630 5

Искат криминализация за издаването на фалшиви болнични

25 милиона болнични дни са използвани у нас за 2016 година

Константин Карагьозов

През последната година и половина българите са взели 25 милиона болнични дни, сочат данни на НОИ. До края на декември се очаква този брой да нарасне заради служители, които ще слеят празниците.

"Не бива да се твърди, че повечето болнични са фалшиви. Голям процент от тях се взимат заради стреса и преуморяването или т.нар. "Burn out". Ако съдебната система си върши работата у нас и ако лекарите получават достатъчно големи заплати, този проблем ще се реши. Трябва да се криминализира даването на фалшив болничен", отбеляза финансистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Григор Димитров от Българската стопанска камара изложи статистика, в която се наблюдава аритметична прогресия в пускането на болнични през годините. Според неговите данни за 2009 г. българите са използвали 15 млн. дни, а през 2016 г. – 25 млн. дни.

"Причините за този ръст са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на гражданите, при което често се налага да чакаме на опашка в някоя институция", обясни той.

Димитров подчерта, че решението на проблема с фалшивите болнични се крие в по-големия контрол върху лекари и работодатели, санкции за нарушителите, олекотяване на административния апарат за гражданите и проумяването, че използвайки тези дни, ние изпомпваме ресурса за други важни фондове.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ники
  Отговор
  1 12:25  27.11.17
  Причината за скока на болничните е че се научиха всички къде е на баницата мекото .... има не малко хора дето се хващат на 2 ра работа по тоя начин ... или пък си вършат домашни задачи ... Пълна трагедия е с тия болнични ... !!!!
 • 2 12:32  27.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • бббббб
  Отговор
  3 13:34  27.11.17
  И как ще се докаже ,чее фалшив?Като лекаря вписва диагноза на масово грипно заболяване или друга трудно за доказване. Пишат колкото да си оправдаят заплатите.
 • Патриот
  Отговор
  4 20:00  27.11.17
  Кой ще каже, обаче че е фалшив? Гарван гарвана око не вади. Както полицай никога не глобява полицай; депутати никога не възспират лобистки проекти на свои колеги, защото утре те ще внесат, така и доктор никога няма да отсъди, че друг негов колега е дал фалшив болничен. А то е сега може да бъд подсъдно по параграфа за "издаване на документ с невярно съдържание". Сега също си е престъпление, ама вятър на устата трябва да се прави. Докато няма нормални отношение работник-работодател явлението "фалшив болничен" няма да изчезне. Не е до мекото на баницата. Пишем за нормално ползване на отпуски, а не за времето на платен отпуск(максимум двете седмици за годината) да не ти го заплащат(до колкото има изобщо реални отпуски в частният сектор).
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  5 06:06  28.11.17
  И не само това. И циганските кетапи да се прегледат. Не е нормално един цигани да взима 7 бона за уж вечно болни деца дето по цял ден крадат и ритат футбол боси!

Напиши коментар:


Публикувай