3 680 9

Барети на бунт срещу командира, Радев назначи проверка

Георги Гайков бе начело на СОБТ при печалната операция в Лясковец

Венцислав Михайлов

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е назначил комплексна проверка в Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщиха пред Дир.бг от МВР. Проверката е назначена, след като вчера в медиите бе разпространено отворено писмо, подписано от 27 служители на СОБТ.

То е адресирано до вицепремиера Красимир Каракачанов, вътрешния министър Валентин Радев и комисията по вътрешна сигурност в парламента. В писмото 27-те барети обвиняват командира на поделението Георги Гайков в неправомерни назначения, натиск и лошо управление на спецотряда.

"В СОБТ от страна на неговия командир и приближените му се извършва тотална саморазправа с неудобни служители. Страхът и притеснението от реваншизъм и „изпадане в немилост“ изцяло са превзели структурата ни, до степен, че служителите вече се страхуват дори да си разговарят по между си", твърдят командосите.

Те пишат още, че командирът Георги Гайков ползва служебни автомобили за лични цели и като цяло уронва престижа на Специализирания отряд за борба с тероризма. "Считаме, че с действията си г-н Гайков не само уронва престижа на СОБТ, опитвайки се да го превърне в лична своя частна фирма, но създалата се демотивация в личния състав, води до рязко влошаване на микроклимата в отряда, разклаща доверието между служителите, в резултат на което намалява боеспособността на отряда. С оглед специфичната дейност на СОБТ, необходимостта от екипна работа при изпълнението на високорискови задачи, Ви информираме, че вследствие на тези факти при реални действия са застрашени изпълнението на бъдещи специализирани и/или специални операции, както и животът и здравето на служителите, което вече се е случвало под ръководството на г-н Гайков", се казва още в писмото.

Георги Гайков бе начело на СОБТ при печалната операция в Лясковец. На 14 март 2014 година баретите опитаха да арестуват 53-годишния Петко Петков в дома му, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени. След случая Гайков бе уволнен, но година по-късно бе върнат на работа като заместник-командир на СОБТ. През март т.г. майката на Емил Шарков - Ваня Рибчева заяви пред bTV, че некадърниците в МВР са зависими и удобни.

"Георги Гайков, който беше уволнен тогава (бившият шеф на СОБТ, б.р.), година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир", каза тогава Рибчева. И се оказа права. В края на юни вътрешният министър Валентин Радев подписа заповед за пенсионирането на командира на СОБТ Кирил Димов и на негово място назначи Гайков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • jambazina
  Отговор
  1 18:03  28.11.17
  Нема армия... нема полиция...скоро и барети нема да има....
 • Гост с име
  Отговор
  2 18:28  28.11.17
  Петко беше осъден на доживотен затвор а ето командосите директно посочват къде е проблема. Един човек стана изкупителна жертва на некадърността на държавни служители начело с гл. секретар по това време.
 • me be re
  Отговор
  3 18:36  28.11.17
  Най - силната мафия в България се нарича „наш човек”, тя е навсякъде, явно се е внедрила и при баретите.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 18:51  28.11.17
  За кой не знае миналата година от отряда наведнъж си пуснаха молби за напускане 50 човека и спешно МВР назначи нови 50 човека от системата на Враня не е тайна че момчетата бачкат допълнително като охрана за да вържат двата края иначе с тия 950 лв.за къде??

 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  5 18:57  28.11.17
  Нищо ново под слънцето.Тя цялата държава се управлява от некадърници,а те завалиите мислят че само при тях ги има.Това е пичове бегайте ,бегайте далече от територията.
 • Борис
  Отговор
  6 19:13  28.11.17
  Това се случва навсякъде ,не само при баретите.Целта на всеки новоназначен в момента шеф на държавна структура е,първо да уволни неудобните след това да смачка и разбие колектива .Слет което да останат само угодните и послушковците,хората без достойнство и лично мнение за да може да вършее на воля и да няма кой да му търси сметка.
 • Патриот
  Отговор
  7 19:35  28.11.17
  На Бай Суджук вече не му трябва и полиция, нито барети. Американците са тук за го пазят от народната любов.
 • Рпг
  Отговор
  8 19:39  28.11.17
  Малииии и ние барабар Петко с мъжете сме имали такав звер .....бареткииии
 • Баламурник
  Отговор
  9 20:55  28.11.17
  споко бе хора тя народната любов е като първата -ръжда не хваща.

Напиши коментар:


Публикувай