909 3

Оцветени мандарини на пазара

Боядисването на цитруси у нас не е забранено от БАБХ

Константин Карагьозов

Боядисани мандарини, които се предлагат в големите търговски вериги, могат да предизвикат алергии при децата. Това съобщи пред БНТ проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика. Тя посъветва плодовете да се измиват със сапун и четка преди консумация.

Мандарините са оцветени с оранжева боя. Целта е да изглеждат сочни и оранжеви, те боядисват ръцете и при измиване се отмива целия цвят на плода. Те се предлагат в големите търговски вериги на щанда "Промоция" или в акция "Разпродажба".

От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества. От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода. Съветът на професор Байкова е все пак е плодовете да се измиват със сапун и четка и тогава да се консумират.

"Част от тези оцветители са от синтетичен произход, рискови са, както за поява на свръхвъзбудимост при децата, от поява на кожни обриви или астматични пристъпи - бронхити", твърди обаче проф. Байкова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 10:47  14.11.17
  Уникална държава сме!
 • сдс
  Отговор
  2 11:12  14.11.17
  Е те такива измекяри са били по Белене.
 • Кака Гинка
  Отговор
  3 22:11  14.11.17
  Мандаринките се предлагат в "големите търговски вериги",които обикновено не са български! За нас "европейските стандарти" са други,разбира се не без благословията на тези,които ни продават всеки ден...

Напиши коментар:


Публикувай