1 212 10

Еколози търсят виновници за зазидани прилепи

Затриването на цели колонии от защитения вид не е единственото нарушение при санирането на блоковете

Мартин Христов

Кой е виновен за хилядите прилепи, осъдени на бавна и мъчителна смърт, понеже са зазидани живи във фугите на санираните блокове. Отговора на този въпрос потърсиха днес представители на местна организация, фондация "Дивите животни" и група доброволци, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Дойдохме, за да намерим начин да работим с институциите, за да спасим поне останалите животни. Не съм очаквала да видя такова нещо, отвсякъде се чуват прилепи. Сигналът дойде от бургазлийка, но проблемът съществува и в други градове - навсякъде, където се санират блокове", коментира Вяра Крушкова от фондация "Дивите животни".

Оказа се, че затриването на цели колонии от защитения вид не е единственото нарушение при санирането на блоковете. Фрапиращи подробности разясни техническият ръководител Веселин Неделчев.

"Знаете ли какво значи професионално саниране? Прави се енергийно обследване с рентген, заснема се цялата арматура, за да се види къде има корозии и язви и те да бъдат отстранени. Подменят се електричество, водопроводи и отстранявайки всички язви, се стига до етапа, който правим ние в момента - покрива и изолацията на блока. Тоест ние сега запечатваме нещо, което отвътре не знаем какво е", разясни Неделчев.

По думите му, фирмата-изпълнител не е взела мерки за опазване на прилепите, тъй като не е получила предписание.

Междувременно Неда Недина от "Милосърдни сърца" се свърза със зам.-кмета по Европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, която се ангажира да провери кой не си е свършил работата.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 22:51  14.11.17
  И за хлебарките и поганците в мазето да се вземат мерки!

  Коментиран от #2, #7

 • Дон Тони
  Отговор
  2 23:12  14.11.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Хлебарките не знам ама прилепите може и да са по-умни от тебе, забелязал съм че във всяка тема за малтретирени животни се обаждаш да кажеш че е маловажно, НО НЕ Е, ДА АЗ ОБИЧАМ ЖИВОТНИТЕ, ДА МРАЗЯ ПРОСТАЦИ, ДА БИХ СПАСИЛ ЖИВОТНО А ЗА ПРОСТАК БИХ СЕ ЗАМИСЛИЛ, ТОЧКА

  Коментиран от #3, #4

 • filo
  Отговор
  3 23:30  14.11.17

  До коментар #2 от "Дон Тони":

  С настъпващите свински неволи ще имаш доста работа в най-скоро време.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 23:48  14.11.17

  До коментар #2 от "Дон Тони":

  Имаш уникален шанс да спасиш колония прилепи! Знаеш ли с какво се хранят? Ще действаш ли или само ще пишеш, до като нагъваш кюфтета? Отглеждаш ли някакво животно?

 • гост
  Отговор
  5 00:13  15.11.17
  Защо никой не търси виновни за геноцида по българите в собствената им държава през последните 28 години ? А ни занимават с некви педе----ии.
 • 6 02:27  15.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Наблюдател
  Отговор
  7 08:26  15.11.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Ти за себе си се грижиш, нали!

  Коментиран от #9

 • мамо аз съм пилот
  Отговор
  8 08:38  15.11.17
  не съм веган, не съм еколог, като дойде времето на прасето го коля, но със свито сърце. Никоя животинка не заслужа да умре по този противен начин, но доста от хора с които се срещам в работата си бих зазидал на драго сърце и без никакви огризения, защото по мое мнение просто хабят въздуха дето дишат.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  9 11:09  15.11.17

  До коментар #7 от "Наблюдател":

  За мен, семейството, 4 кучета, 20 зайци, кокошки, гъски и мисирки и за зеленчукова градина, в която има пънове с кладница, разбирай ядливи фунги, които не са нито животни, нито растения, както и за безброй единици дивеч.
 • Сталин
  Отговор
  10 00:02  16.11.17
  Не искам да плащам за саниране на частни имоти.Като искат да си санират с техни средства .Аз като имам къща да не би някой да е дошъл да ми я санира ами си давам парите от джоба. ЕС не го плаща всички дружно ще го платим .ЕС знаят как се колонизират бедни смачкани "държави" .А българина припада от умиление като види ПВЦ дограма и изолация.

Напиши коментар:


Публикувай