676 5

Плащаме много за здраве, но сме от най-болните в Европа

Над 37% от населението над 20 години са активни пушачи

Светослава Ингилизова

Плащаме най-много за здраве в Европа, но оставаме една от най-болните нации на Стария континент, сочат обявени днес данни на Световната здравна организация, цитирани от бТВ.

В сравнение с още 13 държави от ЕС, ние сме шампиони по нездравословен начин на живот като тютюнопушене и употреба на алкохол, от което идват и редица от проблемите със здравето ни – като сърдечно-съдовите заболявания.

Всяка година българинът изпива средно по 14 л алкохол, което се равнява на 280 малки питиета.

Над 37% от населението над 20 години са активни пушачи.

„Пристигнах в страната ви преди два дни и хванах такси. Шофьорът започна да пуши, веднага го помолих да спре, защото имам астма. За да се ограничи това, трябва да увеличите цените на цигарите. И да има по-строги санкции за пушачите на обществени места”, коментира д-р Клаудия Щайн от Световната здравна организация.

В анализа се на СЗО се посочва още, че в страната ни драстично намалява нивото на детската смъртност, а продължителността на живота се е увеличила – 71,4 години за мъжете и 78,7 за жените, но е по-ниска в сравнение с европейските показатели.

Относителният дял на населението във възрастта до 14 години е доста нисък в сравнение с другите държави, а хората над 65-годишна възраст са почти 20% от българите.

Заболяемостта от туберкулоза е ниска, по-ниски са стойностите и за разпространението на СПИН и ХИВ. Хроничните неинфекциозни болести сред активното население – злокачествени, хронична обструктивна белодробна болест и диабет, са с по-високи от останалите държави, но тенденцията е за намаляване.

Основните причини за смърт в България са болести на органите на кръвообращението. Преждевременната смъртност, т.е. преди навършване на 65 години, също е по-висока в сравнение с другите страни.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да го кажем направо
  Отговор
  1 18:44  16.11.17
  В тиквената държава е така...
 • 5 г назад
  Отговор
  2 19:34  16.11.17
  А не умират 5000българи в повече на година от лошо здравеопазване пак според световната здравна организация..което в статията не се споменава ...а по отношение на недостъпност до здравни грижи на здравно неусигурени...което Тиквата направи ...с новите изисквания за плащане на 5год назад много хора си отидоха от този свят.тези неща защо не се споменават
 • един
  Отговор
  3 08:57  17.11.17
  Плащате между 17 и 30 лв/мес. Европейците плащат по 300 евро /мес. И на Ганю естествено му се налага да доплаща,щом иска да се лекува по европейски.
 • А сега де
  Отговор
  4 13:11  17.11.17
  Публикувано във факти.бг: В сравнение с още 13 държави от ЕС, ние сме шампиони по нездравословен начин на живот като тютюнопушене и употреба на алкохол, от което идват и редица от проблемите със здравето ни – като сърдечно-съдовите заболявания. Публикувано във факти.бг: СЗО-болни-здраве Плащаме много за здраве, но сме от най-болните в Европа Над 37% от населението над 20 години са активни пушачи Публикувана: 16 Ноември, 2017 18:29 3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 383 Плащаме много за здраве, но сме от най-болните в ЕвропаСнимката е илюстративна Светослава Ингилизова ШРИФТ ПЕЧАТ Плащаме най-много за здраве в Европа, но оставаме една от най-болните нации на Стария континент, сочат обявени днес данни на Световната здравна организация, цитирани от бТВ. В сравнение с още 13 държави от ЕС, ние сме шампиони по нездравословен начин на живот като тютюнопушене и употреба на алкохол, от което идват и редица от проблемите със здравето ни – като сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година българинът изпива средно по 14 л алкохол, което се равнява на 280 малки питиета. Над 37% от населението над 20 години са активни пушачи. „Пристигнах в страната ви преди два дни и хванах такси. Шофьорът започна да пуши, веднага го помолих да спре, защото имам астма. За да се ограничи това, трябва да увеличите цените на цигарите. И да има по-строги санкции за пушачите на обществени места”, коментира д-р Клаудия Щайн от Световната здравна организация. Тая, като н
 • А сега де
  Отговор
  5 13:13  17.11.17
  Тая, като не пуши, що е болна? Всички ни правят на идиоти, вероятно щото и се държим като такива, и ни заглавичкват с измислени причини, а всичко е много просто. Стрес, мизерия, боклучава храна, фалшиви лекарства и други такива "дреболии". Нооо, да не забравяме цигарите. Що ли тогава държавата подпомага тютюнопроизводството!? Пък който си мисли, че има високи "здравни осигуровки", чавка му е изпила кратуната. А колко ползват, без да са платили и стотинка?

Напиши коментар:


Публикувай