3 247 13

Откриха оригиналния ръкопис на първата История на България

За историческата наука откритието няма аналог

Светослава Ингилизова

Историческо откритие окончателно слага край на спора за първата история на България. Оригиналният ръкопис на епископ Петър Богдан е намерен и вече няма никакво съмнение за неговото съществуване и съдържание.

За откритието съобщава проф. Лилия Илиева от Югозападен университет „Неофит Рилски“ в предстоящия брой на сп. „Балканистичен преглед“. Информацията вече е достъпна онлайн, а списанието ще излезе от печат през 2018 г.

В момента екип филолози и преводачи подготвят за печат оригинала на първата българска история, който ще излезе през идната година.

За историческата наука откритието няма аналог в последните десетилетия. То доказва с абсолютна сигурност съществуването на „Историята“ от Петър Богдан Бакшич и поставя Чипровци на полагащото му се място като културен и образователен център на Балканите още през 17 век. „Историята“ предшества тази на Паисий Хилендарски с повече от век и е един от етапите в борбата на българските католици за независимост от Османската империя. Апогеят на този процес е Чипровското въстание, в което се включват големи части от Северозападна България. Разгромът на въстанието оставя в забрава огромна част от Чипровската книжовна школа. От днешно време е трудно да открием дори информация за книги и дейност на чипровските книжовници, затова откритията на проф. Илиева са изключително важна находка за българската история.

Ето какво разказва самата тя пред Severozapazenabg.com:

„Ръкописът се е запазил, защото винаги е имало хора, които са го оценявали. За съдбата му със сигурност установих, че той е имал шанса да попадне в колекцията на италианския историк и ерудит маркиз Джузепе Кампори (1821- 1887). Майката на маркиза се е казвала Мариана Булгарини и вероятно това е причината трудът на Петър Богдан да събуди неговия интерес. След смъртта на маркиза неговата колекция преминава в Университетската библиотека на град Модена, където се намира и до днес. Имам предположения къде е бил ръкописът преди да попадне в тази колекция – още през 1983 г. в един от манастирите на Дубровник попаднах на данни за ръкопис на нашия автор, който обаче отдавна беше напуснал манастирската библиотека, без да има данни за съдбата му по-нататък. С последното изречение отговарям на въпроса ви „как стана“ – отдавна я търся. Хората, които търсят книги, знаят, че съществува една сила, наречена „Библиотечният ангел“ – това е един ангел, който ни помага в търсенето по библиотеки.“

Досегашните открития, включително и откритите части от преписите на „Историята“, са приемани като косвени доказателства за съществуването на произведението. По тази причина мнозина са се отнасяли скептично и приемат труда на Петър Богдан като недоказана историческа легенда. През 1979 г. проф. Божидар Димитров прави важно откритие – ръкопис от 9 страници от Библиотеката на Ватикана, написана от хърватския свещеник и филолог Иван Пастрич. До новото откритие е загадка дали това е редактирано или точно копие на част от „Историята“. Тогава е установено, че книгата е била отпечатана във Венеция от наследниците на Петър Богдан. Досега отпечатан екземплят не е открит, но проф. Илиева е оптимист, че е напълно възможно това да се случи.

Тя открива следите на ръкописа първо в частна колекция, откъдето вероятно е бил откупен за публична италианска библиотека. Това прави възможно откриването му от българския екип. Основната подготовка по издаването на „Историята“ е на проф. Цветан Василев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се посочва в публикацията на „Балканистичен форум“. Изданието ще бъде превод по оригиналния текст, факсимиле, бележки и коментар.

Като оригинално заглавие се приема „За древността на бащината земя и на българските неща“. Самият автор се е подписал като „Петър Деодат Чипровски“, подобно на съгражданина си Марко Чипровски, за чиито важни философоски трудове предстои да разкажем, отново благодарение на откритията на проф. Илиева. От гледна точка на масовата публика откритието на първата българска история едва ли ще има незабавен и ярък ефект. За всеки, изкушен от историята, откритието е неоспоримо доказателство за съществуването на Чипровски Ренесанс, предшестващ Възраждането на българските земи и трагично прекъснат след въстанието.

