15 Ноември, 2017 08:00 18 795 100

От днес глобяват шофьорите, ако не са със зимни гуми

  • зимни гуми-
  • глоби-
  • проверка-
  • кат-
  • автомобили

От днес всички автомобили трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия. По закон от 15-ти ноември до 1-ви март превозните средства трябва да се движат с гуми, чийто грайфер е с дълбочина най-малко 4 милиметра, припомня БНТ.

Междувременно продължават засилените проверки на КАТ по пътищата в рамките на акция „Зима“. В последния етап от акцията проверките ще са фокусирани върху готовността на автомобилите за зимни условия.

За да можем да разчитаме на характеристиките на един автомобил, много важно е да му осигурим необходимото сцепление – на практика автомобилната гума дава контакта на автомобила с пътя.

4 мм трябва да е дълбочината на грайфера на гумата за зимни условия.

Има и летни гуми с такива дълбочина на грайфера, но според експертите те не са подходящи за зимни условия.

При гумите сцеплението идва от сместа на протектора – лятната гума работи до 7°, при по-ниски температури тя става много твърда и не дава необходимото сцепление, докато зимните гуми са произведени така, че и при ниски температури запазват своята еластичност, обясни Враджалиев.

Неговият съвет е да не се купуват зимни гуми на старо.

Каква информация ни дава етикетът?

Етикетът на гумите дава важна информация – включително за дължината на спирачния път. Но с летни гуми върху сняг изходът може да е фатален.

Зимната гума спира на 25-ия метър, докато лятата гума ще спре чак на 53-тия метър. Това е два пъти по-голямо разстояние. При тежки зимни условия общата подготовка на автомобила е много важна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    79 14 Отговор
    Лятна гума на 4-5 години с 4-5мм грайфер при сняг е трагедия пълна.

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 жд д

    145 33 Отговор
    Защо карате хората да си купуват зимни гуми? Да не сте на процент при продавачите на гуми? Не е записано, че гумите трябва да бъдат 'зимни'. То и не би могло да бъде. няма как да се дефинира понятието 'зимна гума'. Като си сложа 15-годишна препечена лятото гума със снежинка, това зимна ли е ?

    Коментиран от #14, #90

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гроб за ГЕРБ

    124 44 Отговор
    Не виждам полза от всички тези мерки,като движение с
    включени светлини зимни гуми и постоянни технически
    прегледи,освен икономическа за някой.
    Сигурен съм,че ако направят закон да си слагаме на гла-
    вите лампи с мигаща светлина а на вратовете звънчета
    или чанове,като кравите,80% от БГ народ ще бъде съгласен.
    Всичките за,който спомена оня дупетат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сачо

    41 6 Отговор
    Мартинеееее, пак се изказваш неподготвен!
  • 10 Дундаков

    98 19 Отговор
    Няма понятие за зимна и лятна гума в закона, поради тази причина той не може да бъде нарушен. така написано подвеждате хората, че ще бъдат наказани за липсата на зимни гуми и по този начин увеличавате оборота на гумарите. Колко е дълбок снега в Бургас през зимата, че да си купуват зимни гуми???
  • 11 куку руку ку

    69 19 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Чисто нови летни гуми, монтирани 3 седмици преди това, на 5 милиметра мартенски сняг се държаха като ски. 500 метра баир на постоянна спирачка, с яко "дрънчащ" ABS и няма спиране. Слязох си с едни 20 км/ч и ако някой беше паднал пред колата, одма си минавах през него.

    Коментиран от #19, #37

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 омг

    56 6 Отговор
    като гледам повечето от вас май не сте карали зимата с летни гуми...
  • 14 куку руку ку

    12 36 Отговор

    До коментар #3 от "жд д":

    Не са на процент, но такъв е закона който приеха
  • 15 ГОСТ

    56 3 Отговор
    вие си решавате с какви гуми да карате зимата.....късмет и дано изкарате до пролета...
  • 16 гост

    55 5 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжливи сте":

    Точно, и аз го прочетох закона и не пише изискване за типа на гумата. Подвеждащо, няма закон за зимни гуми, а само за дълбочината на протектора. Ако няма сняг може да си караш с летни и по закон няма да подлежиш на санкция. Не го одобрявам, но е така. А какво правят МВР когато има зимни гуми само отпред? Или грайферът на задните е 2мм,а на предните 5мм? Какво правят ако ДОТ на гумите е преди 8г., нещо, което е много по-важно от дълбочината на грайвера?
  • 17 ЙШЪОЖТГН

    49 12 Отговор
    ВСИЧКО Е ДО МАТЕРИАЛА ОТ КОЙТО Е НАПРАВЕНА ГУМАТА.КАРАЛ СЪМ ЧИСТО НОВИ ФИРЕНЦА И СЕ ДЪРЖАХА КАТО ДИНЕНИ КОРИ.КАРАЛ СЪМ ЗИМЕН КОНТИНЕНТАЛ ОТ СКЛАД В ГЕРМАНИЯ ПРЕСТОЯЛА ТАМ 12 ГОДИНИ И СЛЕД КАТО Я ТУРИХ Я КАРАХ 5 ГОДИНИ НАПРАВИХ И 100 000 КМ.И БЕШЕ В ПЪТИ ПО ДОБРЕ ОТ НОВИТЕ МИ ДЕБИЦИ ОТ МИНАЛИЯ СЕЗОН.ТАКА Е И С МАСЛАТА ТАКА Е И С ГОРИВАТА.
  • 18 Гроб за ГЕРБ

