653 5

БСП не е предала на архивите важни стенограми за началото на прехода

Мартин Христов

БСП не е предала на държавния архив стенограмите от ключови пленуми на Централния комитет на БКП от 1989 година, предаде bTV.

Непосредствено след падането на Тодор Живков от власт Политбюро решава да отмени порционните пари за "червения" апарат. Системата е въведена през 1962 г. и е йерархизирана. В продължение на 27 години член на ЦК е вземал по 900 лв за храна на месец, а кандидат-член - по 700 лв. без индексацията. Тези суми най-често се равняват на 10 стартови заплати.

Най-много е получавал бившият лидер на комунистическата партия, но в документите не е посочено каква е била сумата.

"Става дума за една нова класа, която е дошла да замести буржоазната класа, но тя де факто се е конструирала като една нова буржоазия с много повече привилегии", коментира началникът на архива доц. Михаил Груев.

До 1989 г. висшата номенклатура е имала и привилегията да разполага с обслужващ персонал - "да поддържат слугини или, както се нарича по-лицеприятно - домашни помощнички, за сметка на бюджета през Управлението за безопасност и охрана (УБО)", уточняват от архивите.

Архивистите са открили неочаквано, че БСП не е предала за съхранение документите, разкриващи истината за събитията непосредствено след 10 ноември 1989 г.

Заради страх от обществено недоволство решението от 22 ноември 1989 г. е секретно и остава в тайна. Неизвестни за историята се оказват и детайлите около падането на Живков.

От БСП са отказали да отговорят на въпрос на bTV защо стенограмите не са предадени.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 12:32  14.11.17
  “....Публикувано във факти.бг: До 1989 г. висшата номенклатура е имала и привилегията да разполага с обслужващ персонал - "да поддържат слугини или, както се нарича по-лицеприятно - домашни помощнички, за сметка на бюджета през Управлението за безопасност и охрана (УБО)", уточняват от архивите....“ Хахаха- толкова за “експоприацията на експоприаторите“- хахахаха:D:D:D
 • БСП=ДПС=Евророма
  Отговор
  2 12:42  14.11.17
  Защото БСП=ДПС=Евророма. Едни крадливи и лъжливи джипсита, захвърлили "Вярата" си от периода до 10.11.1989 още на следващия ден. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТИЯ БЕЗРОДНИЦИ!!!
 • Kcanisanaiba
  Отговор
  3 12:43  14.11.17
  Партийната вихрушка е прибирила по 800-900 лв на месец, а пролетариата са се задоволявали с по около стотина сребърника докато са чакали на опашка за портокали, банани и радиоактивни аспержи. Да живей КПСС, рассия, Бай Тодор Цървула, Ленин и Сталин!!!
 • ГЕРБ
  Отговор
  4 13:09  14.11.17
  Е как да отговорят другарите,разберете ги и тях,как се отговаря на такива въпроси:Знаем,че сте крали 40 години,кажете защо го направихте?То ако се отговаряше на такива въпроси и те имаха обяснение,нямаше да има затвори!
 • Кака Гинка
  Отговор
  5 14:14  14.11.17
  Вместо да ни разказвате историята,която много добре знаем,дайте информация за привилегиите и далаверите на сегашните управници;или и за тях ще пишете след 60-70 години!

Напиши коментар:


Публикувай