Last news in Fakti

29 Ноември, 2017 01:27 2 554 15

ВМРО иска паметник на Удроу Уилсън в София

  • вмро-
  • томас уилсън-
  • паметник-
  • ангел джамбазки

Поводът са предстоящите догодина чествания на 100 г. от края на Първата световна война

ВМРО иска паметник на Удроу Уилсън в София - 1

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и председателят на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера внесоха предложение до Столичния общински съвет в София да се именува улица на 28-ия президент на САЩ Томас Удроу Уилсън.

Патриотите от ВМРО посочват, че президентът Уилсън е приятел на България и дават пример, че именно той е човекът, дал категоричен отпор на желанието на Антаната за окупация и разделяне на страната ни. При мирните преговори през 1919 г. Уилсън отстоява тезата за оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран в Ньой.

От ВМРО се обърнаха до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков чрез официално писмо. Ето какво пише Джамбазки в него:

Причините, поради които правя искане за именуване на улица именно на бившия президент на САЩ Удроу Уилсън, са следните:

През 2019 г. предстои отбелязване на стогодишнината от края на Първата световна война. Президентът Уилсън е един от историческа личност от първото десетилетие на XX в., която е неразривно свързана и с българската история от този период. Президентският му мандат, който съвпада с период, наситен с множество преломни моменти и трудни решения, които държавниците в света трябва да вземат, а именно Първата световна война и произхождащите от нейния край последствия, касаещи съдбата и на Европа, а и на България, разбира се.

Томас Удроу Уилсън е бележита личност за световната история. Освен президент той е бил и доктор по история и политически науки, човек, отдаден на академичната професия. След края на войната подема инициативи, които са с общочовешко значение за опазване на мира и за създаване на организация, в която да се решават бъдещите неразбирателства между народите с цел предотвратяване на нов световен конфликт, който е пагубен за човечеството. След произнесената на 8 януари 1918 г. реч за известните „Четиринадесет точки на Уилсън”, той отваря вратите за създаването на организация, която до ден днешен се бори за световен човешки мир, а именно ООН, тогава наречена Общество на народите. С това си действие той записва името си в световната история като един от борците, за които решаването на конфликти на международната сцена трябва да се извърша по пътя на дипломацията посредством медиацията на организации, които обединяват държавите по света, а не чрез военни конфликти, които се превръщат в геноцид за човечеството.

Причината, според която смятаме, че Удроу Уилсън заслужава признанието улица на територията на Столична община да бъде кръстена на него, е не само поради горепосочените, подети от него инициативи, които са световно значими. За нас българите от изключително значение е фактът, че неговите позиции и действия по време на преговорите след Първата световна война създават предпоставка той да бъде назован в историографията като „неочакван приятел на България”.

Въпреки че България се явява противник на Антантата, към която е страна и САЩ, президентът Уилсън се застъпва за българския народ. Неговите съюзници от войната по време на преговорите започват да изявяват териториални претенции към загубилата българска държава и заявяват стремежите си за поделянето ѝ на три части. Желанието на Антантата е да ликвидира България като самостоятелна държава като подчинят територията ѝ на Гърция, Сърбия и Румъния и разпокъсат народа в три отделни държави. В определен период е лансирана и идеята за окупация на България от военни сили на Антантата. Тези идеи срещат категоричния отпор на президента Уилсън и на водената от него делегация. Прокламираните от него принципи за самоопределение на нациите и активната му дипломатическа роля по преговорите, уреждащи междудържавните отношения след Първата световна война, са един от факторите, които пресичат опитите България да бъде окупирана и териториите ѝ - поделени между съседните държави. Благодарение на твърдостта и умелите действия на държавника Уилсън, които достигат до крайности (заплаха за напускане на преговорите от страна на САЩ), той успява да запази целостта и самостоятелното съществуване на вековната ни държава.

Водени от гореизложените мотиви, смятаме, че Удроу Уилсън е заслужил честта на територията на Столична община да бъде именувана улица, както и да бъде изграден паметник в негова чест, тъй като благодарение на твърдите си действия по време на Ньойските преговори е запазил суверенитета и териториалната цялост на България и е предотвратил събития, които биха били национална катастрофа.

