749 5

Получаваш обезщетение, ако докажеш картел

Промените са част от Закона за защита на конкуренцията

Светослава Ингилизова

Възможно ли е държавата да ни връща парите от скъпото гориво, високите сметки за ток или некоректни мобилни оператори. Законодателят предвижда да получаваме обезщетение при доказан картел, съобщи Нова тв.

Промените са част от Закона за защита на конкуренцията, който беше приет на първо четене.

Обиколка из големите вериги бензиностанции показва разликата в цените. Към днешна дата литър от най-масовото гориво се продава на средна стойност между 1,89 лв. и 2,17 лв. за литър.

Шестте големи вериги, обаче, стопяват разликата от 28 стотинки до едва 6 стотинки за литър. Това е и причината държавата да заговори за обезщетение на потребителите.

„Ощетените лица биха могли да предявят претенции и да представят доказателствата си.

Ощетеното лице, трябва да има собствени доказателства, че е претърпяло вреди”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Тоест, потребителите, трябва да докажат, че има разлика между платеното от тях и евентуалната реална цена. За доказателство се приема всичко – от касови бележки до международни доклади, например.

Най-важното условие, обаче, е да бъде доказан картел. Въпреки многобройните разследвания, до момента държавата нито веднъж не е успяла да потвърди манипулиране на цените.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Антон 1
  Отговор
  1 10:56  26.11.17
  Е как точно , ще се докаже от отделен човек или организация , че има картел ? С какъв ресурс ? Щото , ще трябва и с държавата да се пребориш ! Ако ме разбирате , какво искам да кажа !
 • Иван
  Отговор
  2 11:25  26.11.17
  .аси държавата. Умрях от смях. Държавните институции мълчат като анатомични органи за картел, а очакват гражданите да го докажат. Хахаха.
 • непознат
  Отговор
  3 12:10  26.11.17
  Aбе хора колко ще ви върнат 1 лв.ли.Има ли съд тук?НЯМА,тук има корупция,безнаказаност,анархия и всичко лошо което човек може да се сети.България е загиваща страна
 • The TRAPPER
  Отговор
  4 16:31  26.11.17
  Щом държавата не може да го докаже аз как ще мога ?И защо трябва да върша работата на държавата ? Тия гъбаркат ли се с нас ?
 • Мунчо
  Отговор
  5 13:14  27.11.17
  Публикувано във факти.бг: до момента държавата нито веднъж не е успяла да потвърди манипулиране на цените. Не е успяла, защото не е поискала, а не е поискала, защото държавата у нас са едни хора, свикнали да им се снася кеш. И ние снасяме ...

Напиши коментар:


Публикувай