617 12

Природозащитниците не одобряват втория лифт в Банско

От "За да остане природа" опровергаха твърденията на Валери Симеонов и Нено Димов

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Природозащитници отрекоха твърденията на вицепремиера Валери Сименов и екоминистъра Нено Димов, че имат одобрението на екоорганизациите за изгражането на нов лифт в Банско.

“Коалиция "За да остане природа" остро възразява на изказването на Валери Симеонов след срещата, че е постигнат резултат и природозащитните сме се съгласили на втора кабинка. Нашите думи, че трябва да се разреши проблема с опашките, са превратно изтълкувани и интерпретирани. Ние сме призвани да пазим природата и никога няма да се съгласим с предложения, които я унищожават и нарушават екологичното законодателство“, пише в позиция на организацията.

От "За да остане природа" декларират, че повече няма да участват в никакви дискусии в Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), ако за тях не се води подробен стенографски протокол. “И занапред както и досега ще обжалваме в съда всяко решение, за което не са проведени задължителните по закон процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост съгласно българското законодателство и европейските директиви“, допълват от организацията.

Преди ден стана ясно, че правителството ще даде картбланш за изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но концесионерът на ски зоната "Юлен" АД ще трябва да плаща двойно по-високи такси за ползването на част от защитена територия, попадаща в Националния парк "Пирин".

Инвестиционното решение за ново ски съоръжение обаче ще мине задължителна оценка за въздействие върху околната среда и за съвместимост със защитената територия, както и обществено обсъждане, а в парка няма да бъде разрешавано никакво строителство на хотели. Новината дойде след среща на Симеонов и Димов с представители на 35 институции и неправителствени организации.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • зелени рекетьори
  Отговор
  1 13:40  21.11.17
  тези псевдоприродозащитници да вземат да се разкарат - аман от платени пискащи мижитурки. Който е ходил по белия свят - имам предвид Европа, да обясни къде има курорт с 1 лифт, и как да се развива бизнеса така?
 • Свободен
  Отговор
  2 13:43  21.11.17
  Защо въобще ги споменават тия зелени? Пращайте ги в Белене да чукат камъни докато не им се извадят раменете.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 13:59  21.11.17
  Домораслите "природозащитници" нека си пискат колкото искат, остава да се иска разрешение и от веганите за строежа на лифт. Това е малоумна работа, Банско е най-големият ни зимен курорт, лифта на какво ще пречи, на катериците ли?
 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 14:05  21.11.17
  Никакъв лифт бе! Има достатъчно изрязана гора в БГ. Пирин е на вс.българи, не е на долните търговци от Банско.Искаме гори а не Авганистански пейзаж.

 • Истината винаги боли
  Отговор
  5 14:07  21.11.17
  Коалиция,,За да останат Българи в България"е за изгонване на коалиция ,,За да остане природа в България" от БЪЛГАРИЯ....
 • Кокона
  Отговор
  6 14:07  21.11.17
  Не може ли да не ги слушаме тези? И какво е това фръцване - нямало да участват, че и винаги с претенции....
 • Росен
  Отговор
  7 14:20  21.11.17
  честно, писна ми от тея. като фурнаджийски лопати са. и само пречат
 • filo
  Отговор
  8 15:43  21.11.17
  Много ясно, че трябва да има втори лифт. Не разбирам защо просто не се вземе решение за построяването му и точка.
 • Пеньо
  Отговор
  9 15:54  21.11.17
  Тук няколко платени от Цеко тролчета се опитват да омиришат форума с тъпите си разсъждения. Банско и така е презастроен курорт, където мафията пере парите си. Да бутнат половината хотели и нещата ще си дойдат на място. Някой искал втори лифт, друг иска да дупчи за шистов газ. Нито планината, нито Добруджа е на мафията. Дупчете и режете в задния си двор! Макар че на повечето вече са сдупчени! Не на втори лифт на Банско! Не на шистовия газ!
 • Гост
  Отговор
  10 16:00  21.11.17
  Коя идиотска държава си съсипва националните паркове? - Държава с 80% дебили!
 • Иван
  Отговор
  11 17:12  21.11.17
  Фокусът на "зелените" винаги е към Банско, но никога към Пампорово... Защо ли?
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  12 17:59  21.11.17
  Ако полицията се разрови по дълбоко за приходите на тези зелени природоизмамници ще разберат че ги финансират швейцарските и австрийски конкуренти на нашите курорти

Напиши коментар:


Публикувай