987 13

Евдокия Манева: Втори лифт на Банско трябва да има

Мартин Христов

За втория лифт на Банско, МОСВ бързо трябва да даде отговор и той трябва да е че няма пречки. Това обяви бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева. Няма никакви нормативни пречки да се процедира това искане. Отдавна този процес трябваше да завърши още през 2013 г., заяви тя по БНТ.

Направихме всичко необходимо тогава, но Борисов подаде оставка. Разгледано беше искането от Висшия екологичен експертен съвет. Съществуващият план е изключително неразумно рестриктивен, изтъкан само от забрани на всякакви нормални дейности. Изменението не засяга обекта на Юнеско. Имаше експертизи на екипи на Юнеско по сигнали на НПО организации, които извършиха оглед и нямаше забележки, подчерта Евдокия Манева. Заключението беше, че в буферната зона могат да бъдат извършвани и строителни дейности за туризъм. Все още не се процедира инвестиционно намерение, а само намаляване на растрикциите. Самото инвестиционно намерение ще бъде подложено на екооценка и ако има рискове ще се наложат ограничения.

Не чух на обществените обдъждания нито един разумен аргумент в България да не се развива ски спорт. Говори се общо и неаргучентирано. Крайно време е правителството на прояви решителност и да даде зелена улица на проекта. Спекулира се с грижата за околната среда. Целият ми живот е посветен на това и не съм по-малко ангажирана от зелените, но се служи с полуистини и с откровени лъжи и така се манипулира общественото мнение. Младите от протестите не знаят конкретните неща.

За екооценката на плановете - план за управление на защитена територия е абсолютно безсмислено да се подлага на екооценка, защото съдържанието на плана е една оценка на рисковете за природата и списък от мерки за нейното опазване. С промяната на плана също ще се оцени всичко. Смешно е толкова години да се бавим. Преди 15 години са правени плановете, при остарели разбирания, коментира още тя.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Цеко
  Отговор
  1 09:14  15.11.17
  Да обезлесим Пирин! Живо дърво да не остане!
 • Morgoth
  Отговор
  2 09:46  15.11.17
  Аз съвсем отстрани и съвсем бегло следя случая, но замесените хора или много здраво лъжат или изобщо не си говорят. Банскалий казват, че искат лифт и показват огромните опашки. След това идват еколозите и забележете не казват не на лифта, а на плана, който не бил за лифт, а за застрояване на 7000 хектара от Пирин. Къде е истината? Лифт ли ще строим или ще застрояваме цялата планина? Защото лифт наистина е необходим, все пак развиваме туризъм и имаме известен курорт. Но този курорт вече е презастроен и каквото и не би трябвало по никакъв начин да изяжда още от планината.
 • Херо
  Отговор
  3 10:23  15.11.17
  Ние каращите зимата искаме просто ЕДИН лифт! Не искаме застрояване, презастрояване или каквото там!
 • Курти
  Отговор
  4 10:58  15.11.17
  Пак ще се лапа пара.. Нямат наяждане ей, от където може, квото може.. Цъ, цъ широмашийка..

 • Пенчо
  Отговор
  5 10:59  15.11.17
  Бабоо, няма ли да излизаш в пенсия
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  6 11:48  15.11.17
  Лифт трябва, но само ЛИФТ, иначе в Банско е достатъчно пре-застроено.
 • ПЕТЪР
  Отговор
  7 12:12  15.11.17
  Не можем да седим на нива от преди 15 години и хора с остаряло виждане да спъват прогреса
 • Емил
  Отговор
  8 13:11  15.11.17
  ето, щом няма пречки, значи еколозите не трябва да мрънкат. и да се започнат действия, които отдавна трябваше да се започнат
 • Борис
  Отговор
  9 17:04  15.11.17
  Определено трябва да има втори лифт и определено туризма в България трябва да се развива по световен образец, както правят в Банско..
 • Прокопиев
  Отговор
  10 17:13  15.11.17
  Да спрем Банско! Тези нагли банскалии отказват да плащат такса спокойствие на зелената мафия и затова не заслужават втори лифт!
 • Мартин
  Отговор
  11 22:40  15.11.17
  Не мога да повярвам, че от 2013 година до ден днешен не се е намерило подходящо решение за втори лифт в най-добрият ни ски курорт!
 • Балами
  Отговор
  12 08:40  16.11.17
  Единствените пречки пред направата на втори кабинков лифт в Банско са платените зелените "еколози". Тези хора от години получават пари от Швейцария, за да саботират развитието на зимния туризъм в България.
 • Гого
  Отговор
  13 19:33  17.11.17
  ТАка е, трябва скоро да има. Такъв курорт на може само с един.

Напиши коментар:


Публикувай