1 398 1

Изкуствен панкреас за болни от диабет

Стефанаки Йоанис

300 болни от диабет в света използват специален софтуерен продукт, наричан "изкуствен панкреас", за да контролират нивата на кръвната си захар, съобщи БНР.

От тях 40 са в България. Създателят на технологичното решение чешкият програмист Милош Козак бе за първи път у нас като гост на третата национална среща по иновативно решение на диабета. Как функционира и как се ползва създаденият от Козак "панкреас"?

Всъщност може да се каже, че това не е точно панкреас, защото изкуственият панкреас не функционира като истинския панкреас в организма на човек. Истинският панкреас е много по-съвършен. Това отбеляза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт": Може би ще е по-добре да наречем това един затворен цикъл или затворена система, която взима кръвната глюкоза от сензора за кръвна захар и така изчислява дозите инсулин, които се подават от помпата и затваря системата, така че ако искате да използвате изкуствения панкреас, просто трябва да имате сензор, който се продава на пазара.

Трябва и инсулинова помпа. Последната част от системата е телефон с андроид система, на която да се инсталира софтуерна програма, така можете да ползвате системата. Управляването на диабета е много сложно нещо, допълни още Козак:

Използвайки тази система, всеки може да се разтовари от много голяма част от работата по управляването на диабета. Ако използвате системата, ще имате време за други занимания, а не да мислите постоянно как да управлявате диабета си.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • abv
    Отговор
    1 22:44  27.11.17
    И тази година ще плащаме заради другите . Всичко е ясно. Няма оправия в тази държавица и това си е. Който има ПТП ще плаща колкото този който няма. Жива дискриминация.

Напиши коментар:


Публикувай