558 0

Съюзът на издателите се оплака на Брюксел от държавен натиск

ENPA е създадена през 1961 г. с цел да защитава интересите на издателите пред европейските институции

Светослава Ингилизова

Делегация от български издатели и журналисти е била в Брюксел вчера, за да предупреди европейските си колеги, че съществуването на малка група медии, които не са част от монопола на Делян Пеевски, е застрашено.

За това съобщава сайтът BulgarianPresidency.eu, проект на журналиста от EurActiv Георги Готев.

Делегацията е изпратена от Съюза на издателите в България, в който членува и издателят на "Дневник" и "Капитал" - "Икономедиа". Членовете ѝ са се срещнали лично с председателя на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) Карло Пероне.

В последните години ключови членове на Съюза са обект на непрекъснати атаки от различни правителствени институции и прокуратурата, съобщили са те, пише Готев, чиято статия е непълен преразказ на съобщението, направено от българските издатели.

ENPA е създадена през 1961 г. с цел да защитава интересите на издателите пред европейските институции, да участва в създаването на законодателство, политики или инициативи, засягащи незвисимата преса и да защитава свободата на пресата и търговската свобода. Сред членовете ѝ са медийни организации от Швейцария, Германия, Гърция, Чехия, Франция, Италия, Полша, Сърбия, Люксембург, Словакия, Белгия.

Сред останалите членове са Съюза на издателите са "Сега", "Зебра БГН", "Медияпул", "МИТ ПРЕС", "БРЯГ МЕДИА ГРУП" , "Кю Медия", "Топ Новини", "Под тепето" и "С-ФАКТОРБГ".

Групата е била водена от председателя на Съюза и съсобственик на "Икономедиа" - Теодор Захов, в нея са участвали и журналисти от "Сега" и "Медияпул".

България


Още по темата

 • Пучдемон остава в Брюксел

  Пучдемон остава в Брюксел

  Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон обяви, че „за сега“ ще остане в Брюксел, съобщи „Ройтерс“. Пучдемон пристигна ...
  6.12.2017
  403
  0

Напиши коментар:


Публикувай