1 277 2

Пловдив диша най-мръсния въздух в Европа

Нормите на фините прахови частици под тепетата са завишени между три и пет пъти

Константин Карагьозов

Жителите на пловдивския район "Тракия" дишат най-мръсния въздух в цяла Европа. Това показват станциите по независимия проект за измерване на въздуха airbg.info. Покрай началото на отоплителния сезон под тепетата нормите на фините прахови частици са между три и пет път над нормата, в зависимост от квартала, предаде TrafficNews.

В момента в "Тракия" ФПЧ10 удариха 244 при допустими 50 ug/m3. ФПЧ 2,5, които отговарят на финия прах, проникващ в алвеолите на белите дробове е 99 ug/m3, при допустими 30ug/m3.

Второто най-мръсно място в Пловдив е край Тунела със 193 ug/m3 ФПЧ10 и 82 ug/m3 ФПЧ 2,5, а след него е Сточна гара със 184 ug/m3 ФПЧ10 и 99 ug/m3 ФПЧ 2,5. В целия град нормите са завишени между 3 и 5 пъти.

За сравнение в София, където се взимат все по-адекватни мерки за справянето с мръсния въздух, най-мръсно тази сутрин е било в жк „Младост”. Там са отчетени 116 ug/m3 ФПЧ10 и 28 ug/m3 ФПЧ 2,5.

Според официалните станции, които са към РИОСВ, в район „Тракия” и този в кв. „Каменица”, нормите на ФПЧ в центъра на града са допустими. В „Тракия” е даден оранжев цвят за лошо състояние на атмосферния въздух.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • abv
  Отговор
  1 17:14  13.11.17
  Нормално, в Пловдив нищо не се прави за намаляване на вредните емисии. В София има метро , което веднага води до по-малък трафик на автомобили. В София се правят надлези и се намалява трафика, а в Пловдив не се правят надлези. На сточна гара и на Тунела трафика е много голям. И преди съм писал, че са необходими поне 7 надлеза или подлеза в Пловдив за да не се получава струпване на автомобили. Ето за кои кръстовища: -Сточна гара -Четвъртък пазар -Колелото на панаира -Тунела до семинарията -ВСИ -водна палата/Тотевия Модър Царевец/ в момента със смешно кръгово, което ще последва съдбата на кръговото на пазара в Асеновград. -кръстовище ул. Гладстон с бул. Руски

  Коментиран от #2

 • Public Owner
  Отговор
  2 18:01  15.11.17

  До коментар #1 от "abv":

  Доста си прав. 2010г. - 2012г. имах приятелка от Пловдив и ходех често. Трафика беше минимален и в сравнение със София като отидех в ПЛД се чувствах толко спокойно по улиците, че яд ме хващаше, че трябва да се връщам да карам в София. След това спрях да ходя по Пловдив чак до това лято. Новата ми приятелка все ми разправяше колко бил зле трафика, ама аз знам, че тя не е шофьор и мислех, че и да се е увеличил малко, пак няма как да е станал толко зле. Но като минах това лято се удивих. Такова чудо и в София няма. Около булевард Руски в ПЛД беше някакъв ад. Ни напред, ни назад. И тук говорим за лятото, дето е било по-спокойно, че нали всеки е на море и т.н. Представям си сега в момента какво е. Има спешна нужда от много мерки.

Напиши коментар:


Публикувай