729 8

Деца променят оценките си в системата на МОН

В системата се влиза лесно и могат да се променят данни

Светослава Ингилизова

Проблемите в образованието изникват един след друг. Сега се оказва, че съвсем не е трудно да се влезе в системата на МОН и да бъдат нанесени промени в електронните дневници. Това е открил дванадесетокласник от Сливен. Веселин Кирилов е ученик в Икономическия техникум и без особено усилие успява да влезе в системата и дори да промени параметрите.

Електронните дневници бяха въведени тази година в сто училища в страната с идеята да заменят класическия хартиен дневник, припомня bTV. Икономическия техникум в Сливен работи с електронен дневник, в който са отразени оценки, отсъствия, забележки, формата на обучение и часовете на всеки ученик.

Веселин чул от учители, че системата има грешки и решил да я провери. Веселин влиза лесно в системата и може не само да види, но и да променя данни. Получава достъп до електронния дневник на всички училища в странатa.

"Може да променим оценките, предмета, може да променим уроците и домашните, както и имената на учителите", пояснява Веселин. Идеята на образователното министерство е електронните дневници да заменят изцяло хартиените. Те трябва да улеснят и родителския контрол над оценките. Оказва се, че електронните дневници също могат да бъдат подведени с несъществуващи оценки. Промените, които направи Веселин в електронния дневник, не се запазиха след излизането от системата, но пробивите не са за подценяване.

"Ако дойде някой с по-голям опит от мен, може да си напише оценки и практически да му се издаде фалшива диплома", категорично е момчето. Веселин казал на учителите си за проблемите в системата, а те го посъветвали да пише до просветния министър. След като открил пропуските, разработил приложение, с което всеки родител ще знае оценката на детето си в момента на получаването ѝ. Готов е го предложи на министерството.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • еее
  Отговор
  1 10:12  15.11.17
  Браво на момчето
 • JEEP
  Отговор
  2 11:14  15.11.17
  Да го пуска в плейстора. По-добре да изкара някой лев. Тия в министерството не заслужават
 • Клотер
  Отговор
  3 12:15  15.11.17
  Гаден натегач, дано го набият съучениците му!

  Коментиран от #4, #7

 • 4 13:24  15.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 13:35  15.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • манол
  Отговор
  6 16:15  15.11.17
  "След като открил пропуските, разработил приложение, с което всеки родител ще знае оценката на детето си в момента на получаването ѝ." И това не е решение. Има много родители, които нямат нищо против неукото им отроче да си плати на някой, който да му промени оценките в системата.
 • 7 17:16  15.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ОКТ
  Отговор
  8 21:59  16.11.17
  Фейк нюз!

Напиши коментар:


Публикувай