    75 22 Отговор
    На крива ракета и космоса и пречи.Имам 40 г.стаж зад
    волана с милиони изминати километри и зима и лете и
    произшествие не съм имал заради гуми,въпреки,че едно
    време се караха подобие на коли с подобие на гуми.Сега
    виждам вцепенени шофьори с нови коли и зимни гуми да
    карат с 20 при позволени 80 само при няколко капки дъжд.
    Та всичко си опира до уменията,някой може да пее ,но да
    не може да танцува или пък друг да му върви смятането
    ама да не може да кара.

    Коментиран от #29

  • 19 Будала

    21 10 Отговор

    До коментар #11 от "куку руку ку":

    Аз пък за 15 год смених 2 комплекта "всесезонни" и 2 летни... Верно е, че живея на равно, ама и сняг и студ не е като да не е имало... Средно годишно 13000км и? Глупости на търклета...
    В прясно навалял сняг 4-5 см съм карал с 80 междуградско с всесезонни. 100/100 е по добре с маркови зимни, ама който не се справя вместо да ръси мозък да хваща такси или рейс...

    Коментиран от #56

  • 20 qqqqqq

    40 6 Отговор
    Зимната гума си много добро нещо. Направо бяс ме е хващало като видя някой закъсал с чисто нови летни гуми. Ни се бута ни се кара. Тези който смятат да карат зимата с летни гуми, поне да хвърлят едни вериги в багажника. Ако нямат вериги да изпуснат двигателните гуми между 1 - 1,5 атм.
  • 21 ИВАН

    30 36 Отговор
    Най важното е скоростам моите гуми са над 20 годишни летни, но с внимателно каране се справя с всякакви условия ... иначе всички знаем , че се приемат античовешки закони, увеличаващи консуматорството и в услуга някой заинтересован ... пфу, гнусна работа е човешката лакомия и наглост.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 пейо

    50 7 Отговор
    Тази истерия с гумите продължава всеки ден.Целта е да се скрие основната истина,че от няколко години започнаха да произвеждат гуми от полимери (пластмаси) с които заменят по-скъпият каучук.Проблемът е че за разлика от каучукът, полимерите не запазват своите характеристики при различни температури както каучукът.Затова лукаво решиха да произвеждат зимни и летни гуми с рзалични състави на полимерите съобразени със сезонността и температурите.По този начин производителите на гуми си вдигнаха печалбата четворно.Това се дължи както на икономисването на скъпата суровина каучук, така и на двойно по-голямото търсене на гуми.С тази голяма печалба щедро плащат като за агресивни медиини кампании, така и за лобиране за промяна на законодателството,което да гарантира измамната сезонна схема на правене на гуми от пластмаса.Гузно се мълчи и за всесезонните гуми.В тях са принудени да слгат калчук и затова са по-скъпи.Те имат гарантирани качества както на судено така и на топло. Това се допълва и от по специфичният им универсален протектор.Не случайно автомобилните производители не се хващат на тази сезонна въдица и си окомплектоват колите само с ВСЕСЕЗОННИ гуми.Другият вариант за тях е неприемлив с големи рискове от огромни финансови загуби.Това се потвърждава и от фактът,че вече много търговци на нови автомобили вече ПОДАРЯВАТ комплект сезонни гуми предимно зимни.Целта е ясна да може още на следващият сезон да се изхвърлят всесезонните оригинални за колата гуми и да с

    Коментиран от #27, #31, #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ

    54 0 Отговор
    Пишете коректно и не подвеждайте хората.

    В закона никъде не е казано задължително със зимни гуми.

    Закон за движение по пътищата
    Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
    1. технически изправни;
    2. (изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 02.08.2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) с размери, маса и натоварване на ос, които не надвишават нормите, установени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и с товари, които не представляват опасност за участниците в движението;
    3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) обозначени със съответните опознавателни знаци;
    4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.
  • 27 Грую

    37 0 Отговор

    До коментар #23 от "пейо":

    Полимер на бутадиен стирол те туй е каучукът без значение дали е изкуствен, синтезиран от петролни продукти или естествен събран от каучуково дърво, а се пече със сяра, като процесът се нарича вулканизация. Истината е и в печенето и в шарката на гумите. Летните са с надлъжни канали за да отвеждат водата и да не се получава така наречения аквапланинг, печат се повече т.е. вкарва се повече сяра, която образува серни мостове на полибутадиенстирола и прави крайния продукт по-твърд и устойчив на нагряване през летния сезон и по-бавно се износват разбира се, но при зимни условия се втвърдяват и нямат такова сцепление както зимните, които се печат по-малко, по-меки са, имат напречни канали за да могат да ядат снега и леда и да се задържат върху него, но се износват по-бързо, а при летни условия направо се разпадат. Има обаче гуми с надлъжни канали лятна шарка и добавени напречни - зимна шарка, изпечени като летни и те се наричат всесезонни, а когато са добре направени са по-добри от някои зимни ментета. За износени гуми няма да говорим, защото има коли и с летни и със зимни износени гуми, което всъщност е най-лошият вариант.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    16 58 Отговор

