1 025 6

ЕК: Здравната система на България е неефективна

Константин Карагьозов

Здравната система на България е неефективна, е заключението от критичния доклад на Европейската комисия за оценка на здравния ни статус. Текущите разходи за здравеопазване на глава от населението са се удвоили от 2005 до 2015 г. в номинално изражение, като изпреварват общия икономически растеж.

Според данните, през 2015 г. България е изразходвала за здравеопазване 1 117 евро на глава от населението, което е по-малко от половината от средното за ЕС (2 797 евро). Около половината от общите разходи за здравеопазване се финансират с публични средства.

България има изключително високи директни плащания от потребителите — 48% — най-високите в Европейския съюз.

Около 12% от населението не е осигурено и броят му остава относително висок.

Приходите за социалното здравно осигуряване остават ограничени главнопоради ниските доходи, големия брой на здравно неосигурените лица и големия размер на неформалния сектор.

До 2050 г. един на всеки трима българи се очаква да е на 65 или повече години, докато само един на двама българи ще е в трудоспособна възраст.

Риск е и недостигът на медицински персонал в някои региони.

Срещаме сериозни проблеми с достъпа до здравеопазване по финансови причини. Изминаваното разстояние и наличието на лекари остават важни бариери, особено за групите с по-ниски доходи.

Големият брой ненужни хоспитализации говори за слаба първична помощ и лоша координация.

Постигнат е известен напредък по отношение на управлението и отчетността. Предвид широкия спектър от предизвикателства, сред които бързо застаряващото общество, мобилизирането на приходи, професионалната миграция и недостигът на работна сила, посоката на последните реформи е окуражаваща, но е необходимо повече време, за да станат те ефективни.

Въпреки спада от 17 % в периода между 2004 и 2014 г. на предотвратимата смъртност, отново системата на здравеопазването у нас е сред тези с най-лоши характеристики в това отношение. Предотвратимата смъртност, както при мъжете, така и при жените, е около два пъти по-висока от средното за ЕС през 2014 г.

Счита се за около 20 000 смъртни случая (или 19 % от всички смъртни случаи) през 2014 г., че е можело да бъдат избегнати, като този показател е много по-висок от средния за Европа от 11 процента.

Вижте още новини от България и света

Най-важният фактор, допринасящ за високите равнища на предотвратима смъртност, е постоянно високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Стандартизираният коефициент на смъртност от мозъчно-съдови болести (например инсулт) надвишава повече от четири пъти средния за ЕС през 2014 г. и повече от седем пъти този на държавата с най-нисък коефициент — Франция.

България все още прилага национални механизми за ранна диагностика на незаразни болести. От 2009 г. тя има скрининг програми за рак на маточната шийка, рак на гърдата, рак на простатата и колоректален рак.

Все още обаче фокусът е не върху превенцията, а върху лечението. За това "спомагат" и недостатъчните средства.

Според данни от програмата CONCORD, петгодишните коефициенти на преживяемост от рак са се увеличили през периодите 2000—2004 г. и 2010—2014 г. за рак на маточната шийка (от 49,2 % на 54,8 %), рак на гърдата (от 70,9 % на 78,3 %) и рак на дебелото черво (от 43,9 % на 52,4 %), но остават по-ниски, отколкото в повечето други държави от ЕС. Допълнителен повод за безпокойство са ниските равнища на преживяемост при рак на белия дроб (6,3 % през периода 2005— 2009 г.) и рак на черния дроб (5 %).

Сред предизвикателствата са и инфекциозните болести и ниските нива на ваксинация сред населението.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чифликчия
  Отговор
  1 08:34  24.11.17
  То какво е ефективно в РБ? Кражбите! Защо се получава така и в здравеопазването? Защото на докторите не им пука за дьржавната работа, (то какво ли да им пука плащат им трохи) нали си имат частни кабинетчета в мази и тавани. Да се забрани практиката на частно на тези които уж работят в дьржавни учереждения. ( поне ще наемат подставени хора, а за тях се плащат даньци, и като не са специалисти, кой ще иде втори пьт?) но дигнте им заплатите най накрая на тези докторя, а то и така нататака ще им е през онази работа здравеопащването ни.
 • бесният язовец на оня с коня
  Отговор
  2 09:47  24.11.17
  А? Ама как така? Нали уж докладът беше хвалба или той друг доклад е бил- на Цецо доклада?
 • Георг Георгиев
  Отговор
  3 10:05  24.11.17
  Преди при Живкова-България имаше здравеопазване дори и за чужденците които идваха специално за добрите специалисти и най добра апаратура.Сега е демокрация-платено ,слаба квалификация на мошеници лекари и оборудване от миналите времена.
 • Учуден
  Отговор
  4 10:39  24.11.17
  Социализмът си отиде,а капитализмът още не е дошъл!

  Коментиран от #6

 • гост
  Отговор
  5 11:30  24.11.17
  Система без системност на върха на пирамидата.
 • неучуден
  Отговор
  6 14:09  24.11.17

  До коментар #4 от "Учуден":

  След соца се натресоха червените феодали , ще има да чакаш капитализъм.

Напиши коментар:


Публикувай