1 280 1

Държавата отпуска 2,4 млн. лева за пчеларите

Подаването на заявления за помощи ще става от 20 ноември до 1 декември

Константин Карагьозов

Държавата ще отпусне 2 милиона и 400 хиляди лева държавна помощ de minimis на пчеларите за 2017 година. Това реши Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ след редовно заседание.

Подаването на заявления ще става от 20 ноември до 1 декември. Подпомагат се земеделски производители с между 20 и 200 пчелни семейства. Ако те са повече помощ се отпуска за първите 200. Размерът на ставката на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2015 г.– 2017 г.). Размерът за подкрепата на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване.

Финансовата подкрепа има за цел да помогне на пчеларите за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед. Срокът за изплащане на помощта е до 18 декември. Управителният съвет на Разплащателната агенция прие и разсрочване с 1 година на отпуснатите кредити в сектор „Животновъдство“, както и на производителите на картофи. Лихвата на отсрочването на задълженията е в размер на 4%.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Stan
    Отговор
    1 10:10  15.11.17
    Ако използвам лексиката на Бойко Борисов, то за тютюн - сиреч рак - сиреч смърт, държавата отпуска по 70 милиона годишно, а за мед- сиреч здраве - 2,4 милиона. ЕВАЛА

Напиши коментар:


Публикувай