    До коментар #18 от "Гроб за ГЕРБ":

    Ясно ми е колко си добър зад волана с с 40 години стаж + 18 години докато вземеш книжка става 58 години и твърдиш че си много добър зад волана????? Та на тебе вече трябва да ти вземат книжката защото вече си опасен зад волана 1зрението не ти е добре 2 слуха ти не ти е добър 3 реакции вече са доста зле 4 да не говорим че си много самонадеян и си мислиш че си много по добър от останалите шофьори на пътя 5 и не на последно място като си написал това име и като си получил няколко + от платените драскачи тук и си много велик!

    Коментиран от #72, #96

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гоуст

    31 2 Отговор

    До коментар #23 от "пейо":

    Пишете глупости по-горе, но има и точни коментари.
    Не вярвайте на писания,а се доверете на личния си опит. Карал съм с 4 летни гуми и съм се въртял като пумпал на всеки завой. При зимните няма такова нещо
  • 32 баба

    2 19 Отговор

    До коментар #30 от "ПИЧ":

    смотаняк, терминът "зимни гуми" е за заглавието, в статията е написано, че изискването е за 4 мм грайфер и прочети закона, ако не не знаеш за глобите

    Коментиран от #43

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Реститутка

    31 1 Отговор
    "Гуми, предназначени за зимни условия, ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm "

    Следвайки логиката на написаното за гржданите става ясно следното: Правилото грайферът да е 4mm е условно и то касае само гумите, които не са зимни. Съюзът "ИЛИ" обуславя, че ако сте със зимни гуми то изискването за грайфера не важи, защото то касае само гумите които не са "предназначени за зимни условия."

    Коментиран от #58

  • 35 onq s konq

    14 4 Отговор
    Сигурен съм че точно ВИЕ,които ревете най-много против зимните гуми БЯХТЕ КАТАДЖИИ,щяхте да проверявате не само наличието на зимни гуми,но и ДАЛИ ГУМЕНИТЕ ВРЪЗКИ И УПЛЪТНЕНИЯ НА МПС-ТО СА "ЗИМНИ"!А в кратките почивки докато си броите рушветите на топличко в патрулката ще се питате закачливо:"Де я намери тъс сладката работа ...уа?!"
  • 36 Гост

    23 11 Отговор
    Ей пичове " Много сте компетентни" с изключение на 2-3 коментара тук ! Но като завали сняг вие компетентните най много ревете че пътищата не са изчистени до асвалт че не можете да си карате колите с летните гуми!!! Друга глупост е годината на производство - някой искат още топли (преди малко изпечени гуми) - това не е хранителен продукт не се притеснявайте няма да се развалят!!! ВАЖНО Е МАРКАТА , ГРАЙФЕРА ДА Е ДЪЛБОК И ДА Е ЗИМНА!!!! Защото година без грайфер може ли да ви изкара от снега??? Марката ?? Ами има Китайски руски и всякакви евтини боклуци като скочите на спирачката ( при дъжд, сняг и на сухо ) дали евтиния боклук ще спре като добрата марка ??? Понякога няколко см са от значение да си спестите много неприятности! Айде истанете си със здраве ,и не размишлявате по теми който не ги разбирате. Те затова искат да ги направят задължителни и да има глоби защото Българина все разсъждава без да му се отдава!
  • 37 Пазарен Либерализатор

    21 7 Отговор

    До коментар #11 от "куку руку ку":

    Всяка гума има контактна площ с асвалта с размер на пощенска картичка, приблизително. Аз возя децата си, колите са ми изправни и заради любителите на летни гуми в снега карам огромен джип на рама, отпред с лебедка -да има къде да се нанизват.

    Коментиран от #57

  • 38 Смутен

    48 6 Отговор
    Като Ви чета коментарите половината от Вас не трябва да кара коли !!!
    Разберете,че със летни или стари и опечени гуми в зимни условия Вие не рискувате само вашия,а и живота на другите участници в движението.Една качествена зимна гума с правилно съхранение и пазена с нормален пробег ще ви изкара 3 години.4 броя по 150 лв да речем са 600 лв. кото ги разделим на три години прави по 200 лв на сезон !!!
    Толкова ли ви струва жалкия живот?!? Като не можете да си го позволите няма да карате,защото ми е писнало от летни оптимисти зимата.Разбирам да сте на 20-21 цола където гумата е 1000-1200 лв,а мнозинството от Вас са с 14,15,16 цола където цените са напълно нормални.
    Вземете се в ръце и си избиите самонадеяната и стисната българска култура от главите.Живеем в 21 век и освем отговорност за собственият си живот носите и за останалите участници в движението !!!
  • 39 Гост

