998 11

ВМРО: Ламтежът за „царските“ имоти е неуважение към България

Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли, питат от партията на Красимир Каракачанов

Константин Карагьозов

ВМРО се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски. От партията на Красимир Каракачанов виждат опити за „сделка" със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си, се казва в позицията на ВМРО.

Поводът са публикации в медиите, че междуведомствена работната група към Министерството на правосъдието подготвя законопроект, с който да бъде уреден въпросът с реституцията на Сакскобургготски.

Ето какво пишат още от ВМРО:

Питаме: заради това ли беше всичко, господин Сакскобургготски? За да си върнете имотите? Не е ли това обидно към собствената Ви фамилна привързаност към България. Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли?

ВМРО винаги е напомняла, че въпросът „монархия или република“ в България е решен с референдум, който е нелегитимен. Този референдум следва да се повтори – в интерес на коректността. Но общественото мнение в България е отдавна ясно. Както е ясен и заветът на Васил Левски. България е република. И слава Богу!

България е република и ако някой иска да се титулува цар, следва да знае, че в днешни дни това остава единствено благородническа титла, която не обвързва държавата. По никакъв начин!

Дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва.

Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били. Във всеки смисъл на думата и без оглед на правните еквилибристики. Държавни означава обществени.

ВМРО с тревога следи и опитите на Сакскобургготски да наложи отново нарицателното Цар Симеон Втори, заедно с атрибути като Ваше величество. Част от медиите в България използват тези думи.

Величество е българският народ, от когото произтича властта. В днешни дни монархията и атрибутите ѝ навсякъде в цивилизования свят са само скъпо струващ маскарад.

България дължи уважение на своята историческа царска традиция – тя е част от завещаното ни средновековно достойнство, което ни отличава от всички останали. Но стремежът към имоти е неуважение и принизяване на царската традиция, и на самата България.

Затова ВМРО предлага ресорните институции да положат всички усилия, за да запазят собствеността на въпросните имоти в държавни ръце. Ако искат, могат да дадат на фамилията на Симеон Сакскобургготски преференциални условия за дългосрочно ползване. Но именно държавата да остане принципал.

Наместо това обаче виждаме опити за „сделка“ със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си.

Това несъмнено е добро държавническо поведение, но с него не бива да се търгува.

Господин Борисов, защитете държавния интерес! Господин Сакскобургготски, покажете великодушието, което настоявате, че имате. И се откажете от претенции!

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЯКО
  Отговор
  1 15:58  30.11.17
  Така ни оправия тоя Сацко за 800дни, преди години, че още страдаме за разлика от него. Време му е да си отива на тоя пенсионер. Трябва властта да се намеси и да си свърши работата. МАКАР И КЪСНО.
 • Сакскобурготски
  Отговор
  2 15:59  30.11.17
  Да! За това беше цялата патардия! Вие какво, да не би да съм дошъл тук заради България?!! Безплатно? Преметнах цял народ, ще преметна и съда!
 • gsoysoydoydoydlgdlgxlh
  Отговор
  3 16:04  30.11.17
  ЕВРЕИТЕ СА ТАКА. ...ДАЛИ ЩЕ Е ЦАР ИЛИ СЕГАШНАТА ВЛАСТ ....ВСИЧКИ СА КЛЕПТОМАНИ ЧИФУТИ ...КОИТО РЪФЪТ КАТО ПОДИВЕЛИ ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ....КАТО Я ...ОГЛОЗГАТ. ....ЩЕ ОТИДАТ ...В ДРУГИ ЗЕМИ ДА КРАДАТ И РЪФЪТ. ...ТОВА Е ПРИСЪЩО ЗА ЧИФУТИТЕ.....НАЛИ ТАКА ГЕРБЕРЧЕТА. .....
 • Хасан
  Отговор
  4 16:04  30.11.17
  Най доброто управление за малките държави като България е монархия..вижте Холандия,Белгия,Монако,Швеция....само че трябва да се намери малко по благороден от Симеон...тоя много обича паричките

  Коментиран от #5


 • Све
  Отговор
  5 19:49  30.11.17

  До коментар #4 от "Хасан":

  Хасане, май си пийнал повечко Държавите , за които говориш се управляват от парламент. Кралската фамилия не плащат данъци и са само в тежест. Нашият Сакс е пълен паразит

  Коментиран от #8

 • впечатлен
  Отговор
  6 12:10  01.12.17
  Чий ламтеж?! Кой ламти в случая? Дали собствениците ламтят за собствения си имот, или държавата България в лицето на ВМРО, БСП и други подобни образувания ламти за чуждите имоти, до които през годините имаха достъп само и единствено приближени до комунистическата власт. Народът, с когото толкова се спекулира, само беше чувал за тях! Това никак не им пречеше да ги разсипват, да ги поругават, да проявяват небрежност и да допускат кражби на царското имущество. Ценни картини, ценни вещи изчезнаха безследно! Всичко това остава безнаказано, но всеки има право да потърси собствеността си, всеки гражданин на всяка демократична държава. Това е част от човешките права и никой няма право да ги оспорва! Още повече, че за никого не е тайна, че царската фамилия е донесла със себе си много богатства и култура на изостанала по онова време България. Изостанала както материално, така и духовно и културно! За съжаление и досега особен напредък няма в това отношение. Продължаваме да сме диво племе, защитаващо несъществуващи права на грабеж!
 • The TRAPPER
  Отговор
  7 12:45  01.12.17
  Защо обвинявате човека , той тогава Ви каза истината че ще Ви оправи за 800 дни . И Ви ; оправи ; . Какво сте се размрънкали ? Аз като оправям комшийката не ми мрънка.
 • впечатлен
  Отговор
  8 12:53  01.12.17

  До коментар #5 от "Све":

  Като не си наясно, защо пишеш глупости? Малка част от царските имоти са върнати на наследниците. Като всеки редови гражданин на тази държава царят плаща данъците, които са определени за върнатите имоти. Като не знаеш, не пиши, първо се осведоми.
 • Георг Георгиев
  Отговор
  9 20:48  01.12.17
  Смешно е да се иска великодушие от мошеници.Тези замъци принадлежат на бездомните български сирачета.
 • Булава
  Отговор
  10 20:54  01.12.17
  Какъв цар и на кого е този измислен мухльо?
 • Булава
  Отговор
  11 20:55  01.12.17
  Какъв цар и на кого е този измислен мухльо?

Напиши коментар:


Публикувай