724 3

Светослав Малинов: Борисов от години дискредитира парламента

В България приемаме систематичната дискредитация на институциите за нещо нормално, възмутен е евродепутатът

Константин Карагьозов

Няма как председателят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде смутен от полупразна залата в Народното събрание, какъв мотив се появи около оставката на Димитър Главчев, каза евродепутатът Светослав Малинов.

"Господин Таяни е човек с много голям и разностранен опит, познава и нашия Балкански регион. А и специално, когато говорим за пълна или непълна зала Европейския парламент предлага много голямо разнообразие, включително и разнообразието почти празна зала, тъй като по време на пленарната сесия в Страсбург ние имаме и изключително много активности извън нея и срещи, така че това е несериозно като отношение към българския парламент", заяви Малинов пред БНР.

Той коментира, как идеята, че заради европредседателството трябва да се правят различни компромиси, не е здравословна:

Не мисля че това е здравословно. Ако една демокрация е здрава, може да издържи един сериозен политически дебат. Председателството на означава да спре политическия живот в страната или всички да започнат да се държат по коренно различен начин. Това не само би било лицемерно, това би било и вредно. В крайна сметка ние имаме такава ситуация в момента, в която нараства противопоставянето, нараства недоверието към правителството и няма да се повиши рейтинга на парламента, който някак си от много време от много години е застинал на много ниски стойности. За което, разбира се, основна заслуга имат управляващите и най-вече Бойко Борисов, който от години дискредитира българската институция "парламент". Аз мисля, че дори и той не го прави съзнателно. Не бих му вменил някакво зловещо намерение да дискредитира парламента, просто поредица от действия показват, че парламентът не е най-важното място.

Ако трябва да бъдем съвсем откровени, директно можем да кажем, че в България при управление на ГЕРБ ние нямаме разделение на властите по оста изпълнителна-законодателна. Вижда се с просто око. Вие можете ли да си представите че председателят на българския парламент е равнопоставен на българския премиер, че по конституция дори е над него, не можем като си припомним председателите на Народното събрание през последните години.

Когато става дума за избиране на председател на парламент, в много европейски държави се избира политика с най-голям авторитет, такъв човек който определено може да задава дневен ред на парламента, дори противно на волята на премиера и на мнозинството по определени теми, някакъв вид, така да се каже, охранител, но на Българската конституция, не на нещо друго. Представете си в тази роля Волфганг Шойбле в Германия при канцлер Меркел и ще разберете, че това има смисъл. Представете си нашите председатели, включително новоизбраната Караянчева, срещу Борисов като авторитет и ще разберете какво става в момента.

В България става систематична дискредитация на парламента, която ние възприемаме като нещо нормално и самия акт, след който беше принуден, или не знам как да се изразя, след който беше подадена оставката, става ясно че парламентът не е върховният орган, че не там се взимат най-важните решения, дори когато става дума за персонално решение на председателя на парламента.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • българин
  Отговор
  1 11:34  21.11.17
  ДА , МНОГО Е ПРАВ , НАПЪЛНО Е ПРАВ В ТЕЗИ СИ ДУМИ .....
 • edin
  Отговор
  2 11:36  21.11.17
  Кои сме "ние" дето го приемаме за нормално и къде сте "вие' дето трябва да направите нещо по-въпроса? Къде са медиите в България? Всички сте бръкнали в джоба на Боко, блажени в своята амнезия!
 • Русенец
  Отговор
  3 13:17  21.11.17
  За да стане евродепутат хвалеше Бойко, сега като усети че Бойко е бита карта и ЕС ще го махнат се записа бунтар и критик ! За мен е просто един нахален и алчен смешник !

Напиши коментар:


Публикувай