    12 2 Отговор
    Първо статията е подвеждаща. Има разлика в изискването зимни гуми и дълбочина на грайфера.
    Второ какво значи да не се купуват зимни гуми на старо? На старо колко години обхваща? Моите са купени 2008 (нови разбира се) и са с дълбочина на грайфера около 7мм. Сега какво да правя да взема да ги изхвърля и да си купя нови за 500лв. Дълбочината на грайфера на лятната ми гума е близо 9мм и е чисто нова дот. 2017г. Считам лятната ми гума за по-добра при температури около 4 градуса и без сняг. Зимните гуми ги сменям за под 30мин и действително са по-подходящи за газене в сняг.
  • 40 лимонад

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "пейо":

    за сцеплението - размерът на гумите също има значение. с широки гуми на няколко см сняг или киша - при нормални условия е по-добре. Но умниците винаги дават за пример автомобилните състезатели, които карат само по сняг и карат с тесни гуми най вече защото карат с много висока скорост и трябва да режат отъпкания сняг. та всеки си решава. има закон. 4мм и това е. по-хубаво е да си със гуми според сезона, но също е различно според автомобила, дали е 4х4 и какви системи има. кола на 20 години и повече няма как да спира като нова или като премиум марка - с каквито и да е гуми да е. Между другото - това с 4те ММ е не за да се кара със зимни гуми, а за да се сещат от време на време хората, че трябва да ги сменят с по-нови. Че и гумите са консуматив.
  • 41 Гост

    15 0 Отговор
    До коментар #40

    Пич, не мога да се съглася, че широката гума се държи добре на сняг бил той и няколко сантиметра. Тъпче го като валяк и грайферът не може да се вкопае в снега. Виж за киша с достатъчно широки канали за изхвърляне на кишата, мога да се съглася, че широката гума би помогнала, но широката гума пак е предпоставка за аква планинг. при по-висока скорост Широката гума е добра за странична устойчивост, рязки маневри и бързо ускорение на асвалт. По-тясната гума в комбинация с добър просвет се държи по-добре на сняг. За лед нищо не помага - може би вериги в комбинация с плавно потегляне(2-ра напр.) + отежняване на задвизващия мост. Не броя шиповете. Общата формула е: добри гуми(евент. вериги), лека конструкция на машината, просвет, отежняване(или диф.блокиране, ако машината разполага с такова) на задвизващия мост(ако е само един) и разумно подбиране на траекторията(наклон, коловози, препятствия, леки засилки, плавно потегляне и т.н).
  • 42 факт

    22 0 Отговор
    Заглавието и снимката са доказателство за фалшива новина. Зимните гуми не са задължителни.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пазарен Либерализатор

    20 2 Отговор
    Ако щете карайте сликове или директно на гола джанта в снега, но мислете и за останалите нормални участници в движението, на тях им се живее.
  • 45 аман вече

    11 3 Отговор
    всички много знаете,ама ей сега след месец ще ви има по канафките,щото няма сняг,нали???.не мога да разбера кое пречи на Бай Някой си да сложи зимна гума на тъпия си 24424годишен голф,или на 100 годишната си вектра...масово се карат коли с по 14-15(до16) цола.смешно е да се пазариш за такива работи ,при положение че цените им са по 50-60 лв,направо е смешно....Вие тук които оплювате зимните гуми,бас ловя че не карате,зимата.Хората които не се спират и зима и лято,си ги сменят и си кааарааааат,защото знаят,че е важно да имаш хубави гуми,когато падне снега.А вие- чааакате снегоринчето,да изрине,после мангала да хвърли лугата и пясъка,че чак като размекне да подкарате колите си,понеже сняг няма да има през зимата и той все ви изненадва......
  • 46 СубаруЕвксиноград

    14 3 Отговор
    Всяка година едно и също мрънкане - не ви ли омръзна?! И от залухавия "бургазлиец" от Каменар. Вали сняг и е по минус 15 по два месеца всяка зима по бг.морето! в Карнобат 28-30 декември на магистралата имаше 1 метър преспи и минус 12 - в Сарафово морето край брега замръзна! За сравнение в Берлин не падаха под минус 3 края на декември. Айде не ми говорете лъжи за топлото време по морето - след като дори в Лайпциг и Щутгарт е по-топло от Бургас и Варна!!!

    Коментиран от #48

  • 47 дас рейсър

    12 7 Отговор
    Брей, колко много разбирачи, аз съм все още с летни гуми, ЗАЩОТО условията го позволяват и температурите не са паднали под нулата! При средни температури от 9 до 15 градуса кви зимни гуми бе колеги?????
    Сигурно тази седмица вече ще ги сменя, но дали ще са зимни или летни зависи от времето, може и да края на декември да се кара с летни, стига температурите да го позволяват, ЗА ТОВА няма нужда в закона да е упоменато, че става на въпрос за зимни гуми от един коя си дата, както е, доколкото разбирам от коментарите по-долу.
  • 48 Некъф Пич

    11 2 Отговор

    До коментар #46 от "СубаруЕвксиноград":

