1 008 3

Мая Манолова отчаяна от депутатското бездушие

Социалната комисия отказа да промени текста на Кодекса на труда, за да може работниците във фалирали фирми да получат заплатите си

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Депутатите в социалната комисия отказаха да променят текста на Кодекса на труда, така че служители на фалирали фирми и предприятия да могат по-лесно и сигурно да си получат неизплатените възнаграждения. Инициаторът на промяната - омбудсманът Мая Манолова, не скри гневната си реакция от решението на народните представители.

"Току-що депутатите и социалният министър попариха надеждите на хората с неплатени заплати, че ще си получат заработеното. Абсолютно бездушие", възмути се омбудсманът.

Няколко големи компании обявиха несъстоятелност, а техните служители останаха без заплати и не знаят кога ще си вземат дължимото.

"Тези работници няма да могат да си получат заработеното от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятията заради комфорта на чиновниците от Главната инспекция по труда. Действието на закона бе отложено за 1 юли следващата година, а тогава 12-месечният срок, в който работници могат да си поискат заработените суми ще бъде изтекъл", каза Манолова и добави:

"В навечерието на Коледа, когато всички български семейства искат да празнуват, новината, която социалният министър предаде на българските граждани, е че те никога няма да си получат заплатите. Заради бездушие да бъдат подкрепени тези, които имат най-голяма нужда."

Омбудсманът каза, че законопроектът е внесен в парламента още през април.

"Аз съм не просто гневна, аз съм отчаяна. Защото поех пред тези хора ангажимент, че те ще си получат това, което са заработили. Вече не знам какво още мога да направя през бездушието на най-социалните от народните представители - тези от социалната комисия и социалният министър", допълни Манолова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:24  29.11.17
  Абе тя ще става една ама де да видим.
 • Дядо Йоцо
  Отговор
  2 15:56  29.11.17
  Г-жа Манолова какво се чуди на бездушието на дупетатите, нали и тя го игра това хоро сума ти години...
 • mojeje
  Отговор
  3 16:18  29.11.17
  Що не криминализират неплащането на заплати, ами мислят глупости!

Напиши коментар:


Публикувай