3 310 14

Бащата на Чочо Попйорданов скочи на Йончева

„Граница“ е български игрален филм (военна драма) от 1994 година

Светослава Ингилизова

Едно от знаковите имена в българските визуални и сценични изкуства – познат като директор на Киноцентра, на БНТ и на Сатиричния театър – Иван Попйорданов припомни на Елена Йончева за някои задължителни правила на журналистическата етика, пише sosbg.eu.

Попа, както го наричат приятелите му, написа във фейсбук профила си следното писмо:

Госпожо Елена Йончева,
Вашият филм „ГРАНИЦА”, се надявам да бъде полезен за държавните институции, които са призвани да осмислят документираните от Вас пробойни в цялата система за охраняване на границата.

Позволявам си да Ви обърна внимание, че журналистическата етика предполага, че след като ползвате названието на филма си „ГРАНИЦА” , би трябвало да припомните на зрителите ,че неотдавна по време на комунистическа България - от тези вишки и черни пътища по границата се разстрелваха десетки граждани на Европа, опитващи се да избягат от комунистическия рай.

Имаше такъв филм. Ако бяхте направили това, щях да Ви поздравя. Сега като депутат, заради политическите си пристрастия, за мен вече не сте журналист.

И едно малко допълнение - когато заминете за Брюксел за да представите своята „ГРАНИЦА”, да Ви припомня, че другата „Граница” получи в Белгия най-високата награда на фестивала в Гент, връчена на дипломат от посолството на България, защото някои от авторите на този филм, които за съжаление вече не са между живите, нямаха виза.

„Граница“ е български игрален филм (военна драма) от 1994 година на режисьорите Христиан Ночев и Илиян Симеонов, по сценарий на Емил Тонев, Илиян Симеонов и Христиан Ночев. Оператор е Пламен Антонов. Музиката във филма е композирана от Теодосий Спасов. Художник е Георги Тодоров-Жози.

Ролите в игралния филм са поверени на Петър Попйорданов, Мариан Вълев, Наум Шопов, Елена Петрова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Мариана Крумова, Кръстю Лафазанов, Васил Василев – Зуек, Огнян Желязков, Румяна Рунева.

Филмът предизвиква остри спорове още с премиерата си през 1994 година, но въпреки това получава наградата за дебют на “Златна роза”, а незабравимият Чочо Попйорданов е награден в Белгия с приза “Златен баяр” за най-добра мъжка роля, връчен му лично от Ален Делон.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 13:48  15.11.17
  Една кола може да върви без маслен, без въздушен, без горивен и без филтър за купето. Масления филтър няма никакво отношение към замърсяването на околната среда. Навремето, когато стартираше САПАРД едно лице Х, занимаващо се с програмата на високо ниво, т.е създавайки критериите и т.н. беше помолило ако може да дойде със семейството си в кравекомплекс, кандидатстващ по САПАРД за да....види крава на живо, заедно с децата си. Иначе техническо неизправно МПС не би трябвало да може да се регистрира.
 • Брат ми
  Отговор
  2 17:01  16.11.17
  Да ама леля Ленче е ши..н червен боклук и главата и не може да осмисли думите на Иван Попйорданов.
 • 321
  Отговор
  3 17:02  16.11.17
  Айде още един антикомунист, ама бил директор на Киноцентра, на БНТ и на Сатиричния театър. Само политкоректни лица заемаха подобни постове. А иначе онзи пасквил "Граница" беше сбор от най-грозните случки в донаборния казармен ред, но в контекста на граничната застава. Филм, който предизвика интерес поради циничността му и добрия актьорски състав, а не защото е бил по действителен случай или е бил документален.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 17:02  16.11.17
  Игралния филм Граница беше пълен провал единственото впечтляващо беше една сцена с една Коза който го е гледал се сеща за какво говоря иначе филма няма нищо общо със живота на граничарите пълна БГ.простотия.А филма на Елена Йончева е документален и няма нищо общо със пу...я филм от 1994.

 • 321
  Отговор
  5 17:09  16.11.17
  Най-крайните десни са силно пребоядисани розови. Служител на ДС е бил бившият зам.-министър на културата Иван Попйорданов, който е заемал тази длъжност в периода 9 април - 31 декември 1992 г. в кабинета на Филип Димитров. Той е бил вербуван през 1975 година като секретен сътрудник с псевдонима „Попов", като е снет от отчет през 1983 година.
 • Скорпион29
  Отговор
  6 17:24  16.11.17
  Който дава кинти по него плюваме това господина от смимката морала и лоялноста са нулеви,типичнста черта на БГ.,, Интелектуалците" който плаща с него сме все е едно кой важно е да дава пари да къркаме
 • селянка
  Отговор
  7 17:53  16.11.17
  Господин Попйорданов ПРез тази граница , която и аз помня се опитваха да я преминават единици хора , стреляше се защото имаше забрана и се пазеше от народната власт , а сега какво е ???? Коя граница е по - добра ???? Няма такава . Всяко нещо с времето си ./ изхвали се с филма си нали ??????/
 • Гост 2
  Отговор
  8 19:21  16.11.17
  С какво по точно е известен този,че трябва да дава оценка на един доказал качествата си журналист.От толкова дребни души,продали се за някой лев,България си отиде.В буквалния смисъл.

  Коментиран от #9

 • 9 20:01  16.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост 2
  Отговор
  10 20:09  16.11.17
  Ако си се пръкнал на 15.3 ,изказваш се неподготвен
 • Будалата
  Отговор
  11 20:18  16.11.17
  Аба твоята ГРАНИЦА е един кофти филм. И Господ не стана каил та прибра сина ти.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  12 20:58  16.11.17
  Първият коментар е преминал през пространствено времевия континиуум.
 • 13 14:06  17.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • дядоЯго
  Отговор
  14 12:28  18.11.17
  Младежи , помислете върху важните неща и тогава пишете . Тогава на границата убиваха опитващите се да избягат от хубавия живот през комунизма. Сега не можем да удържим наплива към гадния капитализъм ? Така ли мислите ? Вярвате ли си ? Мислите ли ,че някой ще ви вземе на сериозно ? lol

Напиши коментар:


Публикувай