    Какво им се нервираш, не виждаш ли, че половината дори не са шофьори. Прочели, там нещо из нета и се правят на хитри.
    Заради такива като тях гледаме всеки ден по новините : 3ма загинаха при катастрофа, 2ма загинаха при катастрофа и т.н.
    Тази зима пак ще ги гледаме..... Ама то не е изчистено, не е опесъчено, колата не спираше и те така.....
  • 49 SubaruVarna

    10 4 Отговор
    Още в понеделник 20 ноември надвечер 18-19 ч. ще бъде 0 градуса навсякъде - а към Габрово - Смолян и София високите части минус 2....ще ви видим отворковците с летните и всесесозонните....Пак ще има 40-50 катастрофи в новините. И ама ние не очаквахме да бъде такъв студ 20 ноември.
  • 50 али

    1 5 Отговор
    НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ В КОЙ ЧЛЕН ОТ ЗДП ТОЧНО Е ТОВА ЗА ЗИМНИТЕ ГУМИ И ДЪЛБОЧИНАТА НА ГРАЙФЕРА.

    Коментиран от #59

  • 51 снегопочистване

    16 0 Отговор
    Зимата карам снегорин братя миналата зима я изкарах в преспите с много закъсали шофьори един съвет при лошо време не тръгвайте
  • 52 Андрей Николов

    7 1 Отговор
    Купувайте, купувайте! Смело! :)

    Коментиран от #54

  • 53 123

    14 2 Отговор
    България е страна с кофти, бързо променящ се климат. Както ти е топло в Бургас например, така на другия ден имаш 2 сантиметра сняг и поледица. Да, изчезва след няколко часа, но седи достатъчно за да стане беля. Аз бих променил закона и не ми пука! Отделно бих накарал застрахователите да променят условията по каскота и гражданската за да гарантират коректните гуми. Автомобила е опасно средство и ако не е оборудван коректно то си е е...ал м...а.а. А иначе, за колегите в топлите градове имам въпрс. Вие от Ноември до Март само във вашият град ли шофирате? Или си имате по няколко коли, и като ходите до Велинград например, си взимате тази със зимните гуми.
  • 54 123

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Андрей Николов":

    Да, ще го направим, защото сме отговорни, а не измислени инженери.
  • 55 дас рейсър

    14 1 Отговор
    Да ама има и една друга подробност!!!!!!
    В колко общини пътищата са чисти от снега и няма образувал се лед? Ами в моята, като паднаха големите снегове, главни улици бяха, като пързалки, ЛЕД, ЛЪСКАВ, КАТО ОГЛЕДАЛО!
    Така, че КОЙ ЩЕ ГЛОБИ ОБЩИНАТА? Щом ще глобяват хората, че са с летни гуми, защо никой не глобява общините, които имитират чистене на сняг и източват там едни пари!
    Истината е, че има ли ЛЕД, няма зимни, няма грайфери, може би трябва да се кара само с вериги, летни гуми с вериги пак става. То да беше проблема само в летните гуми, ама НЕ Е!
  • 56 куку руку ку

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Будала":

    Всесезонната затова е всесезонна, да може да се кара и лете и зиме. И такива съм карал, но колата беше с шибан размер, 195/70 14.
    Е, няма такъв размер гуми на пазара.
  • 57 куку руку ку

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пазарен Либерализатор":

    Това думам и аз, я. Всяка гума за времето си. И на мен не ми е приятно на 3 коли да въртя пролет и есен гуми, но го правя много преди да излезе пустият му закон.
    А случаят с летните беше с прясно купена кола и обута с нови гуми според сезона, който идва.
  • 58 Бравос

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "Реститутка":

    От сука време чета, за да видя нещо по-смислено на тема "гуми". И ти и "не подвеждайте" според мен сте абсолютно прави! А само искам да допълня , че в правилника за прилагане на Закона за ДП е казано, че грайферът не трябва да е по-малък от 1,6 мм. Т.е., ако гумата е лятна през зимния период - грайфер > или =4 мм, ако е до 15 ноември или е зимна - 1,6 мм! Това е, а останалите 80% нека да си чешат езиците...:) А що се отнася до БНТ, аз съм възмутен от дезинформацията и то представена не от кого да е, а от най-сериозната БТ. Е, а какво да очакваме от останалите силно комерсиални ТВ? За пореден път - язък за Бг!
  • 59 Напътствие

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "али":

    Трябва да четеш и Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му, за да е напълно ясна картинката.
  • 60 йяайюь

    7 1 Отговор
    Тотални глупости , не глобяват за зимни гуми а за 4 мм , що лъжете хората , те ако имаха пари щяха да си сменят гумите редовно а не да карат с галоши.

