445 1

Имало злоупотреби с лекарствата

Проектът за спешната помощ е пряко свързан с преструктуриране на болничната помощ и лечебните заведения

Венцислав Михайлов

Има злоупотреби с лекарствата - в това число и паралелен износ. В близките часове и дни ще чуете информация, която ще потвърди това, заяви здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ.

Без да дава допълнителна информация той поясни, че контролът е инструмент на Здравната каса за намаляване този преразход. Много малко са възможностите да се стигне до истинската причина за преразхода на лекарства, обясни Ананиев.

Част от дълговете на болниците се дължат на преразход за лекарства, каза водещият, на което министърът отговори, че проектът за централизирана електронна платформа за лекарства се обжалва вече 3 пъти. 130 лечебни заведения - държавни и общински, очакват тази електронна платформа. Около 118 заявки за 900 млн. лева отлежават, поясни министърът.

Няма да има луфт, в който българските пациенти да са лишени от лекарства, обеща министър Ананиев.

До края на годината ще има покупка на линейки, каза здравният министър. Проектът за спешната помощ е пряко свързан с преструктуриране на болничната помощ и лечебните заведения.

Той беше замразен, подписахме анекс, който отвори усвояването на този проект и неговото развитие. Около 20 млн. лева са предназначини за увеличаване заплатите на специалистите в Спешната медицинска помощ, каза министърът.

Ананиев поясни, че с приетия Бюджет 2018 г. парите на Касата са 4,5 % от БВП - 4,712 млрд. лева е бюджетът за здравеопазване. 407 млн. лева са допълнителните разходи в Касата - за детско и майчино здравеопазване, профилактика, подобряване качеството на медицинските, стоматологични услуги.

В бюджета са осигурени и 20 млн. лева за ваксините на децата. В бюджета на министерството ръстът за т.г. е 8 млн. лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Юбряяяяяя
    Отговор
    1 07:30  03.12.17
    Имало е и ще има след като закони няма. Който е хванат да престъпва Хипократовата клетва - да му се отнемат правата и дипломата за доктор или фармацевт!

Напиши коментар:


Публикувай