5 058 9

Катастрофите – бизнес за милиони! Без скрупули от смъртта

Схемата започва просто - с голям кръг информатори, на които се плаща на парче. Те "дежурят" в болници, пред морги, пред гробищни паркове, или просто в мрежата

Стефанаки Йоанис

Катастрофите у нас продължават всяка година да взимат по близо 800 живота. Почти тройно повече са ранените, а ПТП-тата освен тревожна статистика, се оказва, че са и прекрасен бизнес за някои.

Стойността на този бизнес е за близо 200 млн. лв. на година, с участието на адвокатски и нотариални кантори, както и погребални агенции, съобщава в свое разследване "24 часа".

В схемата за източване на застраховки основна роля играят адвокатите, които срещу сериозен процент от полученото обезщетение водят дела от името на пострадалите или близките на жертвите. В някои от случаите става дума за изплащане на суми от 200-250 000 лева на загинал човек, от които 30-40% отиват за адвоката, внесъл иска и водил делото.

Схемата започва просто - с голям кръг информатори, на които се плаща на парче. Те "дежурят" в болници, пред морги, пред гробищни паркове, или просто в мрежата. Събират информация от некролози и от уста на уста. За издирването на адресите на близки на пострадали се плаща на работещи в телефонни компании или на хора от службите по ЕСГРАОН, или пък се вземат с измама на болничния персонал.

Следващото ниво са т.нар. куриери. Те посещават близките или самите пострадали по домовете им, болници, санаториуми и ги убеждават да съдят застрахователя, а понякога и община, автомобилна или самолетна компания и др. за причинени щети. Целта им е да убедят човека, като му изтъкнат ползите от това и му кажат, че имат близък адвокат, който ще го направи без пари. Разбира се – срещу процент.

Тъй като се изискват много действия, за които пострадалите или техните близки нямат нито сили, нито средства, преговорите най-често завършват с договор и пълномощно, с което пострадалият упълномощава адвоката да го представлява пред застрахователни компании, съдебни власти и банкови институции. Нататък на ход са адвокатите.

Най-голяма печалба може да падне, ако загиналият е ром, например. Тогава е ясно, че наследниците му, които могат да претендират за обезщетение, са много. Затова адвокат отива в гетото, свързва се със старейшината и иска от него да му предостави пълномощно от наследниците, за да ги представлява пред съда. Срещу някаква скромна сума те подписват и му предоставят пълни права, включително да получи обезщетението по личната си сметка.

Често тези хора не ходят в съда, нямат представа нито за хода на делото, нито за размера на обезщетението - всичко това прави пълномощникът им. И когато накрая той вземе обезщетение в шестцифрена сума, то отива почти изцяло за него. Измамната схема обаче реално се превръща в напълно легална, защото тези хора невинаги могат да четат и знаят под какво се подписват, или най-малкото - не разбират какво точно са подписали.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Р888
  Отговор
  1 08:26  28.11.17
  ми да се научат да четат,никой не ги е спрял

  Коментиран от #2, #3

 • 2 08:31  28.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  3 09:28  28.11.17

  До коментар #1 от "Р888":

  Циганин с очила да си видял ?
 • Джорджи
  Отговор
  4 09:31  28.11.17
  Доста повърхностна статия и леко завишени цифри. Следващата подобна статия е хубаво да съдържа подробен анализ, защото ако не си наемеш адвокат, тогава си наистина прецакан.

 • ЕУАШТ
  Отговор
  5 09:38  28.11.17
  КОЛЕГИ НЕ ТРОШЕТЕ КАМЕРИТЕ С КИРКИ МОЛЯ ЗАЩОТО ТЕ СА НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО.В ТУРЦИЯ МАЖАТ СТЪКЛАТА С ГРАНЯСАЛА ОВЧА ЛОЙ В РУСИЯ С ГРЕС А ХИТРИТЕ ГЪРЦИ ДА НЕ СЕ ОХАРЧВАТ МАЖАТ СТЪКЛОТО С Л..НО И СНИМКАТА ИЗЛИЗА Л..НЯНА.
 • ККК
  Отговор
  6 10:01  28.11.17
  Ром се пие, циганин се бие!
 • ТАД
  Отговор
  7 10:40  28.11.17
  Ако нзастрахователите бяха коректни нямаше да има нужда от адвокати. Но те са хитри , нагли и безочливи и за това пострадалите винаги губят....

  Коментиран от #9

 • Хондата
  Отговор
  8 13:04  28.11.17
  Всичко написано в статията е вярно.
 • 333
  Отговор
  9 23:22  29.11.17

  До коментар #7 от "ТАД":

  Така е! На мен обезщетението, което ми присъди съда беше 4 пъти по-голямо от това, което ми даваше застрахователя.

Напиши коментар:


Публикувай