    Коментиран от #66

  • 61 три ескалейда

    6 0 Отговор
    затова аз съм си взел три броя ескалейди , единя е със летни гуми за лятото другия е със зимни гуми за зимата а третия е със всесезонни за пролет-есен , направо съм железо
  • 62 Алфа Ромео

    3 3 Отговор
    Нали имаше изискване само за грайфера а не за зимни и летни гуми. И кво ся като съм още с летни гуми ша ме глобяват сега, ами аз не мисля да карам колата си в сняг засега. Лятната гума не е толкова зле когато няма сняг, прекалено се драматизира, даже изтласква водата по-ефективно от зимната.
  • 63 abv

    4 4 Отговор
    Закона е много загубен. Зимна гума с 3 мм грайфер до 5 г. ще свърши по-добра работа от лянтна гума с грайфер над 4 мм с права шарка и то нова. Проверено в реални условия.
    Масово българина няма пари и ще кара зимата с летни втора употреба с грайфер над 4 мм.
    Закона му го позволява.Пълна безмислица и много убийци на пътя.
    Акцията е само в началото и край. По време на сезона в курортите е пълно с водечи на МПС без означение на гумите М+S .
    Всички могат да си направят изводите.
    Такива смешни закони се приемат , че нямам думи.
  • 64 abv

    1 4 Отговор
    Закона е много загубен. Зимна гума с 3 мм грайфер до 5 г. ще свърши по-добра работа от лянтна гума с грайфер над 4 мм с права шарка и то нова. Проверено в реални условия.
    Масово българина няма пари и ще кара зимата с летни втора употреба с грайфер над 4 мм.
    Закона му го позволява.Пълна безмислица и много убийци на пътя.
    Акцията е само в началото и край. По време на сезона в курортите е пълно с водечи на МПС без означение на гумите М+S .
    Всички могат да си направят изводите.
    Такива смешни закони се приемат , че нямам думи.
  • 65 Антон 1

    8 6 Отговор
    Статията е подвеждаща и некоректна !
    Всеки , който шофира с летни гуми зимата /няма значение от Сандански или Бургас / е тъпак !
    Политиците са уроди , вкл . тези приели законна в този вариант !

    Коментиран от #69

  • 66 Антон 1

    6 7 Отговор

    До коментар #60 от "йяайюь":

    Като нямат пари няма да карат !
    Аз какво съм виновен , ако ми избият семейството !
    Като те порасне някой глупак зимата с летни гуми и спирачен път ..... метра , какво правим !

    Коментиран от #79

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 старахчо

    9 9 Отговор
    до #66 "Антон 1"
    Като те е страх от мечки не ходи в гората , като те е страх да не ти избият семейството не карай по пътя , седи си дома и си дой овцете

    Коментиран от #71

  • 69 SubaruVarna

    6 6 Отговор

    До коментар #65 от "Антон 1":

    Спрете с тоя "топъл" Бургас! - темп. в Бургас и Берлин - Лайпциг - Щутгарт са абсолютно еднакви! А януари и февруари - 60 дни плътно е люта зима с под минус 14 градуса навсякъде в бургарски окръг по морето!!! Пътувам всяка седмица Сл.бряг - Поморие - Ахелой - времето в тези меса през трите месеца дек - януари - фев. е истинска зима със сняг - минус 12 -14 и лют северняк който ти вледенява лицето и пътя за секунди !!!

    Коментиран от #70

  • 70 Антон 1

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "SubaruVarna":

    Това казвам и аз !
  • 71 Антон 1

    5 5 Отговор

    До коментар #68 от "старахчо":

    Много умно заключение !
    Бъди жив и здрав и дано не те връхлети някой умник , като тебе с неадекватно обурудвана кола !

    Аз овце ще се науча да доя , ако се наложи , ама ти по-умен няма да станеш ! :):)

    С най-добри чувства !
  • 72 Гроб за ГЕРБ

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Да,почти позна годините ми на 59 съм,колкото до
    рефлексите преди 2 месеца минах на психотест за
    професионален шофьор,където изследват и рефлексите
    и го взех за пореден път безпроблемно,за разлика от
    младоци с рефлекси,като тебе ,който пълнят крайпътните
    канавки с паметници-мир на праха им.А и за толкова год.
    съм разбрал,че всяко нещо в повече вкл.и самонадеяност
    в рефлекси и,кво ли не бликащо от коментара ти са
    вредни за всички.
  • 73 гдфгдфгдфгдфг

    6 5 Отговор
    Алоооооооооооооо ИЗТОЧНА България не е западна нито при планината или около софия. Хайде стига с тези зимни гуми на 18 градуса дневна и 8 сутринта тук не слагаме който иска да си хаби зимните гуми и при сняг да прави задръствания и да си изяде боя някъде защото кара с опечени гуми негов проблем.При 12 градуса зимната прегрява и после защо се блъскали.Зимна гума се слага под 6 градуса и то да се задържат през деня .
  • 74 Алфа Ромео

    6 3 Отговор
    Баща ми едно време беше чувал за зимни гуми, то нямаше каквито и да е гуми, не си спомням да сме закъсвали или катастрофирали със Жигулката в снега за 18 години каране.

    Коментиран от #75

  • 75 Антон 1

    6 3 Отговор

    До коментар #74 от "Алфа Ромео":

    Няма да ти дам нито плюс , нито минис !
    Прав си за едно време , всички бяхме така !
    Не обаче и в днешно време . Повече автомобили ,по-високи скорости и да ти кажа мисля ,че са и по-малко проходими от трошляците , Жигули и Москвич !
    Шкодата и тя беше една ..., майка плаче !
    И доста катастрофи си имаше в съотношение с броя на автомобилите !
    То и тоалетните са били външни и хората рядко са настивали заради това ,ама то не значи че все така трябва да я караме .

