21 Ноември, 2017 13:09 1 957 10

Енергийният министър: АЕЦ "Белене" може да е готова до 2029-а

  • аец-
  • белене-
  • теменужка петкова-
  • бан-
  • доклад

Инвестирани са 3 милиарда лева, ще е лошо, ако никой не предприеме нищо

Енергийният министър: АЕЦ "Белене" може да е готова до 2029-а - 1

"При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта АЕЦ „Белене" и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме". Това каза пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова, където коментира доклада на БАН във връзка с проекта „Белене".

„Това, което БАН прави като извод в доклада, е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се предприема", каза Петкова.

„БАН смята, че продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана", изтъкна министърът. „Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ „Белене" беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки", припомни тя.

„БАН не разглежда вариант, в който ще се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата. Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта", подчерта Петкова.

„10,5 млрд. евро са червената линия, която БАН смята, че не трябва бъде прекрачвана от гледна точка на разходите, които трябва да бъдат инвестирани в проекта.Отделно от това БАН казва, че лихвата трябва да е под 4,5%, а съотношението дълг - собствен капитал да е 70:30", поясни министърът.

„БАН определено казва, че има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен", изтъкна тя.

Енергийният министър поясни, че БАН разиграва няколко сценария. Единият е с максимален размер на разходите, с лихва над 4,5% и съотношение дълг – собствен капитал, различно от това, което БАН посочва. Там са разиграни 90 комбинации. „Когато разходите са максимално завишени, тогава проектът е финансово нежизнеспособен в нито една от 90-те комбинации. Но в другите сценарии се оказва, че проектът е финансови жизнеспособен", разясни Петкова.

Ако започнем да изграждането на АЕЦ „Белене" през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г., стана ясно още от думите на енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вариант, а без „Росатом" този проект няма как да бъде реализиран. „Все пак „Росатом" е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без „Росатом" много трудно бихме направим каквото и да било", каза Петкова.

Тя допълни, че съхранението на оборудването се осъществява на площадката на АЕЦ „Белене" и не изисква кой знае какви инвестиции или специални знания и умения. „Но за да бъдем абсолютно сигурни, че то ще се съхранява по начин, който ще гарантира неговото качество, НЕК ще подпише договор с „Атомстройекспорт", който да ни гарантира, че те ще правят преглед и надзор по отношение на съхранението на оборудването", посочи енергийният министър.

Тя изрази надежда скоро тези разговори.да започнат, за да има яснота по темата в обозримо бъдеще.

Петкова не се съгласи с твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене" стои под открито небе.

„Оборудването се съхранява, както е разписано в стандартите на заводите производители, така че опасенията са напълно неоснователни", категорична беше тя.

„Съществува вариантът с използването на реакторите, или на единия от тях, за седми блок на АЕЦ „Козлодуй", но това трябва да бъде следващ вариант, ако първият не се реализира успешно", отбеляза енергийният министър.

„Мисля, че цената на електрическата енергия ще остане такава, каквато регулаторът я е определил", заяви тя във връзка в началото на зимния отоплителен сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    14 7 Отговор
    Колко ли още хора ще доят Белене !
    Трябваше да е готова през 2015г. и да струва 5милр. евро.
    Боко я спря заради американците и сега ще излезе 10милр. евро.
    Дано я завършат през 2029, защото иначе ще минам на свещи !
  • 2 Различен

    9 3 Отговор
    А сега де!
    -Ало, Трайков где така?
    - Бързам бате, за слуга!
  • 3 Свободен

    5 6 Отговор
    Айде почвайте да строите, че ще се кача на колата, ще отида в София и ще ви бия чумбери докато не ви пробия дупка в главата.
  • 4 ултра

