721 3

Министър Радев: Бунтът на баретите е политически

Мартин Христов

Вътрешният министър Валентин Радев е изненадан, че служителите на СОБТ не са се обърнали с писмо към него за проблемите, а потърсили ръководството на държавата.

Това той коментира пред журналисти днес, като добави, че въпреки това е назначена проверка, която ще бъде извършена от Инспектората на МВР.

Тя стана факт, след като преди дни в медиите бе разпространено отворено писмо, подписано от 27 служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. То бе адресирано до вицепремиера Красимир Каракачанов, вътрешния министър Валентин Радев и комисията по вътрешна сигурност в парламента. В писмото 27-те барети обвиняват командира на поделението Георги Гайков в неправомерни назначения, натиск и лошо управление на спецотряда, съобщи dir.bg.

Валентин Радев посочи, че с част от оплакванията на баретите не е съгласен. И заради това, че има начин проблемът да бъде решен и как е написано писмото на баретите, той допусна в него политически подтекст.

Кой е Георги Гайков?

Георги Гайков бе начело на СОБТ при печалната операция в Лясковец. На 14 март 2014 година баретите опитаха да арестуват 53-годишния Петко Петков в дома му, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени.

След случая Гайков бе уволнен, но година по-късно бе върнат на работа като заместник-командир на СОБТ.

През март т.г. майката на Емил Шарков - Ваня Рибчева заяви пред bTV, че некадърниците в МВР са зависими и удобни.

"Георги Гайков, който беше уволнен тогава (бившият шеф на СОБТ, б.р.), година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир", каза тогава Рибчева. И се оказа права.

В края на юни вътрешният министър Валентин Радев подписа заповед за пенсионирането на командира на СОБТ Кирил Димов и на негово място назначи Гайков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Борис
  Отговор
  1 16:23  30.11.17
  И тук взе да става като в Турция .Които е недоволен от управляващите и си търси правата(ако има изобщо такива)е терорист.
 • Патриот
  Отговор
  2 20:53  01.12.17
  Уволнен и после назначен като заместник. Как е назначен след като е уволнен? А да бъдат назнавани некомпетенти хора е политика на ГЕРБ. Некомпетентността ги прави зависими.
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  3 07:32  03.12.17
  Да ви го нач.кам в МВР-то. Три пъти се обръщах към него - познайте свърши ли нещо. Писачи на отчети и оправдания...

Напиши коментар:


Публикувай