2 367 1

Васил Божков с дял в грузинската национална лотария

Хазартният бос е закупил 25% от акциите

БиволЪ

На 4 август грузинското правителство продаде 25% от акциите на националната лотария на Васил Божков, добре позната фигура с хазартен бизнес в България, пише "БиволЪ".

Останалите 75% отидоха при компания собственост на грузинския бизнесмен Каба Гурцкая, чиито телекомуникационни интереси включват и бизнес връзки с България. Според тръжното споразумение, двамата би трябвало да са платили поне 5 милиона щатски долара за да поемат управлението на лотарията от Министерството на финансите на Грузия.

Министерството загуби около 90 млн. щатски долара от август 2011 г. насам, след като даде мажоритарен контрол над лотарията на 24-годишния зет на бившия министър на отбраната Давид Кезерашвили. Кезерашвили избяга от Грузия след като беше обвинен в кражба на десетки милиони в пари в брой и имоти. Лотарията затвори временно на 1 септември.

Според правилата на наскоро проведения търг новият собственик трябва да има поне пет години опит в лотарията.

Божков навлиза в хазартния бизнес в началото на 90-те години, когато в България приключва ерата на комунистическия режим. През 1992 г. той регистрира финансова компания с името „Нове“, а през 1993 г. фирмата за хазарт „Еврофутбол“. И двете компании са все още активни, с различни имена.

През 1993 г. Божков става съосновател на хазартната компания и бизнес с казина IGM. Друг съосновател, бизнесменът Илия Павлов, е прострелян и убит през 2003 г., само ден след като свидетелства в съда по процеса за убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов. В продължение на няколко години IGM е най-големият играч на хазартния пазар в България.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • SDEЧЕВ
    Отговор
    1 11:24  14.11.17
    ЩО НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ,ЧЕ НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ НЕ Е НАЦИОНАЛНА А Е СОБСТВЕНОСТ НА ТОЗИ ПИЧ. И ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ КОЯТО СЪЩО ПРЕТЕНДИРА ДА Е НАЦИОНАЛНА ПРОМОТИРА ОТКРОВЕН ХАЗАРТ

Напиши коментар:


Публикувай