2 056 7

Валери Симеонов погна винпромите

Българската ракия се правела от спирт и есенции

Венцислав Михайлов

Върху етикета на всяка фабрично произведена бутилка ракия да се изписва процентът на зърнения етанол.

За такава законова промяна се договориха вицепремиерът Валери Симеонов и представители на Националното сдружение „Българска домашна ракия“.

„Империята отвръща на удара. Това, което ще поискаме сега, е промяна в съответните закони, така че на всяка бутилка с фабрично произведена ракия, отзад на етикета да пише колко процента е зърненият етанол. Той не е вреден, но той по никакъв начин не кореспондира и не съответства на представата на потребителя за българска ракия“, обясни вицепремиерът.

Заместник министър-председателят заяви, че в големите спиртоварни не се произвежда ракия от грозде, кайсии, праскови и сливи, а всъщност там се произвежда тази спиртна напитка от зърнен етанол. Причината, по думите на Симеонов, е, че в момента българските закони позволяват ракията да се произвежда със съдържание до 60 на сто зърнен етанол.

Според Валери Симеонов този зърнен етанол се продава и на незаконните казани за ракия. Това намалявало качеството и себестойността на спиртната напитка. "Един литър ракия, който е произведен от спиртен завод, вие го намирате на около 10 лева литър, себестойността на производството е под 1 лев. Много е евтин този спирт, който се произвежда от зърнен етанол - около 50-60 стотинки на литър", допълни Симеонов, уточнявайки, че в тази цена не влиза шишето, тапата, труд, акциз и ДДС. По думите му, когато се плати данъкът от производителите, които спазват точно технологията на производство на истинска българска ракия, себестойността за 1 литър ракия излиза около 6.20 лева на литър.

Според Валери Симеонов у нас работят между 3 хиляди и 6 хиляди малки дестилационни казана, които не се контролират от държавата.

Законно регистрираните малки обекти за дестилация в България са около 1 500, а незаконните обекти са между 3 и 6 пъти повече, посочи той. Последиците, освен нарушаването на закона, са и в това, че и регистрираните и законни обекти за ракия започват да избягват плащането на данъци.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • щур
  Отговор
  1 16:09  29.11.17
  А дано !
 • Брат ми
  Отговор
  2 16:28  29.11.17
  Време беше.
 • Хаджи Папурко
  Отговор
  3 16:46  29.11.17
  Така е другарю Симеонов. Ракия се прави от грозде, компот от кайсии, праскови, сливи и др.. А спирта се ползва за дезинфекция.
 • Радо
  Отговор
  4 16:47  29.11.17
  И децата от ЦДГ "Минзухарче" знаят, че купешките ракии са от спирт и есенции...който иска да пие истинска ракия, да си купи плодове, и да си я свари на казана.
 • реалист
  Отговор
  5 19:33  29.11.17
  Валерка ,ти направо започваш да ми харесваш вече . Ракията за българина е свещена . Крайно време беше .
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  6 20:00  29.11.17
  Според мен ,ако в ракията има дори 1% зърнен алкохол трябва да им забранят да продават напитката под името ракия.Винпромите не трябва да се допуска да правят огромни печалби като заблуждават хората.Още по времето на бай Тошо винпромите произвеждаха ракия със спирт от СССР.Браво на Валерката!
 • Нафарфорий
  Отговор
  7 22:25  29.11.17
  Брава Валери, сега погни и Юнашкото дето вино лев и педесе два литра, за толкоз тъпи ли ни имат????????

Напиши коментар:


Публикувай