Предлагаме с оглед честванията на сто години от края на Първата световна война действията от страна на Столична община да започнат сега, за да бъдат съчетани и с подготовката и организацията на българската държава за отбелязване на кръглата годишнина от края на войната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    8 13 Отговор
    нали путинофилите питаха кво са ни помогнали американците?еи тва и хич не е малко.макар че тогава съвсем не са били това което са сега.ако обаче споменем американския президент тогава трябва да не забравим и експерта по македонските му въпроси,неизвестния за българите ,американски четник в българското революционно движение алберт сониксен.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82_%D0%A1%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BD

    Коментиран от #4, #10, #11

  • 2 К.К.

    16 3 Отговор
    Ако не беше той Кюстендилско,Радомирско и пернишкия въгледобивен басейн щяха да са в Сърбия полуасимилирани като западните покрайнини.
    Светла му памет!
  • 3 Реалист

    16 4 Отговор
    Бг трябва да е признателна към подобни личности !
  • 4 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Стояне , нали дълго ,напоително и гордо ни обясняваше ,как Ген Колев светла му памет , гонел руснаците из Добруджата Първата Световна Война. А тези руснаци ,не бяха ли съюзници на американците в двете войни. Нека да направим паметник на Удроу Уилсън, но се боя ,че по същата логика , ще трябва да правим паметник и на Сталин.

    Коментиран от #14

  • 5 Снайпериста

    9 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 6 Парадокс

    6 5 Отговор
    В "прекрасната" ни държавица право на паметници имат само -българоубийци,руски евреи и окупаторски армии.

    Коментиран от #7

  • 7 Възход и падение

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Парадокс":

    Защото от 1918г сме окупирани , или полу-окупирани .
  • 8 юрист

    4 2 Отговор
    Паметника с какво ще ме стопли Джамбазки... колко от предизборните си "обещания" изпълни?
  • 9 другаря с ладата

    6 3 Отговор
    прав е Джамбазки, за сравнение - след втората световна, комунистите създадоха измислената държава Македония и я откъснаха от България. Това престъпление не трябва никога да се забравя.

    Коментиран от #12

  • 10 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Ах Стпяне ..вчера викаше на паметника на Червената армия и на ген Дондуков...а сега на паметника на Уилсън...на където завее вятъра..хаха...

    Коментиран от #13

  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Идеалисти, живели във времена, в който е имало ценности и шанс да бъдеш оценен на база на тях. Капиталът уби този вид, но е хубаво да се сещаме за такива хора.
  • 12 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "другаря с ладата":

    През Втората Световна прибавяме територии. Бъди конкретен и посочи коя територия се откъсна , и в кои граници.
  • 13 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    кво съм викал за паметника на съветската армия?викал съм да се премести,а не да ми стои в центъра на софия и пловдив все едно тва е наи-важния паметник за страната ни.трябва да се напраи зона за паметниците от соца и там да се поставят въпросните ,които иска да ги гледа и да се охраняват че да няма изцепки като тези с тяхното поругаване постоянно!тва за съветските паметници,а скромен паметник на този американски президент застъпил се за победена българия ,трябва да има както и на четника му неизвестния соненсен ,които е бил експет по темата към американския президент!!!
  • 14 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    тва за колев не съм го обяснявал но е вярно.руснаците не са съюзници със сащ през първата световна.те излизат от воината преди появата на сащ в конфликта и не участват в краините решения след нея.не само това,руснаците прецакват съюзниците си франция и англия и ги изоставят през 1917 година сключваики мир с троиния съюз въпреки че реално франция и англия се включват в първата световна за да защитят русия!!!!тва като ти да се сбиеш с някого ,а като се включат твоите приятели да си тръгнеш!!!малко смешно ама за руснаците е характерно!
  • 15 ПИТАМ

    5 0 Отговор
    А НА ДЖЕНЮАРИ МАКГАХЪН..КОГА..???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове