618 2

Официално: Билетче срещу 1,30 лева в Бургас от декември

Общинският съвет в града прие предложението на "Бургасбус"

Снимка: Бургасбус
Снимка: Бургасбус
Константин Карагьозов

Цената на билетчето за градския транспорт в Бургас бе увеличена от 1.00 лв. на 1,30 лв от 1 декември тази година. Това стана с решение на Общински съвет - Бургас близо два месеца, след като идеята бе лансирана от управителя на общинския превозвач "Бургасбус" Петко Драгнев, предаде e-burgas.com.

Предложението бе прието без особени дебати в местния парламент с 37 гласа "за", 4 "против" и 4 "въздържали се".

Още тогава бяха изтъкнати три основни причини, поради които цената трябва да бъде завишена с 30%.

Първата - завишението на задължителния праг на минималната работна заплата. Това автоматично води до увеличен фонд работна заплата, който не се компенсира от външни приходи, а единствено чрез намаление на разходите.

Втората причина е пазара на труда в областта на автомобилния транспорт. Особеното при него е, че след адаптиране на секторното законодателство към европейското значително са завишени изискванията персонално към водачите в обществения превоз на пътници. Заедно с това пазарът на Европейския съюз е отворен и няма пречки наши водачи да работят в други европейски държави при по-добро заплащане, което от своя страна води до недостиг на квалифицирани кадри в сектора.

Третата причина е националната политика през тези години за частично, а не пълно компенсиране на пътуванията на групи граждани, определени с наредба, както и намаление на субсидирането на губещи линии.

Бургас / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДА НИ Е ЧЕСТИТА ККК
  Отговор
  1 17:50  28.11.17
  Уж казват че било туй ДЕТ сега ви ней у нас че е ДЕМОКРАЦИЯ. ДА ама НЕ ! ТУЙ си е чисто ККК - Корумпиран Криминален Каритализъм ! Все едно както с онази дейност : за едни им казва, че е ЛЮБОВ а тез дето са ги излючили ВЕЧЕ, казват, че е чиста РЪГНЯ. Въпрос на гледна точка и позицията ти, отпред ли си или отзад. За мен туй у нас е ДЕРМОКРАЦИЯ с ЯКА ЗАДНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ.
 • Жоро
  Отговор
  2 02:23  30.11.17
  Гледат да не останат по-назад от кожодерите в София. Трябва да ги настигнат, но с по - малко шум. Не са тъпи.

Напиши коментар:


Публикувай