399 0

Пловдивчанин падна в шахта и си счупи таза

Операцията ще бъде извършена в края на тази седмица или в началото на следващата

Светослава Ингилизова

68-годишен пловдивчанин се потроши след падане в шахта. Мъжът е настанен в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ със счупен таз и фрактура на ацетабулума (ямката, в която ляга ябълката).

Лекарите го подготвят за изключително сложна операция.

"Удърът е бил отстрани. При него ябълката е влязла навътре в таза. Тазобедрената става на пациента е тежко счупена", разказа пред "Марица" началникът на клиничното звено проф. д-р Владимир Ставрев.

Операцията ще бъде извършена в края на тази седмица или в началото на следващата. Проф. Ставрев обясни, че тазовите фрактури никога не се оперират по спешност, тъй като пациентът трябва да бъде добре подготвен.

"Тези операции са тежки, свързани са с по-дълъг болничен престой. Затова и наскоро договорихме по-скъпи пътеки", посочи ортопедът. Подобни интервенции се извършват едва в 3-4 центъра в страната, сред които е пловдивската университетска болница "Свети Георги".

Работи се в близост до големи кръвоносни съдове и ако хирургът не е достатъчно подготвен, може да застраши живота на пациента. Затова по-малките болници нямат разрешение за подобни операции. "Човекът има шанс да се оправи напълно, след като се възстанови анатомията на таза", посочи проф. Ставрев.

След няколко месеца пострадалият ще може да се движи и обслужва сам и да се върне към нормалния си живот.

Пловдив / България


Напиши коментар:


Публикувай