713 0

ВСС тихомълком отмени засекретяването на присъдите

Лозан Панов ще предизвика дискусия за това, че комисия на съвета е превишила правата си

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

"Окръжното" до всички съдилища да не публикуват в онлайн регистрите ефективните присъди, преди прокуратурата да се задейства по изпълнението им, е отменено тихомълком, установи проверка на "Сега".

Въпреки това съдилищата продължават да се съобразяват с нареждането на комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" към Висшия съдебен съвет (ВСС) от 1 ноември за засекретяване на присъдите. Причината е, че въпреки че е коригирала скандалното си решение, тя още не е уведомила съдилищата.

Веднага след като бе разкрито как комисията, водена от бившия прокурор Калина Чапкънова, недопустимо е дописала Наказателно-процесуалния кодекс, в дневния ѝ ред за 14 ноември влиза допълнителна точка по темата. По предложение на Чапкънова и колегите ѝ - Гергана Мутафова и Боряна Димитрова, в указанията до съдилищата се дописва, че забраната за публикуване не се отнася за присъди, които не са в сила.

Темата ще бъде обсъдена и днес от Съдийската колегия на ВСС. Точката е внесена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според него не влиза в компетентността на комисия към съвета да дава такива указания на съдилищата. Становището на Наказателната колегия на ВКС е, че с отлагане се публикуват само окончателните съдебни актове, с които се налага ефективен затвор, пробация или лишаване от права.

Според ВКС промените в НПК, които засегнаха публичността, създават проблем и с регистъра на делата, свързани с организирана престъпност и корупционни престъпления. Този регистър се води от ВКС в изпълнение на препоръките на Европейската комисия от доклада ѝ от февруари т.г.

България


Напиши коментар:


Публикувай