2 973 14

Ден на траур в Момчилград

Вчера почина многократният световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан обяви днешния неделен ден за ден на траур в памет на Наим Сюлейманоглу, съобщиха от пресцентъра на общината.

Многократният световен шампион по вдигане на тежести е почетен гражданин на община Момчилград от 2000 година. Със заповедта си кметът Сунай Хасан отмени всички публични тържества и радостни ритуали в неделя. Националният флаг пред всички административни сгради е свален наполовина на пилоните.

"За съжаление загубихме най-известният момчилградчанин. В негово лице жителите на Момчилград имаха един добър приятел, който в годините винаги е бил съпричастен към родния си край", заяви Сунай Хасан Делегация от Момчилград, водена от кмета Сунай Хасан отпътува за Истанбул, където ще отдаде последна почит на Наим Сюлейманоглу и ще присъства на погребението му. В делегацията са включени общински съветници, представители на администрацията, кметове на населени места и граждани, както представител на община Кърджали - заместник кмета Мюмюн Али.

Кърджали / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Свободен
  Отговор
  1 12:27  19.11.17
  Що не го погребат в Момчилград, като е почетен гражданин? Щото турците не го дават. Използваха го за пропаганда и му съсипаха психиката, затова стана алкохолик и си загуби живота. И нито дума за великия треньор Иван Абаджиев, който го направи щангист.

  Коментиран от #3

 • Свободен
  Отговор
  2 12:30  19.11.17
  Що не го погребат в Момчилград, като е почетен гражданин? Щото турците не го дават. Отвлякоха го, използваха го за пропаганда и му съсипаха психиката...човекът не издържа, стана алкохолик и това му отне живота. И нито дума за великия треньор Иван Абаджиев, който го направи щангист!
 • Хасан
  Отговор
  3 12:39  19.11.17

  До коментар #1 от "Свободен":

  Той стана зависим от алкохола именно заради щангите...да вдмгнеш три пъти собсвеното си тегло представи си какво става с ставите,мускулите..

  Коментиран от #6

 • Хасан
  Отговор
  4 12:40  19.11.17
  И с годините нарасиват и подтиска тия болки с алкохол и опиуми

 • стоян георгиев
  Отговор
  5 12:49  19.11.17
  поклон пред наим .лека му пръст на големия шампион.нека псевдопатриотите поне в този ден да запазят малко възпитание.
 • кроко
  Отговор
  6 12:54  19.11.17

  До коментар #3 от "Хасан":

  Асане, аре сега да не се правим на гоуми разбирачи.. Лека му пръст на Сюлейманчо !
 • помак
  Отговор
  7 12:58  19.11.17
  Никога не каза лоша дума за БГ ! Дойде и на погр. на АБАДЖИЕВ и винаги казваше.че той го е направил ШАМПИОН ! Стига с този алкохол -докато се е състезавал е бил на режим. Много състезатели след края на кариерата почват да пушат...пият. 50год не са 30 !......Искаме в ЦЕНТЪРА на Момчилград статуя на НАЙМ с вдигнати щанги ! и рекордите му...с 3-те Олимпийски Титли и пояснение . че ако не бяха ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУ-и да го принудат да избяга. щяха да се водят на БГ !...Искаме село Птичар да се прейменува на НАЙМОВО !!!

  Коментиран от #9

 • К.К.
  Отговор
  8 13:15  19.11.17
  А каква химия са му давали още от детска възраст никои няма да разбере. Цената на успеха при част от големите спортисти и системата на Абаджиев. Простете му!
 • ААА
  Отговор
  9 17:24  19.11.17

  До коментар #7 от "помак":

  Никога не каза и една лоша дума за България , щото това беше държавата която го взе от сополиво момче-оператор на биологични единици ,вкара го в залата, и го направи ВЕЛИК ШАМПИОН.България можеше и да спре състезателните му права, но не го направи, и го пусна да се състезава за Турция , макар и срещу пари. Сега ще изявя и едно свое мнение, за което ще получа и куп минуси - майната му.При обикновените български турци , чисто човешкото чувство на признателност и уважение ,към човека помогнал им по някакъв начин някога , не е лицемерен интерес, винаги е признателен , не забравя добрината , и по възможност помага, за разлика от много други наричащи се българи.В България Наим беше стигнал тавана -нова Лада , и нов апартамент . В Турция го позлатиха , видя богатство и слава , но звездната болест не е простила на никой. Даде силен тласък тласък на спорта в реп. Турция , които по това време беше непознато и екзотично понятие.