    Коментиран от #82

  • 76 радев

    0 0 Отговор
    кои експерти!?
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Митев

    0 1 Отговор
    пишете как ще ни глобяват закон член и.т.н или журналистите така решиха ---ха ха

    Коментиран от #86

  • 79 Будала

    7 2 Отговор

    До коментар #66 от "Антон 1":

    По мои наблюдения над 90% от катастрофите при зимни условия са на МПС-та със зимни гуми! Питай КАТ! И кво правим сега?!

    Коментиран от #80

  • 80 Антон 1

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Будала":

    Ами защото повечето хора процентно вече карат със зимни гуми !
  • 81 МИТИ

    6 3 Отговор
    ДО ВСИЧКИ ГОСПОДА МНОГОЗНАЙКОВЦИ !!ДА ВИ ПИТАМ НЕЩО ?С КАКВИ ГУМИ КАРАХТЕ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА ?ИМАШЕ ЕДНА ВИДА И БЕШЕ ЧУДО ДА СЕ СНАБДИШ С НЕЯ НОВА !!АМА МНОГО ГИ РАЗБИРАТЕ НЕЩАТА !!!КОЙТО МОЖЕ ГО МОЖЕ !!
  • 82 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Антон 1":

    Прав си по-принцип, това не съм го забравил че има повече коли повече полуидиоти които карат със скорост несъобразена с атмосферните условия. В крайна сметка всеки си носи отговорност и трябва да си прави сметката как ще кара ако не е с подходящи за сезона гуми. Аз съм карал една зима в снега със летни гуми, ами вярно не е много приятно, трябва да си подбираш маршрута да няма големи наклони, но инцидент нямах, даже и лек.
  • 83 zimna guma

    5 3 Отговор
    Абе кауни само за глоби на водачите говорите бе,Ами кой ще глобява търтя на държавна служба който отговаря за състоянието на пътя.Кой ще глоби тъпанаря определил скорост от 80 км/ч между селищата и така за капан ограничил прав участък на 60км/ч и гърби 'джигити' за 30 км горница,Тези нормативи са от преди 50 години и са писани за Москвичи.Един съвременен автомобил се убива от ниска скорост , като възможностите му са в пъти по-добри от таралясника за който са писани правилата.Експерти-розови дупета,
  • 84 zimna guma

    2 4 Отговор
    Абе кауни само за глоби на водачите говорите бе,Ами кой ще глобява търтя на държавна служба който отговаря за състоянието на пътя.Кой ще глоби тъпанаря определил скорост от 80 км/ч между селищата и така за капан ограничил прав участък на 60км/ч и гърби 'джигити' за 30 км горница,Тези нормативи са от преди 50 години и са писани за Москвичи.Един съвременен автомобил се убива от ниска скорост , като възможностите му са в пъти по-добри от таралясника за който са писани правилата.Експерти-розови дупета,
  • 85 Фен на БМВ

    1 0 Отговор
    Моля репортера да цитира дадения закон. Да не стане така, че няма такова нещо...
  • 86 Светльо Чернев

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Митев":

    50лв. Чл.183, ал.4, т.5 от ЗДП
  • 87 Андрей Николов

    5 1 Отговор
    Защо подвеждате хората??? Никъде в закона няма изикване за гуми за сняг! Има за дълбочина на грайфер! И какви са тези лаишки писания? Знаете ли коя кола има спирачен път 35 метра? Порше Карера! Зимната спирала след 25 метра хахаха! С каква скорост? Статията е като за малоумни деца или изкуфели бабички! И няма зимни и летни гуми има гуми за сняг!
  • 88 даскала

    3 0 Отговор
    За справка на незнаещите и бягалите от час : мн.ч. на "който" е "КОИТО", а ед. ч. - "КОЙТО"! №72 да си вземе забележка! А колкото до гумите - елементарно е - когато температурата падне под 5* или завали сняг за 30-ина минути пред или в гаража си сменяте летните гуми със зимни предварително монтирани на джанти и балансирани и си решавате безболезнено проблема за нула време и без пари, но за това иска малко физическа работа и скромно умение! За това, който го може - го прави с мерак и желание, а който не - виси по сервизите на опашка часове наред и се бърка в джоба за нещо, което може и сам да си свърши и да изпита наслада и удовлетворение от това, ако не го мързи, разбира се, или ако не е с две леви ръце! Избора е ваш, но задължително трябва да си смените гумите с подходящи за сезона и атмосферните условия в даден момент за вашата безопасност и сигурност, а и заради останалите участници в движението!
  • 89 гощо

    0 0 Отговор
    Аз съм качвал чисто нови летни гуми в сняг и колата се държеше добре! Сега съм с зимни гуми 5мл. грайфер но са ми 5-ти сезон! Много се съмнявам,че ще държЪт! Зимата не ходя никъде,карам само в града и гумите са запазени,но вече са на години и понеже ги качвам рано за да избегна опашки и записвания са вече....
  • 90 д жд