„Определено можем да датираме с точност (макар и приблизителна) възникването на първия итруд, посветен на българската история. Петър Богдан е бил завършил своя труд през 1668 г., след което го оставя за редактиране на хърватския филолог Иван Паштрич, който е и духовник. И той, както и българите – италиански възпитаници през 17 век, се е подписвал и с италиански вариант на името си, като Джовани Пастрицио. И Петър Богдан е предавал името си в други форми, например – на латински като „Петрус Деодатус“ (Деодатус също значи „даден от бога“), давал е името на село Железна (близо до Чипровец) като „Ферара“ (има същото значение) и т.н.

Петър Богдан е голям интелектуалец, но той е и духовно лице. Като такъв той не се интересува много от материалнте неща в живота, интересува се от духовния живот. Затова, ако някой очаква в своя труд той да е описвал жестоки битки и кървави победи, ще остане разочарован“, разказва проф. Илиева.

Във Венеция книгата е била отпечатана малко след смъртта на Петър Богдан – след 1674 г. Напълно възможно е скоро да открием и печатен екземпляр – в Италия културното наследство се опазва от векове с цената на големи усилия и като приоритет. Малка компенсация за унищожението, на което е подложена българската книжнина по време на Османската империя.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Име като гост
  Отговор
  1 22:23  28.11.17
  Браво
 • Истината винаги боли
  Отговор
  2 22:38  28.11.17
  Браво!!Една много хубава новина за родолюбивите Българи!
 • Д. Симеонова
  Отговор
  3 23:11  28.11.17
  Браво! Много се радваме! Новината трябва тепърва да се популяризира!!!
 • Българин
  Отговор
  4 23:24  28.11.17
  Сега най-после ще се докаже истинския произход на българите, а не че са били тюрки смесили се със славяните на каквото учат децата ни!!!

  Коментиран от #5, #7


 • как ли не
  Отговор
  5 23:52  28.11.17

  До коментар #4 от "Българин":

  Не те знам какво си учил,но никъде българите не са споменавани като тюрки,а по-скоро с персийски произход.За тюрки ни имат сегашните руски и македонски историчари.И да не би да си чел Новата история ,че да правиш такива малоумни заключения.Може пък да сме паднали от луната.

  Коментиран от #6

 • Българин
  Отговор
  6 00:08  29.11.17

  До коментар #5 от "как ли не":

  Точно така, с ирански произход сме. Това казвах, че прабългарите ги изкарват тюрки а те не са били такива. https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgars "The Bulgars (also Bulghars, Bulgari, Bolgars, Bolghars, Bolgari,pre-Bulgarians, Proto-Bulgarians[2]) were Turkic semi-nomadic warrior tribes" Никога не сме били тюрки, и прабългарите не са били шепа народ, асимилирани от славяните. Но както казах на това искат да учат децата ни, за да няма родолюбие и да ни заличат историята.
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 01:27  29.11.17

  До коментар #4 от "Българин":

  никъде не учат децата че сме били тюрки макар да има известна тюркска връзка в българите на кубрат.военната организация на прабългарите е близка с тази на тюркските народи.култа към тангра също е такъв.сред българите на кубрат има доста хора с различна степен на монголоидност и т.н. и т.н.,но реално българите сме автохони поне по изследванията на днк то ни.демек местните гърци и траки са успели да претопят дошлите от някъде и носещи ентонима запазен и до днес .та ако трябва да обобщим българите сме смес на местното население с дошлите славяни и прабългари.дошлите са докарали своята държавотворна структура както и силата да я запазят и наложат като стандарт устоял вече 1400 години.стационарните си характеристики придобиваме 200 години след идването на аспарух ,а именно с навлизането на християнството и писмения ни език.

