380 2

Таяни: Балканите са приоритет за ЕС

Председателят на ЕП е на официално посещение в София

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Константин Карагьозов

Председателят на ЕП Антонио Таяни заяви, че в София се е почуствал у дома си. Именно благодарение на българското гостоприемство е изграден един нов и много добър мост между България, ЕП и останалите евроинституции.

Таяни, заедно с Бойко Борисов и председателите на всички групи в ЕП поставиха акцент върху начините, с които да бъде разрешена мигрантската криза. Таяни подкрепи българския премиер, че е е крайно време Европа да спре да гради граници вътре в Съюза, а да засили охраната по външните граници, за да може през контролните пунктове да преминават само бягащите от войната.

Бойко Борисов отново подчерта своята теза, че е крайно време европейските лидери да спрат да бъдат пасивни и да започнат да участват активно във всички срещи на върха, на които се решават въпросите на Сирия, на Ирак. Това става обикновено в САЩ, Русия и дори Иран, но Европа, според него, чака само готовите решения и в крайна сметка понася само негативите и се чуди къде да релокира бежанците.

Антонио Таяни подкрепи Бойко Борисов и по най-важния външно политически приоритет на българското европредседателство, а именно европейската перспектива на Западните балкани. Каза, че тази тема е приоритет на цяла Европа.

"За ЕС ситуацията на Балканите е приоритет. Ние сме ангажирани за укрепването на връзките за перспективата за присъединяване на някои от страните. Бях в Черна гора и мисля, че там стъпките са много сериозни за присъединяване. Ще посетя Сърбия Косово Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание", заяви Таяни.

"Не си поставяме огромни цели. Нито да надскачаме ръста си, като председател на ЕС за 6 месеца. Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион", допълни Бойко Борисов.

След срещата си с премиера Таяни се срещна и с президента Румен Радев. Председателят на Европарламента ще се срещне и с председателя на българския парламент Цвета Караянчева, след което ще направи обръщение към българските депутати.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хахаха
  Отговор
  1 20:13  21.11.17
  Приоритетът е Унищожение на Балканите Хахаха 80% го вярват
 • глупак
  Отговор
  2 20:31  21.11.17
  Преди 27г вярващите в ЕС бяхме 100%

Напиши коментар:


Публикувай