646 0

Куклен пак скочи срещу инвестицията за крематориум

Светослава Ингилизова

Пловдивският административен съд проведе ново заседание по делото на Община Куклен и нейни жители срещу инвестиционното намерение за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Куклен.

В рамките на съдебното заседание юристът на Община Куклен внесе допълнение на жалбата и посочи, че проведеното производство от РИОСВ-Пловдив е незаконосъобразно.

„Търсим максимално позитивен резултат от делото, отмяна на незаконосъобразното решение на РИОСВ и прекратяване на процедурата по изграждане на крематориум на територията на Община Куклен”, заяви кметът Мария Белчева.

Тя посочи, че против осъществяването на това инвестиционно предложение са направени доказателствени искания в защита на доводите и е поискана комплексна експертиза, която да проконтролира всички мотиви и доводи в обжалването на решението на директора на РИОСВ.

Делото идва след гласуването в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите, която с осем гласа „за” и три гласа „против” одобри оценката за въздействие на околната среда по осъществяването на проекта на частния инвеститор, който иска да построи крематориум за изгаряне на тленни човешки останки.

„Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”, се казва в писмо на Инициативния комитет до министерството на околната среда и водите, областния управител на Пловдив, РИОСВ-Пловдив и РЗИ-Пловдив. Делото продължава на 23 януари 2018 година.

Пловдив / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай