398 0

Цацаров: Сделките отшумяха, но трябва да има справедливост

Докладът на ЕК за България бил най-добрият до момента

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

Години минаха и приватизационните сделки отшумяха, все пак някаква справедливост трябва да има. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред медиите идеята за отпадане на давността на престъпленията при приватизацията чрез промяна на Конституцията.

По доклада на ЕК за България Цацаров коментира, че той е най-добрият до момента, като допълни, че ако се продължи работата по препоръките механизмът ще отпадне за страната ни.

Според Сотир Цацаров механизмът и докладите продължават да бъдат "инструмент за вътрешнополитически борби и инструмент, който дава терен за противодействие и борба между управляващи и опозиция, и обратното".

Главният прокурор беше изслушан от парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата за дейността на прокуратурата по отношение паралелния износ на лекарства.

Той коментира, че това е проблем в правомощията на контролните органи, на Изпълнителната агенция по лекарствата, която по думите му е "квазирегулаторен орган" и няма действителни правомощия.

Според Цацаров може би е време да се създаде независим регулаторен орган по лекарствата.

Цацаров коментира и, че е необходима промяна в Наказателния кодекс по отношение престъпленията против народното здраве. Той допълни, че към момента прокуратурата няма компетенции да спре паралелния износ на лекарства освен ако при конкретния случай няма данъчно престъпление, контрабанда или пране на пари.

Цацаров обясни, че прокуратурата няма законови основания да разследва случаите, при които лекарства за българските граждани се продават в Западна Европа, а на българите се продават преопаковани лекарства от държава, която не е в ЕС.

България


Напиши коментар:


Публикувай