436 5

Цецка Цачева за евродоклада: Най-позитивният досега

Министърът на правосъдието отбеляза, че за пръв път липсват нови препоръки

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка като положителен и мотивиращ.

"Това е най-позитивният доклад, който сме имали по Механизма за сътрудничество и оценка, каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на кабинета.

"Ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателно изпълнение на 17-те препоръки. Правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за ЕС. Онова, което за първи път се постига, е, че липсват нови препоръки в настоящия годишен доклад", заяви Цачева.

Тя се спря подробно на постигнатото, описано в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) по раздели.

В доклада е отбелязана промяната в Конституцията във връзка с разделянето на ВСС на две и последвалите промени в Закона за съдебната власт. Отчита се позитивно редът на избиране на членове на ВСС от двете квоти.

Специално е обърнато внимание на избора на нов председател на ВАС. Отбелязано е, че изборът е в изпълнение на новите правила, както и връщането на избора от президента и препотвърждаването му от новия ВСС.

Оценява се извършеният анализ на работата на Прокуратурата. Ще има анализ на наказателното правосъдие, анализ на Инспектората на ВСС и на административното правосъдие.

Относно продължаване на реформата в съдебната власт положителна е оценката за изготвените шест месечни и годишни доклади за напредъка в областта на актуализираната стратегия. Те са публични и е отчетен позитив по отношение на публичността.

Цачева заяви, че в частта за борба с корупция се дава положителна оценка на изработения антикорупционен закон. Изразява се очакване по най-бързия начин да заработи.

По линия на организираната престъпност е отчетена намалението на заплахата от организирана престъпност у нас.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:39  15.11.17
  Те го плюят то си мисли, че дъжд вали !!!
 • 678
  Отговор
  2 16:52  15.11.17
  Цецке не си за министър, не си и за юрист, търси си някое друго занимание. Най ти отива комсомолски секретар, но такива вече няма.
 • Скорпион29
  Отговор
  3 17:40  15.11.17
  Цацака и за хигиениска не става щото е смотана като всички у партията на дебилите ГЕРБ
 • Про
  Отговор
  4 20:31  15.11.17
  Да аа а ма пак НЕ Цецке
 • Гого
  Отговор
  5 22:39  17.11.17
  И какво му е позитивното мутренските времена завърнаха всеки ден убийства обири а правосъдие няма. Колко ли са платили Герб за да напишат някоя мила дума съмнявам се че доклада е реален по скоро скалъпен!

Напиши коментар:


Публикувай