1 287 2

Заразени с хепатит B и C даряват кръв

Никой не си прави труда да информира кръводарителите

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Заразени с хепатит В и С даряват кръв, но не знаят, че са инфектирани. След като в центровете по трансфузионна хематология я изследват и открият инфекцията, я унищожават, но не уведомяват дарителя, че е носител на опасния вирус. За това алармира пред „Монитор” председателката на сдружение „Хепактив" Силвана Лесидренска. В резултат десетки донори на кръв пропускат ценно време за лечение и развиват цироза на черния дроб, допълни тя.

Такъв е случаят на 36-годишния И. Д. (инициалите са променени, б.р.). Мъжът е инфектиран преди 16 години с хепатит В и С. Независимо че два пъти е бил кръводарител, никой не си е направил труда да го уведоми, че е носител и на двете инфекции.

„Научих преди няколко месеца, когато отидох да даря кръв за болен приятел. Бях шокиран, когато ми казаха, че в електронната система на кръвния център има отметка, че съм със забрана за дарителство още от 2001 г., когато е установено, че съм носител на хепатит В и С“, допълва той.

По думите на И.Д. инфектирането е станало в казармата, тъй като изследванията му на донаборник били абсолютно в нормата. Като войник обаче през 2001 г. той станал за пръв път кръводарител, тогава била установена и инфекцията. По време на донаборната си служба той е бил донор на кръв и втори път. Независимо от това обаче не е бил уведомен за инфекцията.

В документите за кръводаряването се посочва и адресът на поделението, в което е служил, и постоянният му домашен адрес. На нито един от тях не беше получено писмо нито от кръвния център, нито от бившата ХЕИ (сега регионални здравни инспекции, б.р.).

Сега на младия мъж предстои биопсия и образна диагностика, както и лечение на двата вида хепатит – А и В.

Случаят на младия мъж не е изолиран. Ако човек е заразен, следва да бъде уведомяван лично от съответния център, както се практикува в Гърция, Великобритания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, Хърватия и Нидерландия, или да бъде съобщавано както на него, така и на личния му лекар, както се прави в Германия, смята Силвана Лесидренска. За тази промяна пациентската организация настоява пред Министерството на здравеопазването. Искане за това е внесено още миналата година, но към момента решение на проблема няма.

50 лв. глоба следва да отнася лекар или медицинско лице, което не е уведомило донора, че в кръвните му изследвания е установена инфекция с хепатит В, С или вируса на друго заболяване. При повторно нарушение санкцията скача на 100 лева. Това става ясно от Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, заявиха от Министерството на здравеопазването. Директорите на лечебни заведения, които не осигуряват условия за защита на здравето на донорите, се наказват с глоба 500 лв., а при повторно нарушение - с глоба 2000 лв., съобщиха още от здравното ведомство.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Голям прос
  Отговор
  1 13:37  28.11.17
  Иди и кажи на брата циганин, че няма право да дава кръв и той съвсем съвестно няма да дойде следващия път. Щото се редят по 20-30 пред центровете и изнудват хората. Изследваш му кръвта на место и ако не става го изритваш. Ако става- дай му някой лев. И това не само за черноглавите, а за всички. И няма да има изнудване, търсене на приятели и други подобни простотии
 • Стоил
  Отговор
  2 10:49  30.11.17
  Като се дарява кръв, ти дават едно номерче с което можеш да си видиш онлайн резултатите от изследванията .

Напиши коментар:


Публикувай