899 7

Александър Симов: Дадохме урок на ГЕРБ

Смисълът на демокрацията е да обясниш какво правиш

Александър Симов

Ще ви разкажа една полунощна политическа история, която би трябвало да ужаси всеки гражданин на държавата.

Това пише в профила си във Фейсбук депутатът от БСП Александър Симов.

Вчера парламентът започна разглеждането на бюджета за 2018 година. От самото начало стана ясно, че ГЕРБ се опитват да превърнат това във формално, дежурно и лишено от смисъл мероприятие. Нещо повече - те съвсем целенасочено изместиха дебатите за късно вечерта, когато в парламента не останаха журналисти, а пък уж все сме за прозрачност, откритост и парламентаризъм. На практика е точно обратното.

ГЕРБ се заинатиха да правим заседание по тъмните нощи с идеята, че опозицията ще е омаломощена и няма да разкъртва нелепите им предложения.

Мисля, че жестоко се опариха. Но вижте само какво се получи - бюджетът за министерството на здравеопазването, за образованието и за култура бяха разглеждани след полунощ. И нито един, ама нито един представител на ГЕРБ не стана да защити предлаганата политика. Депутатите на управляващото мнозинство предпочетоха да си налягат парцалите и да подвикват ядосани от място. Но това е антипарламентаризъм.

Защото смисълът на демокрацията е да обясниш какво правиш, да се аргументираш - всичко останало са бойкоборисовщини.

Нямаш ли аргументи - хвърляй оставка! Но кошмарът идва от противоречието между заявените приоритети и парламентарното поведение. Образованието било топприоритет и може би заради това ГЕРБ предпочетоха да мълчат за него между 1 и 2 часа през нощта. Културата била в разцвет - заради това ГЕРБ бляха мълчаливо за нея между 2 и 3 часа през нощта. Беше изумителен позор. Една партия се опита да си прикрие срамотиите под маската на нощта и липсата на медии.

Аз взех думата към 3 часа призори. И видях от трибуната истинското лице на управляващата партия - изнервени, ядосани, крякащи и вбесени. Вбесени, защото БСП им преподаде урок по парламентарно поведение. Сгърчихме ги по всяка точка и провалихме идеята бюджетът да мине тихомълком и полунощно. Към 3.30 сутринта гербаджиите излязоха фучащи от парламента. Тоест - доволен съм.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Тошо
  Отговор
  1 12:20  30.11.17
  Мачкай Сашо!
 • отговор
  Отговор
  2 12:37  30.11.17
  А кога ще дадете урок на себе си?

  Коментиран от #4

 • Гошо
  Отговор
  3 12:41  30.11.17
  Този тъпунгер наистина ли мисли, че някой е седял до 3 през нощта да слуша великите оратори на БСП.
 • Амлет
  Отговор
  4 12:48  30.11.17

  До коментар #2 от "отговор":

  Ние им дадохме урок,10 год.минаха откакто не са на власт ама нещо гледам не вървим на оправия.Потока към терминал2 се запазва стабилен.Чиновниците и тия около тях са добре,ама много друг народ вървят към гега.

  Коментиран от #7

 • Пешо
  Отговор
  5 12:53  30.11.17
  Всъщност от тази какафония спечели Слави Трифонов, който плюе по парламента, а Симов редовно пише срещу него.
 • гост
  Отговор
  6 12:55  30.11.17
  А какво направи за България, след акто си на многохилядна заплата, за да работиш за страната си?
 • отговор
  Отговор
  7 16:32  30.11.17

  До коментар #4 от "Амлет":

  Откровено казано, и аз не издържам всеки ден да слушам глупостите им, злобните нападки, саботирането, злобата, всичко това те кара да искаш да напуснеш мястото, наречено България, изпълнено с толкова много напрежение, злоба и скандалджийство. А какво би станало, ако с тези средства успеят да се докопат до властта? Много хора помнят събитията непосредствено след 9 септември 1944 г. Не искам всичко това да се повтори! Това им поведение е доказателство, че са способни на същото! Нинова се държи като палач! Обкръжението й е същото! Не искам да ме управляват такива хора, не!

Напиши коментар:


Публикувай