1 386 2

Ревизоро: Половината цистерни у нас са нелегални

Загубите за държавния бюджет от контрабандата с горива са колосални

Светослава Ингилизова

Над 400 от 800 цистерни, които всеки ден се движат в България, са нелегални. Загубите за държавния бюджет от контрабандата с горива са колосални, само за 2015 г. те се изчисляват на 10 млн. лева. (бел. ред. смята се, че годишната контрабанда на горива ощетява бюджета с близо 1 милиард лева). Това заяви пред Блиц депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро.

"Голяма част от търговците на горива превръщат коли с гюмове и подвижни млекарници в цистерни и по този начин спестяват много пари. След това повечето от тях пишат в документите, че ползват цистерните за лични нужди и така спестяват половината от застраховка "Гражданска отговорност". Кажете ми как една цистерна може да бъде записана за лично ползване? Освен, че по този начин се крадат пари от бюджета, цистерните стават опасни. На много от тях се залепят специални магнити, които имат за цел да манипулират измервателните уреди. Това е много опасно за спирачките на камионите, които стават по-нестабилни. За това сме свидетели на катастрофи с цистерни", заяви Ревизоро.

Той даде за пример смъртоносната катастрофа от днес в Пловдив, където цистерна се обърна на магистрала "Тракия" и шофьорът й загина. "Колко още такива инциденти трябва да станат, за да реагира държавата? Според мен подобни случаи ще зачестят", предупреди Емил Димитров.

Депутатът е поканил в четвъртък в Народното събрание главния прокурор Сотир Цацаров по темата за мерките, които взима държавата за противодействие на контрабандата с горива, лекарства и тютюн.

"Много разчитам, че г-н Цацаров като независима институция ще упражни контрол върху останалите институции. От него не може да се иска да изземе функциите на ГДБОП и митниците. Той е достатъчно авторитетна фигура и аз съм му безкрайно благодарен, че ще уважи заседанието на комисията в Народното събрание", подчерта Ревизоро.

"Най-голяма е щетата за хазната от измамите с контрабандно гориво. Камионите на един български политик също са били преправени така, че да спестяват от налозите", разкри Димитров.

На въпрос кой е този политик, той предпочете да запази мълчание. Ревизоро разкри, че схема с контрабандни горива въртят и корабите, част от които минават без необходимите задълбочени проверки през митническите складове на пристанищата. Това са само част от проблемите, които съпътстват аферите с петролни продукти. Очаква се развитие по горещата тема да има в четвъртък, когато в парламента е поканен главният прокурор Цацаров.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Танев
  Отговор
  1 18:30  14.11.17
  Нали вие сте във властта, г-н Димитров? Кой трябва да се бори с контрабандата? До кога ще чакате някой друг да свърши работата? Елементарно е, дори само на магистралите да започнете проверки, половината контрабанда ще лъсне. Но, май ще лъснат и каналите, и политическите чадъри, и връзките с държавни органи, които покровителстват тази дейност.
 • колега на ревизиро
  Отговор
  2 21:12  14.11.17
  Не се занимавай с трохите... Кажи колко влиза, колко излиза и колко внася в бюджета Лукойл Нефтохим Бургас... Няма да се плашиш от г-н Златев... Ше те покрием...

Напиши коментар:


Публикувай