1 143 4

Бетонираха ценни археологически находки

Къщите и жилищните квартали са датирали от около XII век

Светослава Ингилизова

Ценни археологически находки, разкриващи историята на Пловдив, бяха бетонирани, защото строителен инвеститор не се съобрази с решение на Министерството на културата, съобщи Нова тв.

Строителството на кооперацията започнало през март тази година. В основите били открити ценни артефакти от първото хилядолетие. А парцелът попада в защитената културна зона.

„Тук е имало къщи, жилищни квартали, около 12 век, вероятно тук е имало и манастирски комплекс”, обясни археологът Елена Божинова.

За да проучат терена и да запазят находките, археолозите работили 40 дни. Но времето се оказало недостатъчно и комисия от Министерството на културата удължиха срока с още 6 работни дни.

„Минахме и видяхме, че обект вече няма. Видяхме бетона. Сигнализирахме Министерството на културата. Той пристъпи това решение на министъра на културата и всъщност това е прецедент в Пловдив”, обясни още Божинова.

Така една част от ценните находки от Античността и Средновековието са бетонирани. Други отиват на сметището за отпадъци.

Инвеститорът твърди, че не е получил писмо от Министерството на културата, че проучването се удължава.

„Не успях да изчакам повече становището на Междуведомствената комисия, поради факта, че тази стена имаше опасност да рухне и предписанията бяха в двудневен срок да бъде укрепена”, обясни инвеститорът Крум Загоров.

Според хората от близките блокове, инвеститорът е унищожил историческите находки, за да не забавят строителството му.

Министерството на културата ще санкционира инвеститора още следващата седмица.

„Глобата за унищожаване на археологически обект достига до 20 000 лева”, обясни Стоилка Игнатова от Главната инспекция за опазване на културното наследство.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 20:44  24.11.17
  От държава пълна дебили какво да се очаква
 • Public Owner
  Отговор
  2 20:51  24.11.17
  Какво значи глоба ДО 20 000 лева? Да не е от 1000 до 20 000? Но да кажем айде, че ще му сложат глоба 20 000 лева, той си е направил сметката, че му е "по-оферта" да плати 20 бона но да строи..... ако изобщо това е от глобите които щеш нещеш ги плащаш, както са от КАТ например. Защото 90% от глобите в България изобщо няма как да те накарат да ги платиш - чакаш си давност да мине и това е. Но в този случаи закона е малоумен защото да ти сложат просто глоба каквато и да е е дебилно и слабоумно. Трябва да има затвор и/или забрана за строеж, а не просто глоби. Идиотски закони и управление. Само автомат, гранатомет и т.н. ги оправя тия в парламента!
 • onq s konq
  Отговор
  3 10:02  25.11.17
  Таман като ги бетонира ше ги запази и един вит консервира!Кво толко!
 • 100 гайди
  Отговор
  4 20:04  25.11.17
  Сложете му 20 000 000 млн. евро глоба и нека бетонира... нека нека... малко са му, ако не поне по 20 000 хил на всеки ден * 6 дни да го глобят...

Напиши коментар:


Публикувай