788 0

АБВ за давността: Популизъм и кьорфишек

По думите му в страната има множество приватизационни сделки, които са проблемни

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

Предложението на ГЕРБ за промяна на Конституцията заради приватизационните сделки е един показен ПР, от който няма да произтече нищо. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов. По думите му в страната има множество приватизационни сделки, които са проблемни. Те обаче се прикриват от години, а Агенцията, която отговаря за техния контрол, на практика не успява да разкрие никакви сериозни нередности.

„Това е поредната ПР акция на ГЕРБ, поредният кьорфишек, от който нищо няма да произтече. Казвам го със съжаление, защото АБВ е единствената формация, която от самото си създаване категорично заявява, включително и в програмните си документи, че трябва да се отворят икономическите досиета на прехода. Да се направи проследяване на всички приватизационни сделки, да се види кой, какви ангажименти е поемал и там, където има нещо нередно, да се търси отговорност и съответно да бъдат развалени договорите.“

„Нека Агенцията по приватизация да разгледа всяка една сделка, предприятие по предприятие и да каже къде са нередностите. Нека да се включат ДАНС и прокуратурата. И след като видим къде са нередностите и дали там давността е проблем, тогава да тръгваме да променяме Конституцията, а не да слагаме каруцата пред коня“, посочи Проданов, според когото акцията цели единствено удар върху политическите опоненти на ГЕРБ от БСП.

„Тук интересен е и фактът, че Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол е на „ръчно управление“ от ГЕРБ вече много години, а нищо не е направено. Не съм чул нито един спорен приватизационен договор да е развален или каквито и да е мерки да са предприети, които да защитават държавния интерес. Напълно е възможно такива доклади, в защита на държавния интерес, да са продуцирани от Агенцията, но да не им е дадена гласност, не са разгледани в парламента и пак казвам, никакви действия не са произтекли от тази дейност“, допълни той.

Отношение по темата взе и членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Според него ако давността единствено за приватизационните сделки отпадне, то това ще постави правосъдната система в страната пред перспективата да прилага двоен стандарт по отношение на българските граждани. „Ако такива промени, по отношение на давността за приватизационните сделки, бъдат приети, то тогава държавата ще трябва да отговори и на роднините на убитите хора. Защо в този случай давността ще остане? За убийство на един човек давността е 20 години, за убийство на двама или повече е тридесет и пет години. Какво предполага тази давност да бъде запазена, а по отношение на приватизацията да се върви така юнашки напред? Трябва по принцип да сме наясно, че ако тези промени в Конституцията бъдат приети, ще сме единствената държава в света, която ще наложи селективна давност“, посочи той.

България


Напиши коментар:


Публикувай