1 286 23

АБВ: АЕЦ "Белене" или ще внасяме ток от Турция

По думите му доклада на БАН още веднъж  ясно показва, че атомната централа може да бъде изгодна на страната ни

Светослава Ингилизова

Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да започне в най-кратки срокове. Ако това не се случи, България ще загуби своята енергийна независимост. Ще бъде принудена да внася ток от Турция, което пък е пряко свързано и с националната ни сигурност. Резервите ни в енергийно отношение, с които разполагаме в момента, ще намалеят рязко след 2030 година, когато страната ни няма да може да използва повече въглищните си централи, които не отговарят на европейските изисквания. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му доклада на БАН още веднъж ясно показва, че атомната централа може да бъде изгодна на страната ни дори и при вземането на заем, свързан с нейното изграждане, тъй като в момента лихвените проценти са изгодни. Той бе категоричен, че интерес от външни инвеститори има, но България трябва да запази държавно участие в АЕЦ „Белене“, за което могат да послужат и активите, с които тя разполага, като реактори, друга техника и подготвената за съоръженията площадка.

„Ако не рестартираме веднага проекта АЕЦ Белене и ако страната и управляващите се забавят с още година-две за започване на строеж на ядрената централа – не България ще продава ток на Турция, а те ще ни продават на нас. Визията на АБВ е била изключително последователна във времето. Ние винаги сме били за изграждане на нови ядрени мощности и за строежа конкретно на АЕЦ „Белене“. Първо заради нивото на проектна готовност, което имаме в случая.

Фактът, че проектът е лицензиран от ЕК и че имаме изградена площадка, поръчани, изготвени и доставени реактори, които сме си платили, означава също, че има една сума от около четири милиарда, която вече е инвестирана от държавата в този проект. Ако той бъде оставен като паметник на управленската ни немощ и безстопанственост, ще бъде най-лошото нещо, което може да се случи“, посочи той.

Проданов заяви още и че изграждането на АЕЦ „Белене“ предвижда и сериозно подобряване на социалната среда в страната, тъй като е свързано с разкриването на много повече от 10 000 добре заплатени работни места. „Това са работни места за период от няколко десетилетия. За около десет години тези работни места касаят изграждането на проекта. След това има около петдесет години период на експлоатация, а след това и няколко десетилетия извеждане от експлоатация. Тук говорим за работни места, не само свързани пряко с изграждането и експлоатацията на проекта, а и със съпътстващи производства. Това ще доведе до цялостно съживяване на този регион на България, който е сред най-изостаналите в целия ЕС“.

В заключение Константин Проданов обяви, че от АБВ ще инициират дебат с експерти в областта на енергетиката, както от България, така и от чужбина. За участие ще бъдат поканени и представители на „Росатом“, както и експерти от международната атомна агенция. Партията ще търси и среща с енергийния министър Теменужка Петкова, както и с парламентарните групи и парламентарната комисия по енергетика. Консултациите ще имат за цел отпадане на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“, гласуван от парламента през 2012 г. Важно условие без което страната ни няма как да се опита да привлече стратегически инвеститор.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Свободен
  Отговор
  1 19:46  21.11.17
  Прав е, ако не бяха соросоидните дебили, вече щеше да е построена АЕЦ "Белене".
 • Едге
  Отговор
  2 19:50  21.11.17
  Тези твърдения ме съмняват много.
 • ЦК на Българската Комунистическа Партия
  Отговор
  3 19:50  21.11.17
  Ако не демокрацията щеше да има и АЕЦ София, АЕЦ Пловдив, АЕЦ Варна, АЕЦ Бобов дол, АЕЦ Ново село и т.н. Съжаляваме

  Коментиран от #10, #16

 • Гост
  Отговор
  4 19:53  21.11.17
  Аз пък питам работят ли всички ВЕЦ и ТЕЦ? Защо не се обновят блокове от АЕЦ Козлодуй? Защо да говорим за Белене след като това ще е доста сериозен разход за лични облаги?

 • 5 19:55  21.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Геро Николов
  Отговор
  6 19:56  21.11.17
  Пак звездите ми го говорят, хайде по сериозно моля. Разбирам че 10 милярда за усвояване си е голям кеф.
 • Да внасяме
  Отговор
  7 19:59  21.11.17
  И да внасяме-голяма драма, свга евтиният ток от козлодуй се изнася на цена по-ниска от тази за вътрвшния пазар, сиреч субсидираме икономиките на съседите. Повтарят си мантрите за белене, защото ще ни оставят зависими от капутин още 60 години
 • Бартер
  Отговор
  8 20:05  21.11.17
  Два реактора срещу 16 стари ф16 от амеречките
 • Радо
  Отговор
  9 20:13  21.11.17
  Австрия и Гърция имат ли атомни централи, че нещо не си спомням разийшли.....или явно са много по-бедни държави от нас, особено Австрия...а и в двете държави туризмът им е приоритет според мен....или пак ний сме по-умни от другите!!!....ха-аха-ха ....много дебил, много имбецил, брат ми, в тая държава!!
 • Горбачёв
  Отговор
  10 20:14  21.11.17

  До коментар #3 от "ЦК на Българската Комунистическа Партия":

  Да никнат като гъби, нали другарю?
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  11 20:15  21.11.17
  ИЗМАМА!!!Сега не внасяме ли нефт,електроника,автомобили и какво ли още не.Трябва да произвеждаме и изнасяме продукти с налични ресурси и ноу-хау.АЕЦ Белене е чиста проба корупция.Комунягите трябва да върнат комисионните които са взели ако не я построят.Да си я строят с лични пари.Да видим как ще им излезе сметката.
 • Гост с име
  Отговор
  12 20:21  21.11.17
  Интересно от цитираните, вече похарчени 4 милиярда колко са отишли по предназначение и колко в джобовете на "отговорни" другари-инкасатори? И защо като е толкова рентабилна и изгодна тази аец се строи има няма 30г. и сме на ниво площадка?
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  13 20:25  21.11.17
  Ако беше толкова печеливше начинание Константин Проданов щеше да си я построи заедно с АБВ-то и да си осигурят печалби.Да ама не.С парите на бедния български народ не може да се строят корупционни проекти.Крадливи комунисти.
 • Радо
  Отговор
  14 20:34  21.11.17
  А тоя Проданчо е толкова кух сюрмашкия, не кух - ами е под вакуум, като кондензатор на турбина с налягане 0 атм.
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  15 20:42  21.11.17
  А тоя Кон Про дали е ядрен специалист с опит или известен икономист?Или Първанкстс му шепне в ухото какви глупости да дрънка?
 • Бесен Язовец
  Отговор
  16 21:03  21.11.17

  До коментар #3 от "ЦК на Българската Комунистическа Партия":

  И работа щяха да имат и нямаше да раюват на Западните капиталисти обаче сега имат банани които могат да си завират в.......
 • Л.Д.
  Отговор
  17 21:29  21.11.17
  Поне половината в този форум нямат никаква мисъл в главата! След 10 години електроенергията ще бъде новият петрол. Който я има ще си живее като шейх, другите ще купуват. Мислете в перспектива ако искате да има България! Ако не- вървете да миете чинии на запад и гледайте как изчезва една нация! Човека е прав, макар че не ми е любимец!
 • От панелката
  Отговор
  18 21:42  21.11.17
  Само да запитам господина от снимката да ми каже колко по-малки сметки за ток ще плащам след като построи белене.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  19 22:21  21.11.17
  Обичам Герб

 • Бесен Язовец
  Отговор
  20 22:22  21.11.17
  Ще скоча от балкона в знак на подкрепа на Бойко и Герб
 • 21 23:18  21.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Antimediator
  Отговор
  22 09:13  22.11.17
  вълкът козината си мени , но нрава не. Бивш комунист няма.Руското лоби се активизира. Накрая кой ще плати сметката ?!
 • Пеньо
  Отговор
  23 09:28  22.11.17
  Разковничето на проблема е в думата "може"! При определени условия много неща са възможни, но дали ще се спазят тези условия? АБВ като са такива оптимисти защо не намерят инвеститор!

Напиши коментар:


Публикувай