    5 13 Отговор
    Явно руската мафиотско-олигархична клика няма да спре, докато не източи и последните парици от изстрадалия български народ! Докога ще го възкресявате тоя гьол бре, комунисти ниедни??? Стотици и хиляди аргументирани доклади и становища ви се представиха, че този мегаломански руски проект е напълно излишен, а вие пак риете и риете!
  • 5 Реалист

    2 8 Отговор
    Слагайте ги на Козлодуй и да приключваме! Така и така ги платихме заради оня РОвч и мазната курни
  • 6 1234567

    5 9 Отговор
    През 2029 г. атомната енергия няма да е актуална. Ще бъде тотално отречена от международната общност. Тогава министърката ще бъде за пенсия както и всички учавствали в това решение. Тогава могат да преустроят централата на старчески дом.
    Докато не се приемат закони за носене на персонална материална отговорност от всички управляващи, които вземат решения за харчене на публични средства така ще бъде. Внуците ни ще продължават да плащат за измислени проекти.
  • 7 гост

    6 1 Отговор
    Тя цената на тока може и да си остане такава, но ЕРП се доказаха, че помпят сметките и електромерите показват с 30% повече при еквивалентна консумация и периоди, климатични условия и т.н. Та не ме вълнува в този случай колко е цената на тока, щом могат да ми помпят уреда, върху който аз нямам никакви права, а проверяващият орган е отдел на ЕРП. След толкова протести преди години абсолютно никой не пое вина, а ни обясниха, че действително сме дебилни. Изход? Да, възможно минимализиране на зависимост от ЕРП, търсете алтернативи, макар и с висока начална инвестиция, но няма да сте прецакани поне.
  • 8 Варна

    8 1 Отговор
    Нека пак да припомним:
    От Общо 2 меморандума и 14 анекса към първият. Борисов подписва 9 анекса и един нов меморандум за строеж. После решава да я спре!
    Настоящата Министърка като шеф на Държавната Финансова Инспекция, след като Борисов спря проекта заяви, че ням ада има дело и няма да ни осъдят понеже нямало договор... - После Арбитража показа друго!
    Сега прибрахме част от оборудването и нарочно се бави каквото и да е действие за да дойде момента, в който оборудването ще се каже че е негодно или пък морално остаряло и ще бъде продадено на Руснаците обратно срещу комисионна, но пък на цената на старо желязо. - Стара схема! - Този филм вече сме го гледали, само дето стоим като зрители, все едно не ни засяга!
    Какво обаче да очакваме в Бъдеще?
    - До няколко години ще трябва да затворим всички ТЕЦ или да плащаме парникови емисии. ТЕЦ-те в страната произвеждат около 50% от електроенергията... - Каквито и простотии да говорят, че нямаме нужда сега Ви питам ние произвеждаме ли с 50% повече от нужното ни енергия? - Отговорът е не! Следователно ще имаме огромна нужда от ток. Какво ще правил? - Ще купуваме газ и ток от Турците? - Ми да назначаваме Ердоган за чорбаджия защото и без това тоя откровен тъпанар и партията му ни направиха роби на турци, американци, немци, французи и който се сетите
  • 9 Темида

    5 0 Отговор
    В коктора (наречен държава от някой) цари тотална безнаказаност и народа е толкова прост, че политиците (които са си сплотени макар да си мислите, че са опозиции и тн - от театара им) само казват АЕЦ Белене и народа забравя за безнаказаността и почва да се вълнува от Белене. Толкова да си прост, че вместо да си на улицата защото осъждат хора на 3 години затвор за 4но убииство и други такива примери...и да протестираш ти седиш и си викаш ехххх БЕлене, Белене
  • 10 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Знаем,знаем............
    Тя и магистрала "Хемус" ще е готова 2050 година !
    Магистрала "Черно море" ще е... само ще и усвоим парите.
    И ще изчакаме един хубав български град да се унищожи поне наполовина ! Тогава и до Русе ще има магистрален път.
    АЕЦ Белене като стане и тока ще е на цена като преди 40 години !
    И това го знаем.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове