962 2

Общини на ДПС взеха около 40% от "празничните премии"

Общините, където управлява БСП, не получават много пари, както бе и през лятото

Светослава Ингилизова

Към 70 млн. лв. са раздадени "предпразнично" на 91 общини чрез трансфери от централния бюджет. Това става ясно от постановление на Министерския съвет от 24 ноември.

Към 40% от парите отиват в общини от смесените региони, управлявани от ДПС. Като дял от общата сума обаче "паят" за движението е по-малък в сравнение със средата на лятото, когато кабинетът даде общо 36.6 млн. лв., а то прибра около 21 млн. лв., пише в. "Сега"

Парите са за инфраструктура, ремонти, изграждане на сгради и съоръжения. Най-много - над 3 млн. лв., отиват в община Борино. Те ще се харчат за изграждане на пречиствателна станция. Почти 3 млн. лв. са предназначени за улични ремонти в Пещера. 2.8 млн. лв. отиват в Кърджали, където ще се инсталира енергоспестяващо осветление и ще се правят водопроводи. По 2 млн. лв. ще има за общините Свиленград, Любимец и Доспат - за пътища. Толкова са предназначени и за Велико Търново, където ще се изграждат детска градина, улици и отвеждаща канализация.

Хасково, където ГЕРБ се скара с кмета Добри Беливанов, не е сред ощастливените общини. Добрич, където управлява реформатор, получава едва 103 000 лв., с които ще ремонтира покрива на читалище "Йордан Йовков". Щедрост има спрямо другата голяма община на РБ - Плевен. Местният бюджет получава 700 000 лв. за рехабилитация на историческите обекти в града.

Общините, където управлява БСП, не получават много пари, както бе и през лятото. Гоце Делчев, където кмет е Владимир Москов, член на висшето ръководство на социалистическата партия, ще пристрои детска градина и рехабилитира улица с 400 000 лв. Почти толкова - за улични ремонти, получава и Батак.

Допълнителното разпределение на пари от бюджета влезе и в дебатите около бюджета за идната година. "Г-н Симеонов, докато вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 млн. лв., извън бюджета". Така лидерката на социалистите Корнелия Нинова се обърна към вицепремиера по време на среднощното заседание на Народното събрание в сряда срещу четвъртък. Тя обвини ГЕРБ, че разпределят излишъците в бюджета извън парламента, където би трябвало да става това.

Почти със същите думи Корнелия Нинова атакува управляващите и в края на август. По допълнителните средства се разбира кой с кого управлява, заяви тогава тя. Повод за думите й бе именно разпределението на пари за общините в края на юли, когато средства бяха насочени към 31 общини на ДПС, 14 на ГЕРб и 2 - на БСП.

Отделно от парите за общините, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество получава 100 000 лв., без да е посочено защо. 60 000 лв. са дадени за ремонтни дейности на НСО.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • моделът тиква
  Отговор
  1 18:26  01.12.17
  Повсеместна герберастия !

  Коментиран от #2

 • Да да
  Отговор
  2 19:35  03.12.17

  До коментар #1 от "моделът тиква":

  Не дават на Нинова,щото тя си е взела авансово от Техноимпекс . Лошо и става на горката. Ако я хванат и да връща,направо ще умре

Напиши коментар:


Публикувай