27 Ноември, 2017 11:38 2 308 20

Подписка по света срещу Луковмарш в София

  • луковмарш-
  • луков марш-
  • подписка-
  • евреи

Тази година шествието съвпада с периода, в който страната ни ще е домакин на председателството на ЕС

Световният еврейски конгрес и организацията на българските евреи "Шалом" стартираха подписка срещу провеждането на т. нар. Луковмарш в София, който се организира от неофашистки организации през февруари.

Тази година шествието съвпада с периода, в който страната ни ще е домакин на председателството на ЕС, припомнят от offnews.bg.

"Христо Луков застава идеологически зад депортацията на 11 343 евреи от администрираните от България територии в лагера на смъртта Треблинка през март 1943 г. Като влиятелен български политически и военен лидер, той е имал тесни връзки с нацисткия режим. Стотици хора честват Луков по улиците на София от 2003 г. насам. След няколко месеца името на този чудовищен антисемит ще бъде възхвалявано отново. Освен ако не действаме днес. Подпишете петицията, подкрепена от World Jewish Congress, да спрем провеждането на Луковмарш в София сега", заявяват от "Шалом".

Христо Луков е изключително противоречива фигура в българската история.

По време на Първата световна война като батареен командир той сам спира настъплението на сръбските войски. Войниците са напуснали фронта заради Войнишкото въстание. Възползвайки се от това сръбската пехота настъпва към Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък. На позицията е останал само Христо Луков, с 4 оръдия. С помощта на няколко овчари и козари, той успял да обсипе с огън настъпващите войски и те били отблъснати.

По време на Втората световна война обаче Луков е лидер на профашисткия Съюз на българските национални легиони и подкрепя активно антисемитския Закон за защита на държавата, гласуван през 1941 г.

Ген. Луков е убит от бойна група на БКП на 13.02.1943 г.

Според световната еврейска общност по време на председателството на Съвета на ЕС страната ни ще бъде разглеждана като лидер, който споделя ценностите на европейската общност, които включват толерантност, противопоставяне на екстремизма и антисемитизма. Затова според евреите ще е абсурдно да бъде допуснато провеждането на Луковмарш, почитащ най-мрачния период от историята на XX век.

Петицията ще бъде предадена на българския премиер Бойко Борисов. Всеки желаещ може да я подпише тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чурулик чурулик

    28 8 Отговор
    Най добрия приятел на юдейте е банята с душовете хахахъх

    Коментиран от #18

  • 2 Брат ми

    44 8 Отговор
    Ген.Луков е герой. 88
  • 3 Чурулик чурулик

    47 6 Отговор
    Кога юдейте забранят техната религия тогава ше се забрани и Луков
  • 4 Гост

    43 7 Отговор
    Тук е България.Не искат да го правят в Тел Авив.
  • 5 градски

    22 1 Отговор
    Сега това добре или лошо, че е убит от комунисти?
  • 6 Гнида

    49 5 Отговор
    Той е част от историята ни , определено е нужно да бъде почетен ! Допринесъл е за България , така че заслужава уважение .
  • 7 edin

    38 2 Отговор
    Този боклук аз нема да подпиша ;) евреите да си командорят у тех си!
  • 8 един

    40 7 Отговор
    Ген. Луков е български герой. Той лично не е убил или изпратил в концлагер нито един евреин. Вечен позор да тегне над убийците му-комунистически терористи!
  • 9 СссереМ

    27 5 Отговор
    Поклон пред Христо Луков.
  • 10 Силвия

    11 10 Отговор
    Той така е разбирал патриотизма тогава, смятал е че като сме с нацистите, това ще укрепи силата и като държава. Въпрос на гледна точка, в крайна сметка има здравомислещи хора в страната, които са осъзнали , че депортацията на евреите е равносилна на смърт. По принцип сме жалостив народ, което 45 години комунизъм в някаква степен се разми като ценност.

    Коментиран от #17

  • 11 Иван

    32 3 Отговор
    Не, не, не ... абсолютно неприемливо е разни групи да се обявяват против провеждане на социални събития и чествания особено свързани с героични и обединяващи фигури за хората, защото не им харесвали (къде им е "толерантността"?) докато в същото време се подкрепят разни крайно нелицеприятни демонстрации (гей-паради например). Като не им харесва да не участват, но да не са нетолерантни към други виждания и да се опитват да ги забраняват.
  • 12 ha ha ha

    26 4 Отговор
    Някой да направи анти подписка, нея ще подпиша - никой няма право да ни се меси във вътрешните работи, шаломи маломи и бабината ви трънкена...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Петко

    20 4 Отговор
    Убийците на този велик българин са хазари - така наречените ешкенази.
    А те тогава да им забранят да празнуват празникът "пурим", който е ксенофобски. Този празник е в чест на убийцата на съпруга си (персийски цар) Естир , която след като го убива в съня, му отрязва ушите. От тогава до сега на този ден жидовете го празнуват и пекат сладки с формата на уши в чест на "подвига" царица Естир. Хуманно а?
  • 15 синя трева

    16 3 Отговор
    Ген. Луков е убит от бащата на Татяна Буруджиева от БСП.
  • 16 реалист

    12 3 Отговор
    Вечна слава на националния ни герой генерал Луков . От долни евреи плод на братско-сестринско кръвосмешение друго не може и да се очаква . Жалко че пещите се оказаха малко за тази еврейска чума.
  • 17 антиседераст

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Силвия":

    Напротив, разми се скед 1990 година. Юежду другото се съмнявам да си истинска жена. По вероятно е да си "евроатлантически човек"
  • 18 истината

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чурулик чурулик":

    Да направим молебен за появата на нов Хитлер.Тези отдавна прекалиха.Във войната са загинали над 50 мил.души.От тях дори да приемем еврейските данни/в които искрено много се съмнявам/ евреи са 6 мил.Само за тях ли да плачем?Другите не са ли били нечии близки?
  • 19 Public Owner

    9 0 Отговор
    Тия от ШАЛОМ незнам на какви наркотици са, ама да се лекуват. По тяхната логика да забраним и Левски, Каравелов, Ботев и много други герои затова, че са искали да "депортират" турци от България като са се борили за освобождение!? Луков Марш ще има, айде да видим. Тая смешна подписка изобщо не ни интересува.
  • 20 некойси

    0 0 Отговор
    Според мен е бранел еднакво добре България и българския интерес и от настъплението на Сърбите и от набезите на евреите.
    Всъщност даже е бил убит от еврейката Виолета Якова със съучастник Иван Бураджиев.
    Ако на Евреите не им харесва да си стоят в майката родина и да пият кална кладенчова вода и да ядат пясък.
    На мен също не ми харесва готината и миролюбива етническа група, че са се натресли на чужда териотрия и са подложили цял един народ на геноцид и окупация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове