1 134 5

Колите у нас сами ще пращат сигнал при катастрофа

Oчаква се системата еCall да бъде въведена в началото на април

Константин Карагьозов

Очаква се от 1 април следващата година автомобилите сами да изпращат сигнали до спешния телефон за катастрофа сподели директорът на спешният телефон 112 Цветомир Цеков.

Новите коли вече се произвеждат с такива системи, но за да могат старите автомобили да подават сигнал ще се монтира доброволно устройство срещу 100 лева. Системата еCall ще подава сигнал от автомобила до операторите на телефон 112, като на екраните им ще излиза нов прозорец, в който има цялата информация.

Освен това се обмисля надграждането на системата по начин, че тя да може да приема и сигнали от хора с увреждания. Това вероятно също ще стане догодина. Дотогава трябва и да е решен и проблемът с цялостното обновяване на системата, която сега според официални документи е толкова остаряла, че в определени ситуации може да има заплаха за националната сигурност.

Д-р Делян Георгиев от Бърза помощ в София обясни, че в момента линейките у нас работят с половин капацитет. Така вместо в София да работят 60 екипа, на смяна има по 20-30. Освен това една част от обажданията са от пациенти, които симулират симптоми и лъжат, че се нуждаят от лекар. Те искат да чуят още едно мнение от специалист. Според Георгиев дори да има паник бутони в линейките, то те няма как да се ползват от лекарите, когато са при пациент.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ай сиктир
  Отговор
  1 20:53  29.11.17
  Или казано по друг начин собствената ти кола ще те глобява за щяло и нещяло. Добре дошли!
 • 2 22:02  29.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • PlimP
  Отговор
  3 09:42  01.12.17
  смях в залата, те сега не се оправят от"спешна" помощ, а като се качи броят на сигналите ще е направо трагично, диспечерите на 112 са с лошо обучение, липса на рационално мислене, човещина ит.н., гледат да си оправят бумащината и тогава работят по същество, част от тях трябва да са тех. грамотни, а друга да имат добри познания по медицина
 • mediator37
  Отговор
  4 08:48  02.12.17
  Когато колата почне да звъни на съпругата, щом се качи любовницата, тогава вече работата става сериозна, защото за разлика от Бърза помощ, която я дойде, я не дойде, при съпругата няма празно.
 • некойси
  Отговор
  5 20:21  02.12.17
  Лобито на мобилните оператори цепи мрака в подобието на държава. С тези устройства ще бетонират гарантирани печалби за в бъдеще. В последствие инсталацията на такива устройства ще стане задължителна.

Напиши коментар:


Публикувай