерство все още не могат да кажат какви ще са финансовите корекции, които ще ни бъдат наложени, т.е. в какъв размер ще са загубите за страната. Дежурният отговор гласи, че се водят "преговори с компетентните структури на ЕК за размера на санкциите".

В опит да минимизира очакваните загуби обаче от МОН вече са предприели няколко стъпки. Една от тях е редуциране на бюджетите на 9 от т.нар. системни проекти, което е направено след анализ за ефективността и ефикасността им. При проекта за изграждане на система за кариерно ориентиране в училищното образование, който е с бюджет от 7.5 млн. лв., намалението е 2.27 млн., или 30%. "Студентски практики" ще има на разположение малко над 35.8 млн. лв. - тук редукцията е 1.18 млн. лв.

25% по-малко средства ще има за изключително популярния проект "Твоят час", който бе за общо 140 млн. лв. Намалението тук е най-сериозно като сума - 34.76 млн. лв. Сега по него хиляди деца получаваха възможност да участват в извънкласни дейности, занимания по интереси, допълнителни часове. Според учители занапред проектът ще се пренасочи само за деца от уязвимите групи и такива с обучителни затруднения.

205 хил. лв. е "оптимизирането" на друг важен проект - за рейтинговата система на висшите училища, която е с общ бюджет от 3 млн. лв. За ученически практики ще има 7 млн. лв. - с 3 млн. лв. по-малко, за подкрепа за равен достъп и личностно развитие - 648 хил. лв. по-малко (от общо 17.5 млн. лв.), а за ограмотяване на възрастни - около 23% по-малко (бюджетът от 25 млн. лв. се намалява с 5.92 млн. лв.). Проектът за въвеждане на кредити в системата на професионалното образование, който бе за 2 млн. лв., пък директно е прекратен (тук няма стартирани дейности и извършени разходи от страна на бенефициента). При проект "Студентски стипендии" намаление няма и бюджетът му остава 26 млн. лв.

От МОН обясняват, че сумата от 50 млн. лв. не е "корекция" и не се губи, а остава в бюджета на оперативната програма и ще бъде използвана за финансиране на бъдещи проекти по НОИР. "Извършената оптимизация от страна на Управляващия орган на проектите в МОН няма да попречи на качественото изпълнение на проектите и постигането на заложените цели и ключови индикатори. Намалението на бюджетите на т.нар. системни проекти на МОН не засяга плащания по основните дейности, а само финансирането на т.нар. допълнителни дейности по проекти. Редуцирани са основно разходи за възнаграждения на екипите за управление на проекти и външни услуги, икономии от проведени обществени поръчки и от отпаднали дейности", посочват от министерството.

Загуби ще има и за втора група проекти, които са на конкурентен подбор - за тях ще има плоска финансова корекция, но все още не се знае какъв ще е размерът й. Такива са "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение", "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства" и "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    3 0 Отговор
    Те така ще е като крадете и с г..а си
  • 2 Потърпевш

    3 0 Отговор
    Ситуацията е такава, че е необходимо да се изпозастрелят всички от чистачка нагоре във всички министерства и вече новите назначени да си имат едно наум, когато се появят пари за харчене. И когато някой реши, че правилата не важат за него, процедурата се повтаря.
  • 3 втори потърпевш

    1 0 Отговор
    те ги откраднаха, а сега ги вземат от заплатите в РУО.
  • 4 Мери

    1 1 Отговор
    А защо са им заплати в РИО когато каквото и да ги питаш те не знаят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове