Last news in Fakti

17 Ноември, 2017 13:04 1 487 8

Нинова: Оставката на Главчев е горчив урок

  • корнелия нинова-
  • димитър главчев-
  • оставка

И Карадайъ доволен от оставката

Оставката на Димитър Главчев е възможност за ново начало - от този акт спечелиха правовият ред и демокрацията. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка, след като премиерът Бойко Борисов разговаря с него тази сутрин.

Преди два дни председателят на парламента Димитър Главчев изгони лидера на БСП Корнелия Нинова от заседанието на Народното събрание и наказа депутата от левицата Антон Кутев с отстраняване от две заседания.

Нинова беше изгонена заради "обида на парламента и членове на Министерския съвет", докато четеше декларация от името на БСП, а Кутев - за реплики от залата. Веднага след това левицата поиска оставката на Главчев.

"Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и правилно, но днешното решение е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство", каза днес Нинова от трибуната на парламента.

Според Нинова, оставката на Главчев е урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция, че е нормално да има различни мнения, защото представят различни групи от българското общество.

"Краят на председателството на г-н Главчев е и възможност за ново начало, то е предизвикателство пред всички нас, то е тест за политическа зрялост. Дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма. Дали сме готови дебатът да стане дебат по същество и с аргументи, дали сме готови да възстановим основни принципи“, коментира Нинова.

"Дано да прекратим досегашния стил на работа на парламента. Чухме сутринта, че БСП иска да събаря държавата. Искаме да възстановим принципите на правовата държава, на Конституцията и на държавността. Може би наистина губим от това, което се случи, както каза г-н Цветанов, но печели правовият ред и демокрацията.

Ние от "БСП за България" ще бъдем гарант за това и най-вече българските граждани да се чувстват свободни, да имат мнение, да го отстояват и да се борят за своите позиции. Вярвам, че ние като политическа класа ще сложим началото на това, ще променим тона и ще издигнем парламентаризма във висша форма на управление на Република България“, каза Нинова.

Основна грижа на председателя на НС е да работи за издигане на авторитета на парламента, да работи против омразата, агресията, ксенофобията, разделението и противопоставянето. Това пък заяви в декларация лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Председателят на Народното събрание е призван да бъде пръв сред равни, да е носител на морал и ценности, които ни правят неделима част от европейското семейство, убеден е той. Цяла демократична Европа работи против омразата, разделението, противопоставянето, заклеймява ксенофобията, национализмите и радикализмите, подчерта Карадайъ.

Високо оценяваме личния акт на г-н Главчев с подаването на оставката, каза лидерът на ДПС. Призоваваме следващият председател на НС да е на нивото на изискванията на институцията председател на Народното събрание в парламентарна република, съгласно Конституцията на България, пожела Мустафа Карадайъ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    15 17 Отговор
    Само така Корнелия, зад теб сме плътно порицай ги като първолаци
  • 2 Реалист

    11 11 Отговор
    Новото начало си е като старото - бсп-то вечно в опозиция заедно със сол-т...ка от дпс, а ГЕРБ управлява за доброто на България.
    Интересно Марешки сега какъв ще го дърви на бсп заради дебила иво панайотов - дали ще бойкотира заседанията както каза?
    А на мазната курни нейните вече и кроят капата - свинарчето гергов си продължава със сбирките.
  • 3 Истината винаги боли

    7 7 Отговор
    Курнелия защо отказа преди да бъде председател на народното събрание?Явно тя има само една цел -да вреди на България,нали вече отрочетата и са оправени за 100 години напред...,,.В знак на уважение към добрия резултат предложих на Корнелия Нинова председателското място, но тя отказа. Считат, че ще бъдат твърда опозиция", каза Борисов ......
  • 4 onq s konq

    7 11 Отговор
    Няма лесно в управлението на "такава" България,но бат Бойко си знае работата.Не "нормално",а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е БСП и ДПС да са в опозиция,защото СА ОТЯВЛЕНИ ПРОВОДНИЦИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ И ТУРЦИЯ и ако се докопат до властта,не ЕВРОФОНДОВЕ- БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Я ИМА...поне в цивилизован европейски вид!
  • 5 ГЕРБ

    7 7 Отговор
    БСП,БКП,курнелия нинова,мара малеева,Мара Салватруча и други подобни терористични организации и техните лидери трябва да бъдат забранени със закон!Но засега ще трябва да се задоволим да ги държим в ъгъла и да не приемем нито един техен престъпен законопроект!
  • 6 реалист

    3 6 Отговор
    Ха , ха , бат Бойко пак ги финтира . Такова напъване пада от русофилската сган БСП-ДПС ,та чак замирисва на кенеф . Ама и водка да препикаят, победа на избори пак няма да видят .

    Коментиран от #7

  • 7 Глупак

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "реалист":

    Разбирам, че хората не харесват БСП, ДПС
    Но какво ги кара да харесват ГЕРБ, ВОЛЯ, ОП?
    Политическа култура 0
    Не трябва ли да търсим други варианти?

    Коментиран от #8

  • 8 реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Глупак":

    Прав си . Но, по-големия въпрос е: защо сме се докарали до тук , че да трябва да избираме по-малкото зло.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове