Last news in Fakti

21 Ноември, 2017 19:45 1 803 23

АБВ: АЕЦ "Белене" или ще внасяме ток от Турция

  • абв-
  • белене-
  • аец-
  • ток

По думите му доклада на БАН още веднъж  ясно показва, че атомната централа може да бъде изгодна на страната ни

АБВ: АЕЦ "Белене" или ще внасяме ток от Турция - 1

Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да започне в най-кратки срокове. Ако това не се случи, България ще загуби своята енергийна независимост. Ще бъде принудена да внася ток от Турция, което пък е пряко свързано и с националната ни сигурност. Резервите ни в енергийно отношение, с които разполагаме в момента, ще намалеят рязко след 2030 година, когато страната ни няма да може да използва повече въглищните си централи, които не отговарят на европейските изисквания. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му доклада на БАН още веднъж ясно показва, че атомната централа може да бъде изгодна на страната ни дори и при вземането на заем, свързан с нейното изграждане, тъй като в момента лихвените проценти са изгодни. Той бе категоричен, че интерес от външни инвеститори има, но България трябва да запази държавно участие в АЕЦ „Белене“, за което могат да послужат и активите, с които тя разполага, като реактори, друга техника и подготвената за съоръженията площадка.

„Ако не рестартираме веднага проекта АЕЦ Белене и ако страната и управляващите се забавят с още година-две за започване на строеж на ядрената централа – не България ще продава ток на Турция, а те ще ни продават на нас. Визията на АБВ е била изключително последователна във времето. Ние винаги сме били за изграждане на нови ядрени мощности и за строежа конкретно на АЕЦ „Белене“. Първо заради нивото на проектна готовност, което имаме в случая.

Фактът, че проектът е лицензиран от ЕК и че имаме изградена площадка, поръчани, изготвени и доставени реактори, които сме си платили, означава също, че има една сума от около четири милиарда, която вече е инвестирана от държавата в този проект. Ако той бъде оставен като паметник на управленската ни немощ и безстопанственост, ще бъде най-лошото нещо, което може да се случи“, посочи той.

Проданов заяви още и че изграждането на АЕЦ „Белене“ предвижда и сериозно подобряване на социалната среда в страната, тъй като е свързано с разкриването на много повече от 10 000 добре заплатени работни места. „Това са работни места за период от няколко десетилетия. За около десет години тези работни места касаят изграждането на проекта. След това има около петдесет години период на експлоатация, а след това и няколко десетилетия извеждане от експлоатация. Тук говорим за работни места, не само свързани пряко с изграждането и експлоатацията на проекта, а и със съпътстващи производства. Това ще доведе до цялостно съживяване на този регион на България, който е сред най-изостаналите в целия ЕС“.

В заключение Константин Проданов обяви, че от АБВ ще инициират дебат с експерти в областта на енергетиката, както от България, така и от чужбина. За участие ще бъдат поканени и представители на „Росатом“, както и експерти от международната атомна агенция. Партията ще търси и среща с енергийния министър Теменужка Петкова, както и с парламентарните групи и парламентарната комисия по енергетика. Консултациите ще имат за цел отпадане на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“, гласуван от парламента през 2012 г. Важно условие без което страната ни няма как да се опита да привлече стратегически инвеститор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    27 17 Отговор
    Прав е, ако не бяха соросоидните дебили, вече щеше да е построена АЕЦ "Белене".
  • 2 Едге

    17 13 Отговор
    Тези твърдения ме съмняват много.
  • 3 ЦК на Българската Комунистическа Партия

    13 11 Отговор
    Ако не демокрацията щеше да има и АЕЦ София, АЕЦ Пловдив, АЕЦ Варна, АЕЦ Бобов дол, АЕЦ Ново село и т.н. Съжаляваме

    Коментиран от #10, #16

  • 4 Гост

    18 10 Отговор
    Аз пък питам работят ли всички ВЕЦ и ТЕЦ? Защо не се обновят блокове от АЕЦ Козлодуй? Защо да говорим за Белене след като това ще е доста сериозен разход за лични облаги?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Геро Николов