  Коментиран от #12

 • А ТОВА ЗНАЧИ ЛИ, ЧЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ
  Отговор
  8 03:07  29.11.17
  Щото всичката ни история принадлежи на болнавите ни съграждани. И понеже ние сме - ПОДАЙ Г.З прощаваме им всичките изг.зици от кок са отделени от нас та до днес. ТОЛКОЗ са болни в черупките че приписват нашите царе за македонски. В една държава дето централният им площад е превърнат в склад за инертни материали, от скулптори на този ГЕЙ, НЕ ИСКАМ ДА ЧУЯ ПОВЕЧЕ ЗА ТЯХ.
 • Гаврата на болнавите бъгаро-македонци
  Отговор
  9 03:25  29.11.17
  НОВО ИМЕ ВЕЧЕ ИМАТ - НОВА МАКЕДОНИЯ. ЩОМ Е НОВА МАКЕДОНИЯ, КОЯ Е ТОГАВА СТАРАТА? ТА НАЛИ ОТ СТАРАТА МАКЕДОНИЯ Е КОННИКА У СКОПИЕ, НА КОГОТО МЕТАНИ ДО ЗЕМЯТА ПРЯВЕХА. А КОЯ Е НОВАТА? ОТ КОГА ДАТИРА ? БОЖЕ, ЗАЩО СМЕ ТОЛКОЗ ЗАХЛЮПЕНИ, БОЖЕ. В ООН, НЯМА НИКАКВА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ, ВЪВ ВАТИКАНА, НЯМА ПОМЕН ЗА МАКЕДОНСКА СЛАВЯНСКА НАЦИЯ. НА НЮРНБЕРГСКИЯТ СЪД ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА. ДО КОГА БЕ ГОСПОДИ ЩЕ НИ ТЪРПИШ ТАКИВА КЕКАВИ В ГЛАВИТЕ. КОГАТО СМЕ ДОШЛИ С КУБРАТ И АСПАРУХ, 681 Г. НОВАТА ЕРА, ГЕЯТ АЛЕКСАНДЪР Е БИЛ УМРЯЛ 1,000 ГОДИНИ ПРЕДИ НИЕ ДА СМЕ СТЪПИЛИ НА ЮГ ОТ ДУНАВА. КАК БАБИТЕ НА НАШИТЕ БОЛНАВ И СА НАЧЕНАЛИ ОТ АЛЕКСАНДРОВИТЕ ВОЙНИ ? ИНВИТРО? СОРОГАТНО? ОТ ЗИКА ЛИ СА БОЛНИ ТЕЗИ НАШЕНЦИ В СКОПИЕ, ИСТОРИЦИТИ НИ, ПРОФЕСОРИ НИ, И ПОЛИТИЦИТЕ НИ ? КО СТАВА С НАС БЕ? СЪБУДЕТЕ СЕ БРЕ ! ОВЧА МАСА ЛИ СМЕ?
 • Шопска нация ако има
  Отговор
  10 03:34  29.11.17
  Тогаз ще има и македонска.А стига С ТЕЗИ щуротии бе, нямали да каталясате бе. Или ЛУД УМОРА НЯМА.
 • ЕВРЕИТЕ СЕ ТЪРСЯТ ПОД ДЪРВО И КАМЪК
  Отговор
  11 04:05  29.11.17
  А НИЕ СЗПИСАХМЕ ТОНОВЕ ХАРТИА ДА СЕ ДЪРЖИ РАЗДЕЛЕНИ. В ИМЕТО НА КУБРАТ, АСПАРУХ, БОРИС, СИМЕОН, КРУМ, ИВАН АСЕН , БОТЕВ, ЛЕВСКИ, ЦАР БОРИС II, имаме дълг да пазим рода си . Пазим ли го или го рушим ? Има ли друга нация която сама да върви към своето отричане ? В СКОПИЕ са българи 100 процентни. Пишат зорлем с фонетични изгъ.ици - не ЛЮБЧО/от любов/ а ПИШАТ нарочно ЛЮПЧО с П , тогава и любов трябва да е ПИШАТ - ЛЮПОВ. ЛОГИКА - НЕР ДЕ ЯМБОЛ, НЕР ДЕ СТАМБУЛ ?
 • Лост
  Отговор
  12 09:03  29.11.17

  До коментар #7 от "стоян георгиев":

  Чудя се на такива индивиди, като тебе. На всяка тема където се изкаже се вижда, че е доволно неадекватен по всяка тема, по която се изкаже и... продължава. Луд умора няма.

  Коментиран от #13

 • стоян георгиев
  Отговор
  13 13:18  29.11.17

  До коментар #12 от "Лост":

  доволно неадекватен????ами обясни ти като си адекватен по темата!много ще ми е интересно да науча адекватното ти мнение и да му опонирам ако мога!ще се учудиш след това колко съм прав,а ти коко не си!!!

Напиши коментар:


Публикувай