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "жд д":

    Защо, когато се дава някакъв съвет, все някой се прави на интересен?
    Точно такива отворковци като теб задръстиха Петрохан при първия сняг. Всички знаем, че гумите са изключително важни, но все нещо не ни изнася. Ако утре обаче се случи нещо, дали отново ще разсъждаваме така???
  • 91 Жорко

    2 2 Отговор
    Зимната гума си е зимна гума. Стига да е по-нова/ до 3 год./ и да не е била изпечена от лятото. Последният път, когато карах с летни гуми през месец ноември беше през 2008г. Валеше мокър сняг-суграшица. В планината на един завой карах с лятна скорост -50 км. Трябваше да карам със зимна около 30 км. Не се харесахме със завоя и се завъртях и целунах скалата и мантинелата. Много пъти бях минавал преди през този завой. На мен ми нямаше нищо освен уплаха, но колата имаше доста щети. Оттогава - до ден днешен настъпи ли 1 ноември -вече съм поставил на автомобила си зимни гуми. Пожелавам леко и безаварийно шофиране на всички през зимата!
  • 92 тир66

    6 0 Отговор
    Няма закон за зимни гуми.Ас съм профисионал от1979г,със средно ,завършил автотранспорт училище.Прав е колегата който е на 59 г.Всички тук сте драскачи,а ас ви казвам.шофьор и к..ва сеРАЖДАт.
  • 93 Гадът

    1 0 Отговор
    Абе Мартине от къде взе данните за спирачният път?!,,,,,
  • 94 по темата

    6 0 Отговор
    През соца нямаше летни и зимни, а колите си вървяха в снега без проблеми, дойде крадацията, и ни ограмотиха, че требе си купуваме и летни, и зимни гуми.
    Това е само прелюдия, към новите видове, които ще бъдат за четири сезона.
  • 95 номер1

    3 0 Отговор
    Значи тези приказки за сигурност и безопасност са популистки изказвания от сорта мижи да те лажем. Гумата не прави проишествието , нищо че помага , човека е виновен винаги , дори да е с нови гуми с джип 4х4 и като не е адекватен и се предоверява на автомобила и белята е готова.И обратното като знам че не са ми добри гумите ще карам по-бавно ще внимавам ще поддържам по-голяма дистанция и ще се прибера жив и здрав.Затова не вменявайте вина на другите че те са виновни като стане сакатлъка.
  • 96 Бенц

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Много хляб май трябва изядеш......
  • 97 Spec b

    1 1 Отговор
    Ганьовщина тотална сте клуб летни гуми... Карате докато стане олеле и след това най-много 2 предни или задни според колата.. Моля ви зимата се возете с градски транспорт .. На нас ни се живее и ми писна да ви бутам и дърпам от 2 см. Сняг - никой не ви е длъжен "европейци"

    Коментиран от #98

  • 98 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Spec b":

    Ние ли сме европейци, не ставай смешен, къде има европеец с 300-400 евро заплата....
  • 99 бай село

    0 0 Отговор
    Изчетох всички коментари и си направих следните заключения! 1 Повечето от коментиращите , си мислят ,че щом карат със зимни гуми ,и нови , мощни автомобили са царе на пътя! 2 Вярно е , че гумите са от голямо значение , било , летни или зимни ,зависимо от сезона, стига да са в сигурни ръце! 3 Сигурен съм , че много от коментиращите , не са се сблъсквали с истинска зима , а само се правят на герои пред монитора! А сега за гумите , когато ги има , не отричам , че трябва да се кара , разумно със годни зимни гуми! Не искам да звучи самохвално , но аз съм професионален шофьор от 1970 г и знаете ли с какви гуми карахме тогава? През 1974 - 75 г бях таксиметров шофьор за превоз на пътници , а гумите бяха Видинки от стария модел , и то не нови , а гуми с доста голям пробег.За зимни гуми никой не беше чувал! Гумите се даваха на пробег , а не на сезон , до като не направиш пробега няма нова гума ,дори от зад сме карали регенерат. Не като сега на всеки сезон нови гуми! Не казвам ,че беше приятно да се кара с такива гуми , но така си вадехме хляба. Не се изкарвам герой , но тогава се караше с гуми каквито ни дадат , а зимите си бяха зими! Мнението ми е, че не гумите е проблема , а водачите ! Някой от коментиращите засегна колегата , който е на 59 г , че трябвало да му вземат книжката заради слабо зрение ,слух и рефлекс. Изобщо не съм съгласен с него , защото професионалните водачи , особено автобусните и международните шофьори минават психо тест на
  • 100 Иванов

    2 0 Отговор
    Като има толкова много разбирачи по зимните гуми вижте хилядите катастрофи от тъпи шофьори със зимни гуми. Зимните гуми подобряват комфорта от пътуването, и те именно мотивират тъпаците да карат като обезумели. Дами и господа като го няма мозъка,или е недостатъчно зимните гуми няма да ви спасят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове