790 2

Завършиха археологическите проучвания край село Мощанец

Вече има възможност за извършването на строителни работи в тази отсечка от автомагистралата

Мартин Христов

Завърши спасителното археологическо проучване в землището на сeло Мощанец по трасето на лот 3.1 Благоевград - Крупник от АМ „Струма”, в участъка от км 362+100 до км 362+400. Обектът е в близост до река Струма над местността Бистраците. С приключването им се дава възможност за извършването на строителни работи в тази отсечка от автомагистралата, съобщиха от АПИ.

Археологическите разкопки са извършени от август до ноември т. г. Разкрити са останки от селище и некропол от късноримската и ранножелязната епохи, които попадат в обхвата на АМ „Струма“. Проучени са 9 жилищни и стопански сгради, както и 70 гроба. Сградите са организирани в сложни, верижни комплекси и са били снабдени с канализационни и отводнителни съоръжения. Има запазени части от зидове с височина до 1,2 м, което свидетелства за монументалност на проучените комплекси.

Сред откритите археологически находки са керамика, стъклени съдове и гривни, пръстени, фибули /вид катарами/, обеци, инструменти, монети и др.

Археологическите проучвания са извършени от НАИМ при БАН.

Участъкът между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“ (12,6 км) се изгражда със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • батко бугар
  Отговор
  1 23:40  25.11.17
  Ако беше в коя да е друга нормална държава, магистралата щеше да направи отместване от няколко десетки метра встрани, па макар и с многомилионни инвестиции. Разкопките щяха да имат нечувана реклама по медиите и да възвърнат част или целите инвестиции за отместването. Но в България на Боко, магистралата трябва да е идеално права, за да не се обърка човека и да не сгафят после момчетата, дето ще я боядисват при следващите управници.
 • mediator37
  Отговор
  2 08:05  26.11.17
  И какво ще стане сега с това от снимката? Ще го преместят някъде ли, какво? Или ще го опишат и снимат и после ще бъде унищожено? Няма кой да обясни г-н Христов?

Напиши коментар:


Публикувай