    19 9 Отговор
    Пак звездите ми го говорят, хайде по сериозно моля. Разбирам че 10 милярда за усвояване си е голям кеф.
  • 7 Да внасяме

    17 14 Отговор
    И да внасяме-голяма драма, свга евтиният ток от козлодуй се изнася на цена по-ниска от тази за вътрвшния пазар, сиреч субсидираме икономиките на съседите. Повтарят си мантрите за белене, защото ще ни оставят зависими от капутин още 60 години
  • 8 Бартер

    17 6 Отговор
    Два реактора срещу 16 стари ф16 от амеречките
  • 9 Радо

    16 14 Отговор
    Австрия и Гърция имат ли атомни централи, че нещо не си спомням разийшли.....или явно са много по-бедни държави от нас, особено Австрия...а и в двете държави туризмът им е приоритет според мен....или пак ний сме по-умни от другите!!!....ха-аха-ха ....много дебил, много имбецил, брат ми, в тая държава!!
  • 10 Горбачёв

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЦК на Българската Комунистическа Партия":

    Да никнат като гъби, нали другарю?
  • 11 БУДНАТА СЪВЕСТ

    14 11 Отговор
    ИЗМАМА!!!Сега не внасяме ли нефт,електроника,автомобили и какво ли още не.Трябва да произвеждаме и изнасяме продукти с налични ресурси и ноу-хау.АЕЦ Белене е чиста проба корупция.Комунягите трябва да върнат комисионните които са взели ако не я построят.Да си я строят с лични пари.Да видим как ще им излезе сметката.
  • 12 Гост с име

    17 7 Отговор
    Интересно от цитираните, вече похарчени 4 милиярда колко са отишли по предназначение и колко в джобовете на "отговорни" другари-инкасатори? И защо като е толкова рентабилна и изгодна тази аец се строи има няма 30г. и сме на ниво площадка?
  • 13 БУДНАТА СЪВЕСТ

    10 8 Отговор
    Ако беше толкова печеливше начинание Константин Проданов щеше да си я построи заедно с АБВ-то и да си осигурят печалби.Да ама не.С парите на бедния български народ не може да се строят корупционни проекти.Крадливи комунисти.
  • 14 Радо

    7 8 Отговор
    А тоя Проданчо е толкова кух сюрмашкия, не кух - ами е под вакуум, като кондензатор на турбина с налягане 0 атм.
  • 15 БУДНАТА СЪВЕСТ

    8 6 Отговор
    А тоя Кон Про дали е ядрен специалист с опит или известен икономист?Или Първанкстс му шепне в ухото какви глупости да дрънка?
  • 16 Бесен Язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЦК на Българската Комунистическа Партия":

    И работа щяха да имат и нямаше да раюват на Западните капиталисти обаче сега имат банани които могат да си завират в.......
  • 17 Л.Д.

    11 6 Отговор
    Поне половината в този форум нямат никаква мисъл в главата! След 10 години електроенергията ще бъде новият петрол. Който я има ще си живее като шейх, другите ще купуват. Мислете в перспектива ако искате да има България! Ако не- вървете да миете чинии на запад и гледайте как изчезва една нация! Човека е прав, макар че не ми е любимец!
  • 18 От панелката

    8 3 Отговор
    Само да запитам господина от снимката да ми каже колко по-малки сметки за ток ще плащам след като построи белене.
  • 19 Бесен Язовец

    1 6 Отговор
    Обичам Герб
  • 20 Бесен Язовец

    6 1 Отговор
    Ще скоча от балкона в знак на подкрепа на Бойко и Герб
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Antimediator

    3 1 Отговор
    вълкът козината си мени , но нрава не.
    Бивш комунист няма.Руското лоби се активизира.
    Накрая кой ще плати сметката ?!
  • 23 Пеньо

    1 1 Отговор
    Разковничето на проблема е в думата "може"! При определени условия много неща са възможни, но дали ще се спазят тези условия? АБВ като са такива оптимисти защо не намерят инвеститор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове