590 4

Символична глоба за шефа на кучешки концлагер

Животните са отглеждани в неприемливи условия

Мария Атанасова

150 лв. глоба ще плати Веселин Лефтеров, собственик на няколко обекта, в които при нехуманни условия са отглеждани кучета от различни породи.

Административното наказание "глоба" му е наложено от Варненския Районен съд след наказателно постановление на БАБХ-Варна.

Собственикът на обектите обжалвал постановлението, касаещо един от обектите му, двуетажна къща в частен имот, намиращ се във Варна, ул. "Граф Воронцов" № 2 в кв. "Галата", обитаван от него. Там "бизнесменът" отглеждал кучета от малки породи, които били недохранени и без чипове.

До съд се стигнало, след като на 22.03.2017 г. по повод постъпил сигнал от Варненската Районна прокуратура, служители от ОДБХ-Варна , в присъствието на служители на ІV РУ-Варна, извършили проверка в частния имот.

След като на контролните органи бил осигурен достъп било установено, че на втория етаж в къщата се намират 17 кучета в зряла възраст от дребни породи , а в една от стаите имало две клетки, в които имало майки с по пет малки кученца, бозаещи, на видима възраст около ден-два.

Големите животни били проверени и се установило, че не са идентифицирани с микрочип. Собственикът не могъл да представи техните паспорти, като посочил, че са били иззети от полицейски служители при предходна проверка.

При извършена проверка в информационната система на БАБХ се установило, че не е регистриран развъдник за кучета на адреса.

Припомняме, че при съвместна акция на варненската прокуратура и полицията на 25 май тази година Веселин Лефтеров е задържан и срещу него е образувано досъдебно производство за укриване на данъци от незаконна дейност по развъждане и търговия с кучета, отглеждани при нехуманни условия.

Акцията беше предприета след сигнал на евродепутата Емил Радев.

В няколко приюта, наподобяващи концлагери в с. Звездица и Галата, Васелин е отглеждал 76 кучета, сред които повечето породисти, но и с неизяснен произход, съобщи "Варна24".

Собственикът на зловещите кучкарници е продавал кучетата с фалшиви документи у нас и в чужбина.

"Получих сигнал за незаконния развъдник от неправителствената организация "Лъки Хънт Фондейшън". Благодаря на полицията, на прокуратурата и в частност на главния прокурор, който също се запозна лично със случая. До развръзката се стигна след неговата намеса и в резултат от професионално реализираната акция на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна. Разследването отне месеци", разказа Емил Радев.

По думите му нелегалната дейност е генерирала десетки хиляди левове месечно. "Кучетата са продавани чрез няколко сайта, а парите са получавани от фирми, регистрирани на клошари. Документите за произход на животните са били фалшифицирани. Фалшифицирани са били и подписите на варненски ветеринари, така че по случая има множество установени закононарушения", обясни евродепутатът и допълни, че нелегалната търговия с домашни любимци реализира огромни печалби, които стигат до 2 млрд. евро годишно в целия Европейски съюз.

"Състоянието на намерените в развъдника в Звездица около 40 животни е изключително тежко. Те не са получавали никакви адекватни грижи, не са били ваксинирани. Негодните вече да раждат майки са били убивани, а болните малки кученца са давани за храна на прасетата. Ушите и лапите на животните са рязани без упойка, директно с клещите. Това е недопустимо отношение към животните!", категоричен бе Радев и изтъкна необходимостта от ефективна работа от страна на зоополицията.

Очаква се на Веселин Лефтеров да бъдат наложени санкции и за останалите обекти,в които е развивал незаконна и нехуманна търговия с кучета.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бенц
  Отговор
  1 17:32  30.11.17
  Много яка глоба, бравооо....
 • Отвратена
  Отговор
  2 19:10  30.11.17
  Повръща ми се от такива идиоти.Дори да го затрият,му е малко,камо ли някаква смешна глоба...."Браво на съда".Повръща ми се от обществото ,в което живея.........
 • Брат ми
  Отговор
  3 00:01  01.12.17
  Гадна държава и отвратителни хора.
 • Джон Смит
  Отговор
  4 09:20  01.12.17
  Мафията си има държава! Затова всеки иска да е мафийот!

Напиши коментар:


Публикувай