  Коментиран от #11, #12

 • Отговор
  10 17:27  19.11.17
  Каква статуя в Момчилград . Мир на праха му но си е безродник.
 • Кака Гинка
  Отговор
  11 17:57  19.11.17

  До коментар #9 от "ААА":

  Не можеш да направиш от всяко "сополиво момче" шампион,ако няма таланта и качествата за това,така както не можеш да направиш диамант от павето,колкото и да го шлифоваш! А и Наим Сюлейманоглу винаги се е отнасял с огромно уважение и преклонение пред Иван Абаджиев,до последно.Светла им памет и на двамата - нека поне в такива моменти да не търсим под вола теле...
 • Хасан
  Отговор
  12 18:41  19.11.17

  До коментар #9 от "ААА":

  Има много футболисти но един е Пеле или Меси, има много щангисти но един е НАИМ Сюлейманов

  Коментиран от #13

 • ААА
  Отговор
  13 19:55  19.11.17

  До коментар #12 от "Хасан":

  Така е, от трици бял хляб не става , и въпреки това едно кило брашно да имаш, го дай на майстора. Или пътя от козите в с. Птичар до световният подиум не се дължи само вроденият талант и сила. Всеки ден се раждат деца , с талант и възможности , които по обективни и субективни причини остават встрани незабелязани, ако няма правилната държавна политика, и насочени финанси. И тъй като съм съвременник на времето създало Наим да припомня. Най често в часовете по физическо самостоятелно , или по покана на учителя влиза специалист и наблюдава потенциално надарени деца. Тези деца доброзорлем се насочват към спортните училища, и тренировки обучение и състезания между спортните училища става за сметка на държавата.От този полу-суров материал се отделят нешлифованите още диаманти.Тези таланти , или казано Олимпийски Надежди се тренират от високо квалифицирани треньори, получават заплати , хотели общежития , цялостно финансиране, и не мислят за нищо друго освен за състезания и тренировки. За пример със сегашната ни действителност , на моята щерка , и търсят всеки месец 400 лв за да тренира определен спорт. Бащата на Григор Димитров беше си продал семейният апартамент за да даде възможност на сина си да тренира- а ако бяха бедни, къде щеше да е талантливият ни Григор?. А ако Наим се беше родил сега в с. Птичар?

  Коментиран от #14

 • Shmeker
  Отговор
  14 23:41  19.11.17

  До коментар #13 от "ААА":

  Наим е от едно златно поколение на българския спорт, продукт на Бай Тошо - ФАКТ. Тогава ако вземехме 4-5 златни медала на голям спортен форум бяхме се представили зле. Много рекорди поставиха тези спортисти по онова време. И сега няма как да стане, държавата няма такава политика към спорта, както имаше тогава. Вярно, в Турция го позлатиха, но не само той започна да се състезава за чужда държава, много от тогавашните спортисти го направиха, след като секнаха инвестициите в спорта в БГ и ги разбирам - все пак спортистът има няколко години кариера. И не знам кога ще имаме нов Наим, нов Антонио Кръстев, нова Стефка Костадинова, нова Йорданка Йорданова, нов Стоичков, нов Балъков, Лечков и т.н. Единствено спортната ни гимнастика някак си е на необходимото ниво напоследък. И Гришо, който е играч, по-велик от всичко в тениса ни до момента. Така, че в България има специалисти, но няма мотивация, няма и финанси за по-скъпите спортове.

Напиши коментар:


Публикувай