1 041 13

Синдикатите искат премахване на плоския данък

Увеличението на заплати е недостатъчно, обяви Пламен Димитров

Константин Карагьозов

"Увеличението на заплати, заложено в бюджета, е недостатъчно." Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с парламентарната група на "Обединени патриоти", цитиран от БНР. В началото на следващата година синдикатите ще организират обществена кампания, с цел премахване на плоския данък, заяви той.

"Тук не говоря непременно за въвеждането на прогресивно облагане веднага. За нас първата цел и първият рубеж е да въведем необлагаем минимум, което е друга скала, само че надолу. Да, ще пробием и плоския данък, само че в обратна посока, която ще бъде в полза на хората".

"Плоският данък има доста несъвършенства. Дали ще отпадне тази година, следващата, или след 10 години, според нас е въпрос на време", пък стана ясно от думите на заместник-председателя на парламентарната група на патриотите Искрен Веселинов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ужас
  Отговор
  1 18:42  22.11.17
  Ниският плосък данък е сред малкото неща, които правят страната ни привлекателна за работа на високо-платени специалисти. Премахването му ще е безумно.

  Коментиран от #2

 • goni
  Отговор
  2 18:59  22.11.17

  До коментар #1 от "ужас":

  Ужас! Ужас! " Ниският плосък данък"! Бе човек хал хабер си нямаш за какво става въпрос! Па земи прочети нещо по въпроса! Щом знаеш да пишеш сигурно можеш и да четеш!:)
 • ЗЕВС
  Отговор
  3 19:09  22.11.17
  Прогресивният данъчен модел носи ползи не само на бюджета, но и на цялото общество, тъй като намалява неравенството, а това стимулира икономиката. Голямата дистанция между бедни и богати обезкуражава хората да полагат трудови усилия. При това, ако в богатите остават повече пари, те ги спестяват или дават за вносен лукс. Ако парите останат в ръцете на хората от средната класа или в бедните, те ги харчат и така вътрешното търсене нараства, а фирмите създават печалби и откриват работни места.
 • qqqqq
  Отговор
  4 19:27  22.11.17
  Трябва да се премахне задължително. Не може богатия да плаща колкото бедния. В българия богатите всячески се опитват да не плащат данаци.

  Коментиран от #13


 • ЗЕВС
  Отговор
  5 19:30  22.11.17
  Ефектът от плоския данък: рязко покачване на неравенството, оттам влошаване на социалната среда.Освен че няма необлагаем минимум за най-ниските доходи,( България е единствената страна с въведен плосък данък без необлагаем минимум) в България не се прилагат и диференцирани ставки за ДДС за социално важни продукти като базови храни, учебници и лекарства. Всъщност, диференцирани ставки има, но отново в полза на големия бизнес.
 • CrossFire
  Отговор
  6 19:51  22.11.17
  Наредили сте се разбирач до разбирача ама ако въведат прогресивно подоходно облагане и ви изпляскат 15-20% ДОД ще ревете като че ви колят. Щели да борят неравенството с по-високи данъци. После да ви видя как ще борите безработицата като се изнесат повечето фирми или хлопнат керепенци. Като са вималки доходите, вземете се образУвайте, а не мрънкайте някой друг да ви издържа. Иначе с какво сте по-добри от мургавите ни събратя? И не ми давайте за пример Западна Европа - ДОД от по 40-50%, половината държави са на ръба на банкрута с дълг към БВП над 100%, другите с безработица три пъти по-голяма от нашата.
 • ЗЕВС
  Отговор
  7 20:29  22.11.17
  Българската данъчна система в нито един свой компонент не облагодетелства хората с по-ниски доходи. В страната с най-нисък БВП на глава от населението – и с най-високо неравенство ( Коефициент на Джини, през 1989 г. -23,4 през 2015 г. – 37.) в ЕС, това е откровен подарък от политиците за икономическия елит.
 • центорион
  Отговор
  8 20:57  22.11.17
  Това дето са го нерекли, някои сидикат, как го достигнаха до тази велика идея....
 • abv
  Отговор
  9 23:16  22.11.17
  В Общините бюрокрацията расте всяка година. Горе измислят все повече нови безмислици и ние не можем да си свършим работата от глупости. Измислят нови неща без да помислят как ще се осъществят надолу по веригата. Крайно време е в общините хората с висше образование да станат равни, а не де се делят на държавни и такива на трудов договор. И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ БОРЯТ СИНДИКАТИТЕ. ТЪПО Е ЗА 264 ОБЩИНИ ДА ОТПУСНЕШ 23 000 000 ЛЕВА ВСЕКИ САМ МОЖЕ ДА СМЕТНЕ КОЛКО СЛУЖИТЕЛИ РАБОТЯТ В ТЕЗИ ОБЩИНИ КАТО ОБЩА БРОЙКА. НЕ Е НОРМАЛНО ДЗ0А СЕ ВДИГА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, А ТЕЗИ КОИТО СА МАЛКО НАД НЕЯ ДА ОСТАВАТ СЪЩИТЕ. ПЪЛНА НЕДОМИСЛИЦА ИЛИ ПО-СКОРО ТАКА ИМ Е УГОДНО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.
 • Не на всяка цена
  Отговор
  10 23:18  22.11.17
  Изберете прогресивното данъчно облагане. Олигарсите ще го избегнат , а заплатаджийте ще ги изкривят от данъци и ще са стимулиране да поддържат 0:0 всеки месец...
 • abv
  Отговор
  11 23:24  22.11.17
  Господин Димитров време е синдикатите да поставят въпроса за премахване на данъчното разделение между държавни и други служители. За една и съща работа на една и съща длъжност разликата в заплатата на държавен и недържавен служител е средно 100 лева. ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА ОТ ФАКТА ,ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПЛАЩАТ САМО ПЛОСЪК ДАНЪК. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЗА СМЕТКА НА ДСЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. ОТКЪДЕ НАКЪДЕ. НЕСПРАВЕДЛИВО И ТО МНОГО.
 • гост
  Отговор
  12 00:01  23.11.17
  всичко се прави в полза на управляващите вече 30 г
 • KHАР
  Отговор
  13 16:56  24.11.17

  До коментар #4 от "qqqqq":

  Само незнам как богатия плащал колкото бедния ? На мен на 2600 лв 10 % са 260 лв данък . На някой лентяй с 500 лв заплата - 50 лв . Детето ми не получава детски ,социални и т.н и защо -понеже някой го мързи и бил с ниски доходи . И какво - ревем да се взима от "богатите" че да се дава "бедните" .

Напиши коментар:


Публикувай